Po živčnem preštevanju glasov Angelika Mlinar z glasom razlike le potrjena

Pred potrjevanjem kandidatke za kohezijsko ministrico Angelike Mlinar spet živčno preštevanje manjkajočih, ki je bilo odločilno. Na koncu je imenovanje podprlo 44 poslancev, 43 jih je glasovalo proti.
Fotografija: Podpore Angeliki Mlinar vsi koalicijski partnerji niso zagotovili niti na včerajšnjem sestanku pred sejo vlade, a je predsednica SAB kljub temu izrazila pričakovanje, da bo kandidatka dobila dovolj glasov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Podpore Angeliki Mlinar vsi koalicijski partnerji niso zagotovili niti na včerajšnjem sestanku pred sejo vlade, a je predsednica SAB kljub temu izrazila pričakovanje, da bo kandidatka dobila dovolj glasov. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ljubljana – Ob novem, za manjšinsko koalicijo pomembnem glasovanju se je odvrtela že videna zgodba. Mrzlično iskanje ter prepričevanje poslancev in poslank, ki bi omogočili izvolitev kandidatke za kohezijsko ministrico Angelike Mlinar, kar pa le znova opominja na težavnost delovanja manjšinske koalicije pod vodstvom Marjana Šarca.

»Meni je bolj pomembno, da sem s svojo hčerko, kot pa da glasujem o kandidatki za ministrico, ki se ji ni zdelo vredno priti niti predstavit,« je izjavil prvak SNS Zmago Jelinčič. Njegovi poslanci naj bi glasovali po svoji vesti, na vprašanje, ali bodo vsi prisotni, pa ni odgovoril. Tako je že popoldne pustil odprto možnost, da bi prav s pomočjo odsotnih opozicijskih poslancev – v tujini je tudi poslanec SDS Andrej Šircelj –, ki imajo večino, kandidatki za kohezijsko ministrico Angeliki Mlinar uspelo zbrati večino opredeljenih glasov navzočih poslancev. Na koncu je pretehtal tudi vzdržani poslanec SNS Dušan Šiško.

Kandidatki za ministrico, ki jo je predlagala SAB, so nasprotovanje že pred odborom za evropske zadeve in gospodarstvo – oba sta ji izrekla negativno mnenje – napovedali v SDS, NSi in Levici, pri čemer so le v prvi izrazili nekaj dvoma o njeni strokovnosti, češ da so bili njeni odgovori premalo konkretni. V Levici so jih zmotila njena »neoliberalna stališča«.

Marjan Šarec po imenovanju nove ministrice za kohezijo in razvoj Angelike Mlinar. FOTO: Roman Šipić/Delo
Marjan Šarec po imenovanju nove ministrice za kohezijo in razvoj Angelike Mlinar. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Glasovanje, ki razgalja vlado


A bolj kot nasprotovanje Levice je koalicijo zmotila neenotnost Desusa. Tako kot v primeru zakona o izvrševanju proračuna se je predlogu vlade Marjana Šarca zoperstavil poslanec Robert Polnar, ki je prepričan, da »Avstrijka ne sodi v slovensko vlado«.

»Desus je koalicijska stranka in spoštovati bi morali koalicijsko pogodbo, ni pa prvič, da se je to zgodilo,« pa je stranki upokojencev žugala predsednica SAB Alenka Bratušek, ki v primeru, da kandidatka za kohezijsko ministrico ne bo potrjena, od »šefa koalicije« pričakuje, da ugotovi, kako naprej. Zdaj zatrjuje, da sama ni nikoli trdila, da bodo zapustili koalicijo.

In prav zaradi očitkov, da rušijo koalicijo, se je po posvetu s prvakom Karlom Erjavcem po naših informacijah še preostala četverica v Desusu odločila, da bodo koroško Slovenko podprli, kljub temu da je bilo iz njihovih ust slišati ostre pripombe o načinu njenega imenovanja, kjer se je obotavljala SAB, in pridobivanju dvojnega državljanstva. Tudi manjšinska poslanca, ki imata s koalicijo sklenjeno pogodbo o sodelovanju, sta sprejela odločitev šele včeraj. Po njeni predstavitvi nam je Ferenc Horváth povedal, da je še nekaj odprtih vprašanj, a Mlinarjevi vsekakor nista zaprla vrat.

Vrata pa so se včeraj vseskozi odpirala in zapirala pri poslanskih skupinah koalicijskega peterčka. Ob živčnem štetju potrebnih glasov, ki bi omogočili imenovanje Angelike Mlinar, sta se znova razgalili šibkost in težavnost manjšinske koalicije Marjana Šarca, ki mora po odhodu zunanje partnerice, pa čeprav je bila težavna, pri pomembnejših odločitvah vedno znova iskali zaveznike. Na SDS in NSi, ki bi raje sestavili svojo koalicijo, predsednik vlade ne more računati. Če Levica ni pripravljena na bistvene kompromise in je zato težavna partnerica, pa je vse prej kot brezskrbno tudi zanašanje na prvaka SNS, čigar stališče je iz dneva v dan drugačno.

Angelika Mlinar je postala nova ministrica za kohezijo in razvoj. FOTO: Roman Šipić/Delo
Angelika Mlinar je postala nova ministrica za kohezijo in razvoj. FOTO: Roman Šipić/Delo

Preberite še:

Komentarji: