Šarec: »Na Koroško nisem prišel dajat časovnic ali obljub«

Prve lopate za novo prometnico letos zanesljivo ne bo.
Fotografija: FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
FOTO: Tadej Regent

Ravne na Koroškem – Mladinska iniciativa za tretjo razvojno je posameznikom, ki so se z dosedanjim delom posebej izkazali v prizadevanjih za hitro cesto na Koroško, podelila naziv ambasadorji Hoč'mo cesto. Letos prvič so bili med njimi tudi politiki.

Koordinator Mladinske iniciative Aljaž Verhovnik je povedal, da to ni sklepanje koalicij s političnimi strankami. Po njegovem so tudi politiki samo posamezniki, ki delajo dobro. Po presoji Mladinske iniciative sta zato ambasadorja gradnje hitre ceste na Koroško postala koroška poslanca Jože Lenart in Jani Prednik ter državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler. »Mladinska iniciativa pohvali in graja, pa tudi udari, kadar je potrebno,« je na slovesni prireditvi v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah izjavil Aljaž Verhovnik. 

Iz civilne sfere so nazive dobili igralec Marko Mandić, novinarka Maja Nabernik in glasbenik Božo A. Kolerič.

Po obisku na Koroškem je jasno, da prve lopate za novo prometnico letos zanesljivo ne bo. Prišlo bo do zamika, ki pri tako velikih infrastrukturnih projektih ni nenavaden. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic: »Naš cilj je, da cesto zgradimo čimprej«.
 

Brez časovnice


Predsednik vlade Marjan Šarec: »Na Koroško nisem prišel dajat časovnic ali obljub. Lahko rečem le, da se bomo potrudili«. Poudaril je, da projekt tretje razvojne osi ni le projekt vlade ali posameznih ministrstev. »Vsi se moramo potruditi, da se bo tretja os začela graditi,« je rekel Šarec.

Odbor za finance je v državnem zboru danes opravil drugo obravnavo predloga zakona o poroštvu za drugi tir Divača-Koper in del tretje razvojne osi. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na odboru znova zatrdila, da je verjetnost, da bosta poroštvi unovčeni, praktično nič. 

Dars je ta teden sprejel sklep, v katerem je trem od šestih prijaviteljev za gradnjo prvega odseka Gaberke na trasi tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem podelil sposobnost sodelovanja. »Rok za pritožbe je osem delovnih dni, Izteče se 6. decembra opolnoči. Že v ponedeljek, 9. decembra bomo videli, ali je prišla kakšna pritožba ali zahtevek za revizijo. Če ne bo, bomo nadaljevali z drugo fazo,« je povedal predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in dodal, da vsaka pritožba na državno revizijsko komisijo podaljša postopek za vsaj dva meseca.

Komentarji: