Rusija izgnala diplomata slovenskega veleposlaništva v Moskvi

O izgonu slovenskega diplomata je rusko ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret. Rusijo mora zapustiti do prihodnjega petka.
Fotografija: Slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. FOTO: Nebojsa Tejic/STA
Odpri galerijo
Slovenska veleposlanica Darja Bavdaž Kuret. FOTO: Nebojsa Tejic/STA

Rusija je danes uslužbenca slovenskega veleposlaništva v Moskvi razglasila za nezaželeno osebo, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. 

Gre za povračilni ukrep po izgonu ruskega diplomata iz Slovenije konec marca. O izgonu slovenskega diplomata je ministrstvo obvestilo slovensko veleposlanico v Moskvi Darjo Bavdaž Kuret, ki so jo danes poklicali na pogovor. Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, je bila veleposlanica na pogovoru na ministrstvu 15 minut, ob prihodu in odhodu pa ni dajala izjav.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve potrjuje, da je bila veleposlanica Slovenije v Moskvi Darja Bavdaž Kuret danes poklicana na pogovor na rusko zunanje ministrstvo. Izročena ji je bila nota, v kateri Slovenijo obveščajo, da so slovenskega diplomata razglasili za nezaželeno osebo, ki mora Rusko federacijo zapustiti do prihodnjega petka. Ukrep ne pomeni zmanjšanja števila diplomatskega osebja na veleposlaništvu v Moskvi, saj bo MZEZ diplomata nadomestil v najkrajšem možnem času.

Po navedbah virov na MZEZ je na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi šest članov osebja: poleg veleposlanice še trije diplomati in dva člana tehničnega osebja.

Slovensko zunanje ministrstvo je 21. marca obvestilo rusko veleposlaništvo, da je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih. Pri tem je diplomatu, šlo naj bi za namestnika vojaškega atašeja Sergeja Lemeševa, postavilo enotedenski rok, da zapusti državo. Iz Slovenije je odšel 27. marca.

Na ruskem ministrstvu so danes poudarili, da je izgon ruskega diplomata odkrito neprijazna poteza Slovenije, ki jo obravnavajo v kontekstu splošne usmeritve Ljubljane k uničenju vezi med Slovenijo in Rusijo. »Odgovornost za posledice takšne destruktivne politike je v celoti na slovenski strani,« so še poudarili v Moskvi.

Danes pa so na svoji spletni strani zapisali, da so veleposlanici ob upoštevanju načela vzajemnosti izročili noto o razglasitvi enega od uslužbencev slovenskega veleposlaništva v Moskvi za nezaželeno osebo.

Diplomat, ki ga je Slovenija izgnala zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti, je po neuradnih informacijah s svojo mrežo sodelavcev poskušal vplivati na praznovanje 20. obletnice vstopa Slovenije v Nato in ustvariti razkol v slovenski družbi. V javnosti je menda tudi želeli vzbuditi negativna čustva do severnoatlantskega zavezništva. Visoko na njihovi agendi je menda tudi obtoževanje Zahoda za domnevna dvojna merila v primeru konfliktov med Ukrajino in Rusijo ter Izraelom in Hamasom. Med cilji te mreže naj bi bilo neuradno tudi zamajati zaupanje v vlado.

Kmalu po izgonu ruskega diplomata je državo zapustilo še nekaj ruskih državljanov, ki so bili v Sloveniji domnevno zaradi študija. Neuradno naj bi v tem primeru šlo za izkoriščanje sistema za študentsko izmenjavo, saj so na ta način hitreje dobili dovoljenje za bivanje v Sloveniji. Del mreže izgnanega ruskega diplomata menda nista bila domnevna ruska vohuna, ki sta bila aretirana decembra 2022.

Preberite še:

Komentarji: