Sondiranje naj bo opravljeno strokovno

Zgodba o odloženih smeteh pri Moravi še ni končana
Fotografija: Odpdki, ki so jih potem odpeljali z zemljišča pri Moravi. Foto E. N.
Odpri galerijo
Odpdki, ki so jih potem odpeljali z zemljišča pri Moravi. Foto E. N.

Kočevje – Dva meseca potem, ko je Slavko Hrženjak, sicer lastnik podjetja Publikus, ki se ukvarja z predelavo in odlaganjem odpadkov, s smetmi zasul vrtače blizu kočevske vasi Morava, so o problemu govorili tudi kočevski svetniki. Od državnih inštitucij zahtevajo strokovno nesporne ugotovitve, za kakšne odpadke gre.

Nezadovoljni z delom inšpekcije za okolje in zgroženi nad dejstvom, da lahko zasebni lastnik in podjetnik na občutljivem kraškem območju odloži neznano količino smeti, so kočevski svetniki spregovorili tudi o problemu, na katerega so že v začetku maja opozorili vaščani Morave. Takrat je Slavko Hrženjak, mož lastnice zemljišča pri Moravi, pripeljal neznano količino odpadkov in z njimi zasul vrtače. Na zahtevo inšpektorja za okolje je Hrženjak smeti, s katerimi še niso zasuli vrtač, odpeljal, potem pa je za dogajanje izvedela javnost.
 

Sondirali na 15 mestih


Novost je, da so 21. junija na območju zasutih vrtač, ki so jih prekrili z zemljo, na 15 naključno izbranih mestih izkopali meter globoke luknje. Inšpektor za okolje, ki že v preteklih tednih ni videl ekološke nevarnosti v odpadkih, ki so odloženi na izredno občutljivem kraškem terenu, je takrat zapisal, da »ni mogoče zaznati zakopanih snovi.« Rezultati sondiranja bodo, pravijo na ministrstvu za okolje, znani najkasneje v četrtek.

Kočevski svetniki pa so opozorili, da je sporno že to, da so z bagerjem razkopali zemljišče samo meter globoko in odvzeli vzorce, saj je bilo na zemljišče pripeljano veliko zemlje, s katero se je odpadke prekrilo. "Sondiranje je bilo opravljeno le v plitvem delu," je opozoril kočevski podžupan Predgrag Bakovič, ki je podobno kot drugi ocenil, da bi pravo stanje razkrilo sondiranje v globino petih metrov ali do dna vrtač. Poleg tega pa so opozorili, da naj bi Slavko Hrženjak nekaj podobnega - torej z odpadki zasul kraške vrače - naredil tudi na Kočah.

Da občina zasebniku ne sme dopustiti, da na svojem zemljišču počne, kar hoče, pa je opozoril Julijan Rupnik. Občina nikakor ne sme mirno gledati, da se na območju, ki se promovira kot turistično zelena destinacija, dovaža smeti in se jih tu odlaga. "Na takem območju bi morali imeti ničelno toleranco do onesnaževalcev, ker posledice odlaganja odpadkov morda sedaj še niso vidne, čez čas pa bodo obremenitev za okolje," pa je dejal Boštjan Mihelič, ki je tudi opozoril, da morajo kot svetniki doseči, da bosta občina in država naredili, kar je njuna pristojnost in dolžnost.
 

Posledice bodo vidne čez čas


Mihelič je še opozoril, da leži Kočevska ma kraškem svetu, kar pomeni, da onesnaženja morda ni videti na kratki rok - zato, so ugotavljali, tudi policija ne bo podala kazenske ovadbe, ampak bo zgodba ostala pri poročilu -, vednar pa bo vpliv odpadnih snovi opazen slej kot prej. Če ne drugače, čez čas, kose bo že pozabilo, kaj je bil razlog. Podobno zgodbo, je opozoril Mihelič, je Kočevska že doživljala z gnojevko. Celotna Kočevska, je opozorila Bojana Klepac, je povezana, zato je nesprejemljivo, da se občina trudi z ureditvijo deponije odpadkov v Mozlju, deset kilometrov stran pa pri Moravi nastaja nova deponija.

Jasna Vesel pa je razmišljala, bi na takem območju, kot je Kočevska, morali drugače obravnavati investitorje, ki so izgubili zaupanje s področja ekologije, kot tiste, ki so ekološko zavedni. Vsekakor pa bi morali vsi od občine in države zahtevati, da službe opravijo svoje delo, še posebej inšpekcija za okolje, s katero na Kočevskem sploh niso zadovoljni.

Zato so svetniki soglasno sprejeli sklep, da občinska uprava na vse državne ustanove – od ministrice za okolje do inšpektorata za okolje in vodje inšpekcijskih služb – pošljejo zahteve za izvedbo strokovne sondaže terena, ki naj v primernih globinah, na brežinah in na več mikrolokacijah pokaže, kaj je zakopano v vrtačah. Odloženi material je potrebno analizirati in z rezultati obvestiti javnost, svetniki pa bodo o tem, kaj se bo ugotovilo in naredilo, razpravljali na jesenski seji.

 

Komentarji: