Sodišče ustavilo postopek o prekršku tudi za tretjo mariborsko dijakinjo

Na mirnem shodu v Mariboru so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov.
Fotografija: Omenjena dijakinja se je morala pred sodnikom za prekrške zglasiti 19. maja, ta pa ji je svojo odločitev sporočil ta teden v pisni obliki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Omenjena dijakinja se je morala pred sodnikom za prekrške zglasiti 19. maja, ta pa ji je svojo odločitev sporočil ta teden v pisni obliki. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Mariborsko sodišče je ustavilo postopek o prekršku tudi za zadnjo od treh dijakov, ki so bili vabljeni na sodišče zaradi sodelovanja na februarskem mirnem shodu za vrnitev v šolske klopi. »Sodišče je postopek o prekršku ustavilo iz razloga, ker dejanje ni prekršek,« je povedala predsednica okrožnega sodišča Alenka Zadravec.

Omenjena dijakinja se je morala pred sodnikom za prekrške zglasiti 19. maja, ta pa ji je svojo odločitev sporočil ta teden v pisni obliki.

image_alt
Dijakinjo na sojenje pospremili podporniki


Tako kot na predhodnih dveh narokih je zagovornik mladoletnih dijakov, obdolženih kršitve določil zakona o nalezljivih boleznih, Dino Bauk tudi v tem primeru predlagal ustavitev prekrškovnega postopka iz razloga smotrnosti, saj je po njegovih besedah v vseh treh primerih dejansko šlo za poskus sankcioniranja dijakov zaradi izražanja stališč, in ne zbiranja. Ponovil je, da so policisti na shodu 9. februarja popisali samo tiste udeležence, ki so izražali svoja stališča.

V primeru njenih dveh sošolcev, ki sta zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih stopila pred sodnika za prekrške aprila, je sodišče ustavilo prekrškovni postopek, saj je ugotovilo, da sta mladoletnika na mirnem shodu in ob upoštevanju vseh varovalnih ukrepov zgolj opozarjala na nevzdržnost in nesorazmernost omejevanja pravice do izobraževanja.

image_alt
Ustavili postopek proti dijaku, ki je protestiral za vrnitev v šolo


Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi, so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v višini 400 evrov. Trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor.

Komentarji: