RTV Slovenija: Denarja niti za odpravnine

Posojila tudi za plače, kako rešiti prihodnje leto?
Fotografija: Pred vodstvom, upravo in direktorji RTV Slovenija, je težaven zalogaj – finančno stanje tega največjega kulturnega zavoda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Pred vodstvom, upravo in direktorji RTV Slovenija, je težaven zalogaj – finančno stanje tega največjega kulturnega zavoda. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Zavod si vsak mesec izposoja sredstva pri zakladnici ministrstva za finance za poravnavo svojih obveznosti,« je predsednica finančnega odbora Slavica Pečovnik danes na seji opisala nezavidljivo finančno stanje svetnikom RTV Slovenija, ki so nato spraševali po načrtih uprave za prihodnje leto.

Omenjali so tudi sanacijski program, a kot je bilo slišati od uprave, ga ni mogoče izpeljati, tudi če bi želeli. Vsakemu odpuščenemu bi na primer morali skladno s kolektivno pogodbo izplačati od deset do dvaindvajset plač, denarja za to pa da preprosto ni.

Glavna finančnica Saša Umek Knez je na začetku meseca ocenila, da bo RTV Slovenija poslovno leto končala z negativnim rezultatom v višini okoli deset milijonov evrov.

image_alt
Črna slika RTV Slovenija

Svetniki so poudarili, da je na takšno katastrofalno stanje nujno opozoriti ustanovitelja zavoda, zato naj bi sklicali izredno sejo sredi novembra. Takrat naj bi bilo že jasno, kakšen vpliv bo pomanjkanje sredstev lahko imelo na programe – torej kje bodo rezi. Na sejo bodo povabili predsednika vlade, ministra za kulturo in finance in predsednico republike.

Znano je, da si vodstvo RTV Slovenija že dlje časa prizadeva za »uskladitev« že več kot desetletje zamrznjenega RTV-prispevka. Neuradno niti za aktualno vlado to (še) ni sprejemljiva opcija. Uprava zavoda si zato prizadeva, da bi urad vlade za narodnosti namenil dodatna sredstva za sofinanciranje narodnostnih programov, za katere zakon o RTV Slovenija določa, da se financirajo iz državnega proračuna v deležu, ki se ne financira iz prispevka. Šlo naj bi za okoli deset milijonov evrov.

A odgovora od vlade še ni in sestanki bodo sledili, je zagotovil predsednik uprave Zvezdan Martić.

Komentarji: