Rotnikovi milijoni na sodišču

Uroš Rotnik in Alexander Hrkač zavračata očitke o oviranju davčnega postopka in lažni izpovedbi.
Fotografija: Obtožena Uroš Rotnik in Aleksander Hrkač (v svetlem suknjiču) prihajata na predobravnavni narok na celjskem sodišču. FOTO: Brane Piano
Odpri galerijo
Obtožena Uroš Rotnik in Aleksander Hrkač (v svetlem suknjiču) prihajata na predobravnavni narok na celjskem sodišču. FOTO: Brane Piano

Celje – Tožilec Ivan Pridigar s specializiranega državnega tožilstva očita nekdanjemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj Urošu Rotniku preprečitev dokazovanja in krivo ovadbo, saj je proti neznanemu storilcu sprožil postopek zaradi izginotja listine iz davčnega spisa. Alexandru Hrkaču, premožnemu podjetniku in vlagatelju iz hrvaškega Osijeka, pa očita krivo izpovedbo.
 
Tožilstvo trdi, da ni bilo mogoče, da bi Hrkač od leta 1996 dalje Rotniku za njegov vložek okoli 400.000 evrov na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini – z vlaganji v odkupe pravic hrvaških vojnih invalidov do nakupa delnic ter v BiH z odkupi privatizacijskih certifikatov – do leta 2003 prislužil 6.078.244 (okoli 3,1 milijona evrov) bosanskih konvertibilnih mark in mu jih oktobra 2003 tudi izročil.
 
Ta dohodek je bil ugotovljen v davčnem postopku prav iz potrdila o izročitvi denarja, a tožilec je prepričan, da to ni bilo možno, ker privatizacije na Hrvaškem in v BiH še ni bilo. Povedano drugače, tožilstvo domneva, da je listina nastala kasneje v dogovoru med Rotnikom in Hrkačem, da bi Rotnik upravičil svoje (finančno) premoženje.
 
Prav sporno potrdilo je iz spisa na Fursu izginilo in Rotniku so očitali, da ga je s pomočjo svoje takratne odvetnice izmaknil sam, on pa tega bremeni neznane storilce.
 
Hrkač je dejal, da ju preganjajo po krivici, da je Rotnik izvrsten menedžer. »Danes smo tukaj, ker Rotnik ni dopustil korupcije v Tešu, ni hotel podpisati pogodbe za 300 milijonov vredno vzdrževanje, kar so zahtevali nekateri vaši vplivneži v Sloveniji. Zato ima danes težave,« je novinarjem povedal Hrkač.
 
Hrkač in njegov zagovornik sta sodišču na predobravnavnem naroku predlagala vrsto prič in tudi izvedenca iz Hrvaške in BiH, ki bosta lahko potrdila, da je v omenjenih letih lahko na opisani način toliko zaslužil in po dogovoru njegov del izplačal Rotniku.
 
Glavna obravnava se bo po tem, ko sta danes oba obtožena krivdo zanikala, začela junija.

Komentarji: