SDS si je denar menda izposodila pri muli

Izvor denarja, ki ga je Dijana Đuđić nakazala SDS, ni znan.
Fotografija: Komisija domneva, da je bila Dijana Đuđić zgolj posrednica za provizijo.FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Komisija domneva, da je bila Dijana Đuđić zgolj posrednica za provizijo.FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljana – Ko se je parlamentarna komisija za preprečevanje pranja denarja lotila NKBM, se je začel politični pritisk, je včeraj izjavil predsednik komisije Jani Möderndorfer.

Iz pridobljene dokumentacije je razvidno, da je Dijana Đuđić, pri kateri je SDS najela 450.000 evrov posojila in znesek nato vrnila, s pomočjo povezanih oseb (večinoma državljanov BiH) z računov v Sloveniji in Avstriji domnevno dvignila dobrih sedem milijonov evrov. Z računov v NKBM je menda od 28. novembra 2016 do 23. junija 2017 dvignila 1,4 milijona evrov, prek računa Bojana Savanovića, na katerem je bila pooblaščena Đuđićeva, pa še skoraj 900.000 evrov. Skupaj je ugledna pravnica, kot se je opredelila v nedavni ovadbi proti slovenskemu premieru Miru Cerarju, domnevno prek NKBM dvignila okoli 2,3 milijona evrov. V NKBM pojasnjujejo, da so lani ukinili račun Đuđićeve in jo prijavili uradu za preprečevanje pranja denarja.

Zagotavljajo, da pod novim lastnikom dosledno spoštujejo predpise o preprečevanju pranja denarja. Temu so prilagodili tudi svojo interno politiko in merila pri obvladovanju tveganj glede obstoječih in sprejemanja novih strank.
 

Prenos denarja za provizijo


Poleg tega je bila po podatkih, ki jih je zbral urad za preprečevanje pranja denarja, Dijana Đuđić aktivna v Avstriji. Avstrijski organi so urad marca lani opozorili na sumljive transakcije v skupni vrednosti 3,045 milijona evrov na računu Jelene Sladojević, kjer pa se kot zakonita zastopnika pojavljata Dijana Đuđić in Rok Snežič. In kaj naj bi ugotovili? Da je Dijana Đuđić najpozneje od leta 2016 z njenih računov (v parlamentarni komisiji za preprečevanje pranja denarja omenjajo tudi račun na Sparkasse) in s pomočjo povezanih oseb dvignila več kot 3,5 milijona evrov gotovine in z njo prosto razpolagala. Na tej točki urad postavlja domnevo, da je Đuđićeva delovala kot prenašalka denarja, kar v strokovnih krogih označujejo z izrazom mula, pri čemer ji je najverjetneje pripadla določena provizija. Na uradu domnevajo, da ves denar, ki je krožil v tej shemi ljudi, najverjetneje izvira iz kaznivih dejanj davčne utaje v Sloveniji ali tujini.
 

Umazan denar v SDS?


Če je bila Đuđićeva prenašalka denarja sumljivega izvora, se postavlja vprašanje, zakaj si je prvak SDS Janez Janša izposodil denar pri osebi, ki je domnevno del kriminalne združbe in bi lahko imela le vlogo mule. Omenjena sta se konec lanskega leta sestala pri notarju Jožetu Sikošku, ki je overil posojilno pogodbo v višini 450.000 evrov. Če ta denar ni od Dijane Đuđić, čigav je? Je mogoče, da si je SDS izposodila umazan denar?

Preiskovalna komisija, ki se je poglobila v ta posel, preiskave ni končala in svetuje, naj jo poslanci nadaljujejo po volitvah. Ugotoviti bi bilo treba izvor denarja, ki ga je Đuđićeva že nakazala na račun SDS (tretjino zneska), ali gre v tem primeru za denar, ki izvira iz nezakonitih in kriminalnih dejanj. Zanimiv bi bil tudi odgovor na dilemo, na katero še ni odgovora, in sicer na kateri bančni račun je SDS vrnila denar z obrestmi. Na kateri banki v Sloveniji je imela decembra lani Đuđićeva še odprt bančni račun? Prvak SDS Janez Janša je v izjavah po izbruhu afere januarja letos zatrdil, da je denar na njihov račun prišel s slovenskega bančnega računa. Iz poročila parlamentarne komisije je razvidno, da odgovorov ne dobijo, ker je postopek preiskave posojila SDS še v fazi predkazenskega postopka, tožilska odločitev pa še ni bila sprejeta.
 

Komentarji: