Sodniško društvo napoveduje protestne shode in priprave na stavko

Zaradi novih okoliščin, zlasti predlagane reforme sodstva, bo treba dogovorjene razrede za sodnike prve in druge stopnje ustrezno korigirati.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar /Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar /Delo

V Slovenskem sodniškem društvu zahtevajo uresničitev odločbe ustavnega sodišča in odpravo neustavnosti pri sodniških plačah. Če se to do roka, ki ga je določilo ustavno sodišče, torej 3. januarja prihodnje leto, ne bo zgodilo, napovedujejo protestni shod in priprave na stavko.

image_alt
Nova ideja za Golobov happy end pri plačah sodnikov

O tem je sicer sinoči razpravljal občni zbor Slovenskega sodniškega društva. Med sprejetimi sklepi je na prvem mestu zahteva, da se ustavna odločba v celoti spoštuje in izvrši. »Če se to do izteka roka, ki ga je določilo ustavno sodišče državnemu zboru, ne bo zgodilo, bodo naslednji dan na sedežih sodišč potekali protestni shodi sodnikov,« so napovedali, začeli pa bodo tudi priprave za izvedbo sodniške stavke. 

V zvezi z odmikajočo se sistemsko ureditvijo sodniških plač je občni zbor sklenil, da bo zaradi novih okoliščin, zlasti predlagane reforme sodstva, dogovorjene razrede za sodnike prve in druge stopnje treba ustrezno korigirati.

Kot je prejšnji teden pojasnila pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, v koaliciji pripravljajo več rešitev, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča iz junija, da so plače sodnikov prenizke, zakonodajalec pa da mora neustavnost odpraviti do januarja prihodnje leto.

O konkretnih rešitvah ni govorila, je pa poudarila, da vse stremijo k temu, da bi bila odločba ustavnega sodišča uresničena v roku. Kot smo poročali, naj bi sicer sodniške plače začasno uredili v zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki je prav zdaj v postopku v državnem zboru.

Pri uresničitvi ustavne odločbe vztrajajo tudi v sodnem svetu. Če se to ne bo zgodilo, pa so ta teden napovedali vložitev zahteve za določitev načina izvršitve ustavne odločbe.

Preberite še:

Komentarji: