Se lahko zgodi preobrat? V Kopru le 12 glasov razlike, odločilno glasovanje po pošti

Boris Popovič je sicer že priznal poraz in čestital Bržanu, ki naj bi ga premagal le za las.
Fotografija: Veselje v štabu Aleša Bržana. Se je veselil prehitro? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Veselje v štabu Aleša Bržana. Se je veselil prehitro? FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V Kopru ostaja napeto. Čeprav je ves večer kazalo, da se aktualnemu županu Borisu Popoviču ni posrečil veliki met, da bi dobil še en mandat, vse očitno še ni odločeno. Kot kažejo podatki občinske volilne komisije, je razlika med aktualnim županom in Alešem Bržanom le 12 glasov, potem ko so prešteli še glasove s predčasnega glasovanja, poroča STA.

Zato bodo odločilni glasovi po pošti, ki jih bodo prešteli v ponedeljek ob 12. uri. Teh glasov naj bi bilo skupaj 50, tako da se lahko končni izid spremeni tudi še v prid Popoviču. Slednji je sicer že čestital tekmecu za zmago in dejal, da naj bi ga Bržan premagal za 70 glasov ter obljubil, da bodo konstruktivna opozicija v mestnem svetu.

Zadnji podatki Državne volilne komisije ob 22. uri sicer kažejo zmago Bržana z 52,29 odstotki oziroma 13.116 glasovi, medtem ko ima Popovič 47,71 odstotkov glasov ali 11.968. Javnomnenjske ankete so vseskozi kazale na tesen izid v Kopru, zato je bilo razpoloženje v obeh štabih napeto. 

 
Aleš Bržan je dopoldne po oddaji glasu na Srednji tehniški šoli Koper v izjavi medijem izrazil upanje na visoko volilno udeležbo, saj je ta »najboljši pokazatelj volje ljudi«. Pri tem je upal, da bo udeležba celo višja kot v prvem krogu, ko je bila 58-odstotna. V vremensko turobnem popoldnevu je Bržan sicer pomenljivo izrazil upanje, »da bo jutri dan pod svobodnim soncem«.

Bržan je obljubil, da bo v primeru Popovičeve zmage prišel čestitat tekmecu, obenem pa izrazil upanje, da bo tudi Popovič prišel k njemu, če bo izid obraten. »Če ne, pa se bova že slišala enkrat naslednji teden in končno po toliko letih usedla na kavi in se malo pogovorila,« je še napovedal Bržan in dodal, da je bil do prvega kroga tudi tiskovni predstavnik in oblikovalec, se je pa zadnja dva tedna pripravljal na soočenja.

Popovič je zmago prenesel športno in Bržanu dejansko v resnici čestital. »Volivci so očitno odločili, da je čas za drugačno delo v naši občini,« je na to odvrnil novi koprski župan. »Če je to to, potem lahko rečem, da bo za marsikoga jutrišnji dan, čeprav je napovedan dež, pod svobodnim soncem,« je dodal, ko se je že zdelo, da mu peti mandat ni usojen.

Veselje v štabu Aleša Bržana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Veselje v štabu Aleša Bržana. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Popovič obljubil, da županove ekipe ne bo oviral


»Mi bomo konstruktivna opozicija v mestnem svetu, ne bomo klasična opozicija. Skrbeli bomo za to, da se upošteva vse prebivalce Mestne občine Koper, tako tiste, ki so dali glas za zmagovalca, kot za tiste, ki so dali glas nam ali na volitve sploh niso prišli - kot smo delali teh 16 let. Trudili se bomo, da se bo v mestnem svetu delalo v dobro prebivalcev in obiskovalcev Kopra. V teh 16 letih je bilo ogromno narejenega v Kopru in skrbeli bomo, da se bo Koper še naprej razvijal,« je napovedal Popovič.

Kot je še povedal, ne pozna Bržanovega programa, upa pa, da bodo čim prej izvedeli, kaj se bo delalo, kakšne načrte imajo. »Da vidimo, kje jim lahko damo roko. Ne bomo jih ovirali. Če pa bomo videli, da gre to v neko drugo smer, ki lahko Koper spet pahne nazaj, bomo reagirali,« je še napovedal odhajajoči župan Popovič. Vsem svojim podpornikom in volivcem se je zahvalil za glasove.

Odhajajoči župan, čeprav se po zadnjih podatkih kljub vsemu tekma še lahko obrne v njegov prid, je ob glasnih ovacijah in ploskanju svojih podpornikov ocenil, da je s svojo ekipo v 16 letih Koper spremenil v pravljično mesto. Izrazil je upanje, da bo tudi nova vladajoča ekipa »čuvala dosežene rezultate« in jih še izboljšala. Kampanjo je sicer ocenil kot nekorektno in nekorektnosti pripisal »ozadju« njegovega protikandidata ter medijev, ki da so ga preveč napadali.

V Kopru je bila bitka izjemno tesna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Kopru je bila bitka izjemno tesna. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Popovič, ki se je v drugem krogu potegoval za že peti zaporedni mandat, je popoldne v spremstvu družine oddal svoj glas. Ob tem je v izjavi medijem ocenil, da bo volilna udeležba še višja kot v prvem krogu, ko je dosegla za Koper visokih 58 odstotkov. Popovič je sicer povedal še, da ima »zelo dobre občutke«, kampanjo pa je ocenil kot zelo umazano, zlasti v povezavi z vlogo Gašparja Gašparja Mišiča v njej.

Bil je prepričan v zmago, »če pa ne, se bomo spet podali v zasebne vode«. Na vprašanje, ali bi torej poraz pomenil njegov umik iz javnega življenja, je Popovič ob oddaji glasu odvrnil, da se sam sploh nima za politika, iz javnega življenja pa se ne bo poslovil, navaja STA.

Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Boris Popović v volilnem štabu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Nobenih utaj, nobenega ozadja


V Popovičevem štabu v Žusterni je bilo ob zaprtju volišča ob 19. uri še povsem mirno, ko pa je prišel med podpornike, se je tudi vzdušje razživelo. Popovič je bil ob prihodu kritičen predvsem do predvolilnih soočenj. »Nič nismo mogli povedati o programu,« je dejal in poudaril svoje dosedanje delo.

»Koper je poln, Koper živi, večina je ponosna na lastno mesto,« je prepričan. »Šestnajst let smo delali, iz Kopra smo naredili čudo,« je nadaljeval Popovič, ki meni, da je večina Koprčanov ponosnih na to, kako se je občina razvila v tem obdobju.

Na vprašanje, ali bi v primeru zmage kaj spremenil svoje delovanje, je zatrdil: »Jaz sem dober človek, jaz imam svojo družino zelo rad, jaz imam rad ljudi.« Po njegovem mnenju so mu pred štirimi leti očitali sodne postopke in davčno utajo, »tokrat je bila pa mantra karakter«. Kot je še dodal, v Kopru ni strahovlade: »Tukaj ni nobenih nadžupanov, tukaj ni nobenega ozadja.«


V Piranu zmagal Zadković, v Izoli Markočič


Poleg koprske je drugi krog volitev potekal v še kar nekaj primorskih občinah, med drugim tudi v Piranu in Izoli. 

V Izoli je po prvih neuradnih podatkih Državne volilne komisije zmagal Danilo Markočič, ki je premagal Evgenija Komljanca. Zbral je 60 odstotkov glasov, a podatki so za zdaj seveda še neuradni. Markočič je po izvolitvi med prvimi nalogam napovedal srečanja z vsemi novoizvoljenimi svetniki in svetnicami občinskega sveta, da bi se čim prej dogovorili o načinu dela, sodelovanja in o najpomembnejših projektih, pri katerih želi iskati najširšo možno podporo v občinskem svetu. »Jutri je nov dan in čaka nas obilo trdega dela, da Izolo popeljemo spet med jadranske gazele,« je zapisal v izjavi.

Tudi bitka v Piranu je bila na začetku tesna, Tomaž Gantar je namreč ves čas lovil Đenia Zadkovića. Na koncu so se volivci odločili za Zadkovića, ki je zbral dobrih 60 odstotkov glasov. 

Lastnik priljubljenega fotostudia Zadković je bil presenečenje prvega kroga, v katerem je dobil zgolj 13 glasov manj od Gantarja. Zadkovićevo Gibanje za občino Piran, ki je le malo pred volitvami preraslo v politično stranko, pa je slavilo zmago v tekmi za občinski svet, saj je osvojilo kar osem svetniških mandatov.

Komentarji: