Socialna zbornica zahteva umik in opravičilo zaradi žaljivega čivka

Do uslužbencev centrov za socialne zavode žaljivi twit je postal viralen, ko ga je poobjavil državni sekretar Vinko Gorenak.
Fotografija: Center za socialno delo v Tržiču. Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice
Odpri galerijo
Center za socialno delo v Tržiču. Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali/Slovenske novice

V Socialni zbornici Slovenije ostro obsojajo nedavni zapis uslužbenca na ministrstvu za notranje zadeve na račun zaposlenih v centrih za socialno delo (CSD). »Takšni žaljivi zapisi imajo noto diskreditacije in globoko posegajo v integriteto zaposlenih,« je za STA zapisal generalni sekretar zbornice Vilko Kolbl

Uslužbenec ministrstva za notranje zadeve (MNZ) Borut Jakopin, tam pooblaščen za varstvo osebnih podatkov, je pred dnevi ravnanje delavcev CSD ob smrti desetletnega dečka, ki je prejšnji teden utonil v reki Soči, pospremil z žaljivim zapisom. Zato v Socialni zbornici Slovenije, ki je osrednje strokovno združenje na področju socialnega varstva, zahtevajo takojšen umik spornega tvita in javno opravičilo Jakopina zaposlenim v CSD.

Strokovni delavci v CSD kljub že tako težki situaciji v procesu reorganizacije in kadrovski podhranjenosti veliko prispevajo k zmanjševanju stisk ranljivih skupin državljanov, je pri tem v zapisu za STA opomnil Kolbl. Svoje delo opravljajo z visoko stopnjo strokovnosti, odlikuje pa jih skrb za pomoč sočloveku. Ob svojem delu sledijo visokim etičnim in moralnim standardom ter empatiji za delo z ljudmi v stiski, je dodal.

Zapis na twitterju je sicer dodatno pozornost vzbudil tudi zato, ker ga je na svojem računu sprva poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade (KPV) Vinko Gorenak. Ta je pozneje svojo poobjavo umaknil in sporočil, da poobjava spornega tvita Jakopina o zaposlenih na CSD ne pomeni odobravanja besed, ki jih je zapisal Jakopin. 


Vrstijo se kritike, na MNZ so se distancirali 


Jakopinov tvit so ostro obsodili tudi v Sindikatu centrov za socialno delo Slovenije SINCE07 in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozvali k obsodbi zapisa. Prepričani so, da gre za kršenje ustavne pravice do osebnega dostojanstva in za sovražni govor, nedostojen kogarkoli, še posebej pa visokega uslužbenca MNZ.

Z MNZ so v sredo sporočili, da zagovarjajo spoštljivo in dostojno komunikacijo. Ocenili so, da je bila konkretna objava njihovega uslužbenca skrajno neprimerna in da se od nje distancirajo. Dodali so, da Jakopin pri svojem delu ne razpolaga in ne dostopa do osebnih podatkov zaposlenih v CSD.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so navedli, da obsojajo psihično, fizično in verbalno nasilje, da je takšna komunikacija neprimerna in da pričakujejo opravičilo zaposlenim v CSD.

Preberite še:

Komentarji: