Slapniku se izteka čas, producenti že gledajo v Španijo

Pridobivanje nepremičnin še vedno največja težava.
Fotografija: Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Mednarodna ekipa producentov je v četrtek obiskala briško vas Slapnik, kjer še letos predvidevajo snemanje resničnostnega šova z obnovo zapuščenih hiš. Toda vse nepremičnine še niso v lasti slovenske skupine Tempo, ki bo za odkup počakala še kakšen mesec. V nasprotnem primeru bo ekipa šov snemala v Španiji.

Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Vlagatelji čakajo še na zadnje soglasje za odkup skupaj 17 domačij, za katere so namenili milijon evrov. Zatika se pri avstralski lastnici ene osmine hiše, ki jo mehčajo tudi s pomočjo slovenskega veleposlaništva v deželi tam spodaj. Kot je ob četrtkovem obisku Slapnika povedal sodelavec vodje projekta Ernest Škerjanec, je zaenkrat pridobivanje lastnine največja težava, pripravljeni pa so počakati še kakšen mesec dni, če pa ne bodo uspešni, bodo sprejeli povabilo in šov posneli v Španiji: »To nam je požrlo skoraj leto dni časa. Če se odisejada z lastnikom ne bo rešila, imamo alternativo v Španiji, kjer imamo vso podporo. Ampak tudi tukaj brez pomoči občine Brda bi že šli. Tudi zavod za kulturno dediščino nam gre zelo na roke. V nedogled pa ne moremo čakati.«

Odkup celote občina Brda, ki sodeluje v projektu, v izogib špekulantstvu podpira: »Pri projektu smo vključili tudi ministrstvo za kulturo in zavod za varstvo kulturne dediščine. Oba sta nam v oporo tudi pri predstavitvi pomembnosti projekta pri preostalih lastnikih nepremičnin v Slapniku, ki živijo v Avstraliji. Pripravila sta gradivo, s katerim bo slovenski veleposlanik v Avstraliji pristopil do teh lastnikov in jim predstavil, da gre za projekt nacionalnega pomena.«

Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot je še dodal Škerjanec, je projekt vreden okrog sedem milijonov evrov. Denar bodo prispevali zasebni vlagatelji, računajo tudi na pomoč evropskih skladov. Če bodo odkupili vas, bodo začeli resničnostni šov snemati spomladi. Slapnik bi v tem primeru tri ali štiri mesece obnavljalo 17 ekip (pari, družine, znanci) iz prav toliko evropskih držav. Zmaga bi pripadla ekipi, ki bi zbrala največ točk, domov pa bi odnesla nič manj kot milijon evrov.
 
V šovu ne bodo snemali obnove celotne vasi, temveč različne gradbene faze. »Šov bi predvajali tri mesece, snemalo pa se bo kakšen mesec več. Ker gre za izobraževalni šov, ciljamo predvsem na nacionalne televizije. V tem času pa ne bomo obnovili celotne vasi,« je še pojasnil Škerjanec. Če bo padla odločitev – glede na gledanost –, da bi o Slapniku posneli več sezon, bodo vas vendarle v najmanj treh letih posneli pred objektivi kamer. Katera medijska hiša bi predvajala serijo pri nas, še ni dorečeno.

Projekt obnove Slapnika vodi slovenska ekipa, producentska ekipa pa je mednarodna. Foto Blaž Močnik
Projekt obnove Slapnika vodi slovenska ekipa, producentska ekipa pa je mednarodna. Foto Blaž Močnik

 
V četrtek so se med ruševinami z navdušenjem sprehajali producenti morebitnega resničnostnega šova, med njimi tudi Mike L. Murphy, ki bo nad projektom bdel kot odgovorni režiser, s svojim delom pa se je podpisal tudi pri nastajanju filmov Gospodar prstanov in Harry Potter in kamen modrosti: »To je velik projekt, kako ohranjati zgodovino in ji vdahniti sodobnost.«
Producentsko taktirko je prevzel Richard Cook, ki je v preteklosti med drugim sodeloval s hišami BBC, Ch4, Itv, Sky in CNN: »Slapnik je kot pravljica. Naša ideja je vključiti ljudi, ki bi radi obnavljali. S tem bi pokazali, ljudje različnih narodnosti lahko delajo skupaj in skupaj nekaj ustvarijo.«

Mike L. Murphy Foto Blaž Močnik
Mike L. Murphy Foto Blaž Močnik

 
Slapnik na severu Brd je brez stalnega prebivalca že desetletja, saj so vaščani odhajali v večja središča na Goriškem in Koprskem, pa tudi v Ameriko in Avstralijo kmalu po drugi svetovni vojni. Slapnik je s 17 hišami eno izmed 57 slovenskih naselij brez prebivalca, spomenik nepremične kulturne dediščine lokalnega pomena pa je postal leta 1985.

Ko bodo kamere ugasnile, bi radi Slapnik obnovili, kakršen je bil pred stotimi leti. Po obstoječih načrtih bo nastal razpršen hotel. Hiše bodo s podporo gradbenih strokovnjakov obnavljali iz materiala, ki ga imajo na voljo v vasi. Prav tako bodo ekipam pomagali strokovnjaki z drugih področij, saj bodo med obnovo vasi morali poskrbeti tudi za samopreskrbo s hrano.

Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zapuščena vas Slapnik v Goriških Brdih. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Prva izbira za Tempo je Slapnik, da bi z njim milijonom evropskih gledalcem prikazali lepoto Goriških Brd in Slovenije. Toda v rokavu ima tudi rezervo, predvidoma v Galiciji. Po podatkih španskega statističnega inštituta je po državi praznih kar 2900 vasi. Nekatere potencialnim vlagateljem ponujajo celo brezplačno, da bi jih le oživili. Pred leti je tako župan občine Cortegada Avelino Luis de Francisco Martinez ponujal vas A Barca, ki so jo prebivalci zapustili v 60. letih zaradi gradnje jezu, ki je nato poplavil njihove kmetijske površine.

Komentarji: