Si Orbán z naložbami v Sloveniji kupuje volivce?

Naložbe madžarske države na vzhodu Slovenije ne prinašajo velikih zneskov, a ljudem tam veliko pomenijo.
Fotografija: Da bi Prekmurje oziroma dvojezično območjo v Prekmurju bilo tarča morebitnega projekta velike Madžarske, se zdi Kovacsu malo verjetno. FOTO: Ronald Zak/AP
Odpri galerijo
Da bi Prekmurje oziroma dvojezično območjo v Prekmurju bilo tarča morebitnega projekta velike Madžarske, se zdi Kovacsu malo verjetno. FOTO: Ronald Zak/AP

Lendava - Pomisleki, da investicije Madžarske na severovzhodu Slovenije služijo gradnji velike Madžarske, so odveč, saj denar ni namenjen zgolj Madžarom, pojasnjuje dr. Attila Kovacs, vodja lendavske enote Inštituta za narodnostna vprašanja.

»Če smo odkriti, gre za male zneske. Je pa obenem res, da ti zneski tukajšnjemu prebivalstvu precej pomenijo. Namern govorim o prebivalstvu, saj gospodarsko pomoč Madžarske lahko dobijo vsi prebivalci dvojezičnih občin, ne glede na to, ali se naselje, ki je del dvojezične občine (5 takih občin je), nahaja na dvojezičnem območju ali ne, se pravi na slovenskem delu dvojezične občine,« je dodeljevanje nepovratnih sredstev madžarskega sklada za razvoj naložb in novih delovnih mest pojasnil Kovacs.

To pomeni, da madžarsko državno pomoč lahko dobijo tudi prebivalci slovenske narodnosti (ali Srbi, Hrvati in drugi), ki imajo stalni naslov na dvojezičnem območju in obvladajo madžarski jezik. »Sam vem za kar nekaj primerov, ko so pomoč dobili pripadniki slovenske narodnosti, ki obvladajo madžarski jezik,« pravi sogovornik.


Madžarska snubi nove državljane


Sočasno s financiranjem pripadnikov madžarske manjšine pa poteka tudi nekakšna kampanja med prebivalci madžarske narodnosti, ki jih prepričujejo, naj si pridobijo dvojno (torej poleg slovenskega še madžarsko) državljanstvo in da se naj udeležijo madžarskih parlamentarnih volitev. Kovacs, ki je tudi sam pripadnik in dober poznavalec madžarske manjšinske skupnosti ocenjuje, da je spomladanskih volitvah na Madžarskem sodelovalo malo madžarskih državljanov iz Slovenije.


Manj razumne nogometne naložbe


Kar zadeva ambiciozne naložbe madžarske države v nogomet v Sloveniji in na Hrvaškem, dr Kovacs prave računice pri tem ne vidim. »Denar gre le v en klub, v lendavsko Nafto. Če bi želeli pomagati manjšini na področju nogometa, bi bistveno večje učinke dosegli, če bi finančno podprli tistih sedem vaških klubov, ki se nahajajo na dvojezičnem območju in so v vseh pogledih vpeti v manjšinsko skupnost v teh naseljih. Po moji oceni gre pri naložbah v nogomet za neodgovorno ravnanje z madžarskim davkoplačevalskim denarjem,« svari Kovacs.
 

Madžarov ni veliko in so zvesti Sloveniji


Da bi Prekmurje oziroma dvojezično območjo v Prekmurju bilo tarča morebitnega projekta velike Madžarske, se zdi Kovacsu malo verjetno. »O tem ne more biti govora že zaradi tega ne, ker gre za izredno maloštevilno manjšino. Leta 2002 nas je bilo okoli 5200 Madžarov v Sloveniji, danes pa se po moji oceni to število giblje pri 4500. Poleg tega so pripadniki madžarske manjšine v Sloveniji zelo lojalni slovenski državi,« poudarja Kovacs.

Pomemben razlog, zakaj Madžare v Sloveniji bolj prepriča Slovenija kot Madžarska je tudi dejstvo, da ljudje v Sloveniji uživamo po Kovacsevi oceni približno dvakrat boljši življenjski standard, kot vzhodna soseda. »Že zaradi tega Madžarska kot država ni preveč perspektivna za madžarsko manjšino. Prej bi lahko govorili o tem, da je gospodarska pomoč del Fidesove strategije za pridobivanje volilnih glasov Madžarov v zamejstvu, s katerimi si želijo Orbán in njegovi bližnji somišljeniki za daljše obdobje utrditi svojo oblast na Madžarskem,« dodaja sogovornik.

Preberite še:

Komentarji: