Šarec v Dubrovniku dober sosed

S Hrvaško imamo resda problem, ko gre za arbitražo, vendar to še zdaleč ne pomeni, da si Slovenija ne bo še naprej prizadevala za dobre sosedske odnose, je povedal premier Marjan Šarec.
Fotografija: Premier Marjan Šarec FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec FOTO: Reuters

Predsednika vlade Marjana Šarca smo ob robu 8. vrha pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske vprašali, ali ga med bivanjem v Dubrovniku moti napetost v odnosih s Hrvaško. »Neee, niti malo,« je odgovoril. »Kajti tega ne jemljemo kot izredno stanje, kot nekakšen spor. Mi smo zgolj opozorili na tisto, kar nas moti. Opazili smo slabo prakso in na to kot suverena država opozorili, kar je bila naša naloga. A vse skupaj ni šlo tako daleč, da bi se v Dubrovniku slabo počutili ali da bi nas to tako ali drugače omejevalo. S Hrvaško imamo resda problem, ko gre za arbitražo in še nekatera druga vprašanja sukcesije. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da si Slovenija ne bo še naprej prizadevala za dobre sosedske odnose. Sicer pa se sosedov ne da izbirati. In od obeh sosedov bo odvisno, ali bomo takšni, kot so bili nekdaj dobri sosedi na podeželju, ki so drug drugemu varovali hišo, kadar gospodarja ni bilo doma, ali pa se bomo gledali prek ograje. Za to se moramo potruditi na obeh straneh. Trenutno se mi zdi, da celo malce bolj na hrvaški strani, saj je arbitražno sodišče že povedalo svoje, zdaj pa je naša naloga, da to izpolnimo.«

V časopisu Delo in na spletni strani delo.si objavljamo intervju s premierjem Marjanom Šarcem, s katerim se je na vrhu 16+1 v Dubrovniku pogovarjala novinarka Dela Zorana Baković.

Preberite še:

Komentarji: