Sodišče Andreja Šiška spoznalo za krivega

Kriv je ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. 
Fotografija: Andrej Šiško FOTO: Aleš Andlovič
Odpri galerijo
Andrej Šiško FOTO: Aleš Andlovič

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško je bil danes na mariborskem okrožnem sodišču spoznan za krivega ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Sodnica Vanja Verdel Kokol mu je izrekla kazen osem mesecev zapora, soobtoženemu Mateju Lesjaku pa pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Sodba še ni pravnomočna. Sodnica je ob tem za 49-letnega Šiška odredila izpustitev iz pripora, v katerem je več kot šest mesecev. Tako je danes znova na prostosti.

Tožilstvo je prvoobtoženemu Šišku pripisalo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, soobtoženemu Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. To naj bi storila z različnimi ravnanji, od grožnje takratnemu predsedniku vlade Miru Cerarju januarja 2017 do ustanovitve dežele Štajerske in nato še obrambne skupine te dežele - Štajerske varde septembra lani.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe izpostavila, da je Šiško s svojimi ravnanji šel predaleč. »Zakaj bi bilo treba zbirati podatke o krvnih skupinah članov varde, če bi šlo le za predstavo za medije?« se je spraševala. Kot je dejala, se lahko iz zgodovine naučimo, da takšnih dejanj ni za podcenjevati. Da je šlo za provokacijo oziroma predstavo za javnost, kot sta v zagovoru trdila obdolžena, se je po njenih besedah pojavilo šele po začetku kazenskega pregona. »Demokratično urejena družba ni nekaj samoumevnega, nekaj česar ni mogoče ogroziti. Zato je treba jasno postaviti meje, da se njeni temelji ne spodkopljejo,« je poudarila.


Cerar: Obsodbo Šiška štejem za uspeh pravne države


Minister za zunanje zadeve Miro Cerar je obsodbo Šiška označil za uspeh pravne države. Cerar je bil namreč v videoposnetkih na družabnih omrežjih takrat še v vlogi predsednika vlade deležen hudih kritik Šiška.

Kot je dejal Cerar, morajo tako nevarna, ekstremna dejanja, ki lahko povzročijo hude posledice in na nek način spodkopavajo pravni red, doživeti ustrezen pravni epilog. »Verjamem, da je bila odločitev sprejeta v pravi smeri,« je dejal.

Slovenija mora namreč po njegovem prepričanju vsekakor ostati dežela kulture, miru in varnosti. Kot je dejal, mora ostati takšna država, v kateri ne bo sovraštva, sovražnega govora in sovražnosti, ki skušajo spodkopati temelje povezane Evrope in tudi dobrega sodelovanja, kakršnega ustvarjajo tudi z današnjim srečanjem odbora.


 

Pričakali so ga privrženci


Šiška je po prihodu iz pripora pred sodiščem pričakalo nekaj deset njegovih privržencev, ki so sicer v polni sodni dvorani spremljali tudi izrek sodbe. Šiško je po sodbi dejal, da ga ta sploh ne zanima, očitno pa je sodišče priznalo ustanovitev dežele Štajerske. »Pomembno je da sem na svobodi in lahko govorim. Čeprav bom odslej pri vsaki besedi, ki jo bom izrekel, vedno najprej povedal, da nikogar k ničemer ne pozivam in nikogar k ničemur ne ščuvam. Kaj pa kdo razume, pa je druga stvar. Jaz govorim slovensko, očitno pa imata tožilec in sodnica težave z razumevanjem,« je dejal Šiško takoj po tistem, ko je prišel iz pripora in se pozdravil s svojimi najbližjimi.

Znova je izpostavil, da je tudi nerazumevanje slovenskega jezika znak, da smo Slovenci dejansko ogroženi, kar ves čas opozarja, zato »imamo pravico, da se branimo«. Gre namreč za temeljno človekovo pravico, je dejal in dodal, da na tem temelji slovenska ustava, zato sam ni mogel nikakor rušiti ustavnega reda in je obsodilna sodba povsem nesmiselna.

Besede sodnice Vanje Verdel Kokol, da je kazen za oba obsojena bolj opomin, je označil kot tragikomične, a če bo njegovih sedem mesecev v priporu kakorkoli pripomoglo, da bodo v Sloveniji stvari za vse državljane šle na boljše, potem lahko gre tudi nazaj v pripor. »Upam, da bo to imelo kakšen vpliv,« je dejal in opomnil, da imajo ustanovitev dežel v programu Gibanja Zedinjena Slovenija, zato so že ustanovili deželo Kranjsko, kmalu naj bi tudi Koroško.
 

Pismo za Šarca


V naslednjih dneh namerava sestaviti pismo, ki ga bo naslovil na premierja Marjana Šarca, nato pa pričakuje, da bi v kratkem organizirali sestanek z njim in obrambnim ter notranjim ministrom, s katerimi bi se dogovorili za sodelovanje s policijo in vojsko. O tem, naj bi tudi sicer govoril ves čas, a so se ga očitno ustrašili.

Tožilec Tilen Ivič je bil z obsodilno sodbo zadovoljen, saj je sodišče v ravnanju obeh obtoženih zaznalo vse znake očitanih kaznivih dejanj, kar dokazujejo že od začetka postopka. S tem je bil po njegovem mnenju dan tudi pomemben signal za v prihodnje, da se takšna in podobna kazniva dejanja nikakor ne bodo tolerirala v demokratični družbi.

»Glede morebitne pritožbe se bomo odločili po prejemu pisne sodbe, verjetno pa se bomo zoper višino sankcije pritožili,« je napovedal Ivič, ki je sicer predlagal višje kazni. Ob tem je dodal, da je sodbi najpomembnejšo noto dal postroj Štajerske varde septembra lani v Apačah, ki je prikazal pravi namen celotnega ravnanja obtoženega v predhodnem obdobju.


Višina kazni za odvetnico pričakovana


Za Šiškovo zagovornico Lucijo Šikovec Ušaj je obsodilna sodba in višina kazni skoraj povsem pričakovana, saj je skoraj v celoti v roku trajanja pripora, s čimer bi se država izognila plačilu odškodnine. Napovedala je pritožbo, čeprav po njenem mnenju ne gre več za Šiška, ki je svoje odsedel in mu v zapor najverjetneje ne bo več treba, pač pa za pravne standarde.

»Enkrat je res treba povedati, ali lahko v tej državi govoriš in imaš svobodo izražanja ali ne. Če bodo povedali, da je nimamo, se bomo morali tega pač držati. Ampak take diktature ponavadi ne trajajo dolgo. Res pa je, da gre Evropa v tej smeri omejevanja svobode govora in je očitno tudi sodnica zajahala ta val,« je dejala Šikovec Ušajeva.

Tudi drugi obsojeni Matej Lesjak je pričakoval obsodilno sodbo, saj so po njegovem mnenju politični procesi ponavadi v poduk ostalim ljudem, kaj smejo in kaj ne.

Komentarji: