Sodobno zdravljenje s celično terapijo se bo lahko začelo

Za ta namen bodo s pomočjo dobrih ljudi kupljeni dva aparata in dodatna funkcijska enota. S tem bo rešenih ali podaljšanih kar nekaj življenj.
Fotografija: Upali so, da jim bo uspelo zbrati denar vsaj za nakup enega aparata. Zdaj bodo dobili dva in funkcijsko enoto, kar je enako kot bi imeli tri. Nepojmljivo, pravi hematolog Samo Zver. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Upali so, da jim bo uspelo zbrati denar vsaj za nakup enega aparata. Zdaj bodo dobili dva in funkcijsko enoto, kar je enako kot bi imeli tri. Nepojmljivo, pravi hematolog Samo Zver. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenski narod je spet dokazal, kako močan zna biti, če gre za skupno dobro. Po tem, ko je za dečka Krisa leta 2019 zbral 3,4 milijona evrov, je zdaj v mesecu dni doniral več kot 700.000 evrov za nakup aparata za izvajanje nove tehnike celične terapije, imenovane CAR-T, ki bo pomagala zdraviti raka. Nanjo čakajo bolniki že dobri dve leti.

Skladatelj Drago Ivanuša je v Sobotni prilogi 6. februarja z odmevnim člankom Koča strica plazmocitoma orisal svoje življenje s kruto boleznijo in ga sklenil z besedami »Kupimo že to mašino«, ki se zdaj uresničujejo.

Z njegovim člankom se je uradno začela akcija zbiranja sredstev za nakup omenjenega aparata, ki je dosegla oziroma presegla svoj namen.

Cilj je bil, da se zbere 613.000 evrov, a se je na račun Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo nateklo precej več sredstev, in sicer okoli 700.000. Včeraj je nekdo prispeval sto tisočakov, našel pa se je tudi dobrotnik, ki bo sam kupil en aparat. Proizvajalcu je že nakazal dobrega pol milijona in od tega odvedel tudi visok davek.
 

Zahvala za mašino


Ivanuša je dejal, da je vzhičen, vesel in da je to genialno. Poudaril je, da je absolutno hvaležen vsem, ki so sodelovali pri tej akciji: od tistih, ki so prispevali nekaj evrov, do tistih, ki so pomagali širiti novico o zbiranju denarja, in vsem drugim. Velika zasluga gre po njegovem zdravnikom hematologom, ki so s svojo strokovnostjo dodali akciji potrebno kredibilnost. »Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo je zadevo izpeljalo izjemno veličastno, da ne govorim, da je nekdo doniral kar celo napravo. Ob takih novicah ostane človek brez besed.«

Nakup teh aparatov pomeni dostop do sodobne tehnologije za vse nas, za našo boljšo prihodnost, je še dejal skladatelj: »Je velik korak k obvladovanju težkih bolezni za vse tiste, ki jih že imamo, pa tudi za tiste, ki utegnejo žal še zboleti.«

Zdravljenje s pomočjo teh aparatov bi se po besedah Sama Zvera, predstojnika kliničnega oddelka za hematologijo v ljubljanskem kliničnem centru, lahko začelo že konec tega leta oziroma v začetku prihodnjega. Treba je pridobiti potrebne specifične virusne vektorje (donacija je že zagotovljena), podpisati pogodbe, poskrbeti za klinične poti. S tem povezanega dela je po zdravnikovih besedah še ogromno, a je največ narejenega z nakupom aparatov.

Če so sprva mislili, da bodo lahko dobili le enega, je zdaj jasno, da bodo čez 12 do 14 tednov imeli dva in dodatno funkcijsko enoto, ki bo napravi omogočila izdelavo pripravkov za dve osebi hkrati. S tem bodo zdravniki lahko rešeni obremenjujočih misli, kako bi v primeru zgolj enega aparata naredil prednostni seznam uporabe za bolnike.

Za napravo bodo odšteli 535.000 evrov, kar je manj od prvotno predvidenega zneska, omenjeni dodatni instrument pa stane 240.000 evrov.
Da ga bi lahko kupili, se mora nateči še nekaj sredstev, zato račun za zbiranje ostaja odprt.


 

Dobrodelna dražba


Tudi na katedri za oblikovanje tekstilij in oblačil pri ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti so se odločili, da podprejo dobrodelno akcijo. Ob koncu razstave Mala črna obleka v Mali galeriji Banke Slovenije bodo na facebook strani katedre od četrtka, 18. marca, do četrtka, 25. marca, organizirali dražbo malih črnih oblek, ki so jih študenti oblikovali pod mentorstvom profesoric Almire Sadar, Nataše Peršuh, Elene Fajt in Petje Zorec. Denar bodo dražitelji nakazali na račun Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo.

Obleke bodo predstavljene na facebook strani katedre s fotografijami, krajšimi predstavitvenimi teksti avtorjev o tem, kako so njihova oblačila v projektu nastajala, in izhodiščnimi cenami. Dražitelj, ki bo vpisan z najvišjo ponudbo, bo prejemnik obleke, ki jo je dražil. Sklepni dogodek dražbe bo v četrtek, 25. marca, ob 19. uri na facebook strani katedre.

Akcijo podpirata tudi Univerza v Ljubljani in Banka Slovenije.

Preberite še:

Komentarji: