Razmere v Sloveniji pod zeleno lupo

Delegacija Zelenih bo pred predsedovanjem proučevala ravnanje premiera Janše glede svobode tiska, bitke proti korupciji, vladavine prava.
Fotografija: Zelene zanimajo tudi slovenski načrti s konferenco o prihodnosti Evrope. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Odpri galerijo
Zelene zanimajo tudi slovenski načrti s konferenco o prihodnosti Evrope. FOTO: Ludovic Marin/AFP

V Ljubljani bo prihodnji teden na obisku delegacija iz evropskih Zelenih, ki se bo posvetila razmeram v Sloveniji pred prevzemom predsedovanja svetu EU. V delegaciji bosta evropska poslanca Zelenih iz Nemčije Sergey Lagodinsky in Daniel Freund ter Franziska Brantner iz nemškega bundestaga.

»Želimo videti, kakšen je položaj glede svobode tiska, napredka v bitki proti korupciji, neodvisnosti pravosodja in evropskih tožilcev,« so nam pojasnili v pisarni Freunda. Tema pogovorov na obisku, ki bo potekal od torka do četrtka, bodo še slovenski načrti med predsedovanjem, vključno s konferenco o prihodnosti Evrope.

Povod za obisk Zelenih so številne kritike ravnanja Janeza Janše. Lagodinsky je v evropskem parlamentu tudi član posebne skupine za spremljanje demokracije, vladavine prava in državljanske svoboščine, ki jo vodi nizozemska liberalka Sophie in 't Veld. Freund se veliko ukvarja z Madžarsko; je tudi glavni parlamentarni pogajalec Zelenih glede vladavine prava.  Med sogovorniki delegacije bodo državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, eden od slovenskih »žvižgačev«, predstavniki nevladnih organizacij. Prve ugotovitve bodo predvidoma predstavili že med obiskom v Ljubljani.  

image_alt
»Slaba zgodba za Slovenijo, Evropo in bitko proti korupciji«


Tudi evropska liberalna politična družina ALDE bo po naših informacijah jeseni opravila misijo ugotavljanja dejstev v Sloveniji. To je bilo sicer napovedano že lani, a je takšno preverjanje razmer na terenu, tudi z vidika vloge posameznih strank iz družine, zaradi pandemije odpadlo.

Preberite še:

Komentarji: