Robert Golob je sprejel sporočilo poslancev

Gibanje Svoboda: Borut Sajovic ostaja na čelu poslanske skupine. Njegovo menjavo bi po neuradnih informacijah podprlo le od tri do pet poslancev.
Fotografija: Golob si je premislil in ne bo vztrajal pri predlogu, Sajovic bo tako še naprej vodil poslance. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Golob si je premislil in ne bo vztrajal pri predlogu, Sajovic bo tako še naprej vodil poslance. FOTO: Jože Suhadolnik

Predsednik vlade Robert Golob si je pred včerajšnjim prihodom na enega od rednih usklajevalnih sestankov s poslansko skupino premislil oziroma sprejel sporočilo poslancev, da ne želijo menjave na čelu poslanske skupine. Preštevanje je namreč pokazalo, da bi bilo zamenjavi Boruta Sajovica naklonjenih le od tri do pet poslancev, preostali pa ne.

Sajovic je po sestanku v izjavi novinarjem dejal, da o menjavi na čelu poslanske skupine niso razpravljali. Na vprašanje, čemu pripisuje namigovanja o njegovi zamenjavi, pa je odvrnil, da očitno »v tej državi preprosto ni vse prav, če ni vsak dan nekaj narobe«.

»Če ni narobe, pa o tem ugibamo ali pa si preprosto to izmislimo,« je dejal. Obenem je poudaril, da njegova funkcija vodje poslanske skupine »ni ne častne narave ne ministrsko plačana funkcija s šoferjem«. »Moj položaj je povezovanje ljudi, usklajevanje, koordinacija, torej izrazito delovne narave,« je dodal.

Kot smo pisali, je Sajovičev največji uspeh prav ohranitev enotnosti tako velike poslanske skupine, za katero se že vse od začetka ugiba, ali bo po vzoru SMC razpadla. Z morebitno menjavo na njenem čelu bi Golob lahko tvegal prav ponovitev te zgodbe in po mnenju sogovornikov iz stranke bi bilo vztrajanje pravzaprav samouničujoče.

image_alt
Menjava vodje poslancev bi lahko bila tvegana

Pri ideji o Sajovičevi zamenjavi gre po besedah sogovornikov predvsem za merjenje moči med odhajajočo generalno sekretarko Gibanja Svoboda Vesno Vuković in njenimi nasprotniki v stranki, ki so bili posebej številni tudi v poslanski skupini. Večkrat naj bi tako dvomili o nekaterih potezah oziroma predlogih, prav tako so poslanci pokazali nasprotovanje, ko so izrazili nestrinjanje s kandidatom za kmetijskega ministra Vojka Adamiča. Golob je zato moral poiskati novo kandidatko – poslanko Matejo Čalušić.

V stranki je sicer slišati več pomislekov glede zadnjih kadrovskih menjav, predvsem o (ne)premišljenosti – vodjo svojega kabineta Petro Škofic bo namreč Golob zamenjal z manj izkušenim Lukom Špoljarjem, sicer priljubljeni minister za zamejce Matej Arčon pa naj bi bil imenovan za podpredsednika vlade in njenega govorca. Da so naredili »kopico stvari dobro«, a tega niso vedno znali povedati državljanom, je včeraj to spremembo komentiral Sajovic.

S poslansko skupino naj bi se Golob včeraj usklajeval predvsem glede predlogov posvetovalnih referendumov. Poleg Jeka 2 je na mizi še vprašanje, kdaj naj bi izvedli referenduma o volilni zakonodaji in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ter o nekaterih drugih temah. Slišati je namreč ideje, da bi sočasna izvedba katerega od teh z evropskimi volitvami na volišče pripeljala več državljanov – znano je, da sredinski volivci ne veljajo za tako zveste udeležence volitev kot desni – a čas, da bi to lahko izpeljali, se izteka. Tako še vedno ni izključena izvedba superreferendumskega dneva jeseni, ko naj bi odločali o Jeku 2.

Preberite še:

Komentarji: