Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sklepajo, da se širi angleška različica koronavirusa

V 13 skupinah vzorcev so našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa. Večina mutacij se še vedno pojavlja v nizkih deležih.
Doslej so pri nas angleško različico virusa potrdili pri petih ljudeh. FOTO: Blaž Samec/Delo
Doslej so pri nas angleško različico virusa potrdili pri petih ljudeh. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
18. 2. 2021 | 10:39
18. 2. 2021 | 10:49
1:41
Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo je sekvenciral 576 vzorcev, pri katerih so med 1. in 7. februarjem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Ugotovili so, da so v 13 skupinah vzorcev našli vse mutacije, značilne za angleško različico virusa, zaradi česar sklepajo, da se ta različica širi, piše na njihovi spletni strani. Pri tem navajajo, da se kljub temu večina mutacij še vedno pojavlja v nizkih deležih, torej so pozitivni samo posamezni vzorci v vsaki izmed skupin.

Z dodatnim presejalnim testom za določeno mutacijo, značilno za angleško različico, so ugotovili 25 posameznih potencialnih vzorcev, pri katerih bodo na inštitutu v prihodnjem tednu določili celoten genom virusa in s tem potrdili ali ovrgli prisotnost angleške različice.

image_alt
Gre pri novih pojavnih oblikah virusa za seve ali različice


Doslej so med vsemi vzorci, ki so jih analizirali v zadnjih tednih, angleško različico virusa potrdili pri petih ljudeh, ki pa so imeli tudi pozitivno epidemiološko anamnezo za potencialni vnos angleške različice v Slovenijo.

Vzorcev z vsemi mutacijami, značilnimi za južnoafriško in brazilsko različico novega koronavirusa, doslej na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani niso zasledili.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine