Razstava v Bruslju bo, a pod pogoji Vaska Simonitija

Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v evropskem parlamentu je potrjena in ne bo odpovedana, so sporočili z ministrstva. Ena razstava ali dve?
Fotografija: FOTO: Evropski parlament
Odpri galerijo
FOTO: Evropski parlament

»Razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v evropskem parlamentu v Bruslju je potrjena in ne bo odpovedana. Razstava z naslovom Živimo v vznemirljivih časih bo postavljena pod pogoji, kot jih je določil in zahteval minister za kulturo dr. Vasko Simoniti,« so sporočili z ministrstva za kulturo.

image_alt
Slovenija je odpovedala prestižno razstavo v Bruslju


Kot kaže, bosta razstavi dve – ena z deli iz stalne zbirke evropskega parlamenta, ki naj bi zmotila kulturnega ministra Vaska Simonitija, in druga z deli, ki so bila izbrana posebej za ta namen. »V Sloveniji izbrana dela in dela iz stalne zbirke Evropskega parlamenta bodo razstavljeni v dveh sklopih. Na razstavi in v spremljajočem katalogu bo poudarek na delih umetnic in umetnikov, ki so bili za to priložnost izbrani v Sloveniji,« pravijo na kulturnem ministrstvu.

»Obžalujem, da je prišlo do zapleta,« je glede odpovedi slovenske razstave v evropskem parlamentu pred kratkim zatrdil Simoniti. Njegovo glavno sporočilo je bilo, da v Sloveniji lahko sami odločimo, katera dela bodo predstavljena na razstavi. Takrat je še zatrdil, da bo pri odločitvi o odpovedi vztrajal.

Projekt so zaupali poznavalcu slovenske likovne umetnosti, kustosu Koroške galerije likovnih umetnosti Marku Košanu. Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik je sicer ob odpovedi razstave zapisala, so bili seznanjeni s pogoji in prakso razstavljanja umetniških del iz zbirke evropskega parlamenta ob priložnostni razstavi. Seznanjeni so bili tudi z avtorji in deli, ki se nahajajo v omenjeni zbirki. »S tem, da se ta dela razstavijo vzporedno z izborom 13 del kustosa Marka Košana, nikoli nismo imeli težav,« je poudarila.
 

Evropski parlament: Ena razstava z dvema skupinama del


V evropskem parlamentu imajo za odtenek drugačno razlago organizacije slovenske razstave. »Razstava bo ena z dvema zbirkama umetniških del. Organizirana bo po enaki shemi kot nekajkrat ob prejšnjih priložnostih,« so sporočili.

Evropski parlament takšne razstave v času predsedovanja skupaj z  nacionalnimi telesi organizira ob vsakem predsedovanju od leta 2011. Običajno so predstavljena tako dela iz parlamentarne zbirke kot dodatna dela, ki jih priskrbi predsedujoča država. Slovenska razstava bo po navedbah parlamenta obsegala del, ki jih bo izbralo predsedstvo, kot tudi iz šestih del iz njihove zbirke. Njihovi avtorji so Drago Tršar (Okameneli valovi) Jasmina Cibic : (Ideologies of Display) Arjan Pregl (Narava), Andrej Jemec (Rdeča nit), Lojze Logar (Rast) in Gašper Jemec: (The Human Evolution). Katalog bo skupen.

Preberite še:

Komentarji: