Soočenje, ki ga bomo hitro pozabili

Na prvem soočenju so govorili o zdravstvu, koalicijah, migrantih, varnosti in o preprečevanju bega možganov.
Fotografija: Predsedniki dvajsetih strank so se izgubili v studiu RTV Slovenija, prav tako njihova sporočila. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Predsedniki dvajsetih strank so se izgubili v studiu RTV Slovenija, prav tako njihova sporočila. FOTO: Blaž Samec/Delo

Ljubljana – Prvo soočenje predsednikov vseh političnih strank, ki bodo nastopili na volitvah, je zaznamovala gneča v studiu RTV Slovenija. Bilo je kar 20 udeležencev, vsebina pa se je vrtela okoli zdravstva, možnih koalicij in migrantov.

Voditelja soočenja vseh političnih strank Rosvita Pesek in Dejan Ladika sta v uvodu pojasnila, da so prisiljeni povabiti vse sodelujoče v predvolilni kampanji zaradi zavez zakona o RTV Slovenija. Ker je bilo navzočih 20 predsednikov strank (in le ena predsednica), oddaja pa je bila omejena na dve uri, je jasno, da je vsak nastopajoči dobil le po šest minut za pojasnitev stališč. Zato ne pretiravamo z oceno, da je bilo soočenje nezanimivo, občasno dolgočasno, in je tako dvomljivo, ali je bilo v pomoč volivcem, čeprav sta voditelja solidno opravila svoje delo, ker jima je uspelo nadzorovati nastopajoče.
 

Zdravstvo za ogrevanje


Po uvodnih ogrevalnih minutah o volilni pravici za šestnajstletnike, pri čemer je večina podprla možnost spusta praga volilne udeležbe, so se posvetili iskanju rešitev v zdravstvu. Naslovno vprašanje je letelo na prvaka SMC in premiera v odstopu Mira Cerarja, ki je priznal, da jim v tem delu ni uspelo vsega izpeljati, a mu je uspelo posredovati tudi sporočilo, da so sprejeli štiri zakone od petih, vložili 130 milijonov evrov za sanacijo slabega dela v desetletjih in uvedli sanacijske odbore za slovenske bolnišnice.

Koalicijska partnerja SMC Karl Erjavec (Desus) in Dejan Židan (SD) sta kritizirala delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da so jo podprli zaradi koalicijske pogodbe, pozive, da jo zamenjajo, pa je Cerar preslišal. Tako rekoč vse stranke so zagovarjale povečanje sredstev za zdravstvo, a z niansami: prvak SDS Janez Janša je dejal, da je najprej treba narediti red v zdravstvu, potem racionalizirati porabo po zdravstvenih zavodih, nato pa iskati dodatne vire. Janši je pri redu v zdravstvu pritegnil prvak SLS Marko Zidanšek, blizu je bil tudi prvak NSi Matej Tonin.


 

Kdo s kom


Ko je prišla na vrsto tema o koalicijah, se je razpoloženje v studiu nacionalke že bolj ogrelo. Iskre so poskočile med Matejem Toninom in Karlom Erjavcem, ko je prvi ponovil očitke iz interpelacije, da je bil Erjavec namerno škodljiv pri arbitraži, a je Tonin kljub temu dopustil možnost koalicije z Desusom. Erjavec je zavrnil možnost koaliranja s SDS, Alenka Bratušek je poskušala delovati povezovalno, in ne izključevalno, se je pa zavzela za levosredinsko vlado, Luka Mesec za izključno levo vlado, Aleš Primc pa za izključno desno vlado.

Predsedniki dvajsetih strank so se izgubili v studiu RTV Slovenija, prav tako njihova sporočila. FOTO: Blaž Samec/Delo
Predsedniki dvajsetih strank so se izgubili v studiu RTV Slovenija, prav tako njihova sporočila. FOTO: Blaž Samec/Delo


Marjan Šarec je na izziv, ali jim je bližja SD ali SDS, odgovoril, da nobena od teh strank, da bi raje sodelovali z novimi in neobremenjenimi strankami. Ali je s tem mislil na Cerarja, ni jasno povedal. Je pa dejal, da so povezovalna stranka, ki stavi na demokratične vrednote, in da v tej formuli ni Janeza Janše oziroma SDS. Tudi Dejan Židan je dejal, da imajo težave z radikalno desnimi strankami. Koga je s tem mislil, ni razkril, a se je v teh besedah prepoznal Janez Janša, ki je vse trditve na to temo opisal kot vrtenje ražnja, ko so ovce še na paši. Izključevanje njegove stranke ga je zabavalo, si pa želijo sodelovanja s strankami, ki so suverene, ne pa da za njimi delujejo lobiji, je dejal in pri tem gledal Židana.


 

Varnost in migracije


Tema o migracijah je na noge dvignila predstavnike desnih strank, stranke z levim predznakom pa so opozarjale, da ta služi le strašenju prebivalcev Slovenije. Aleš Primc je tako posvaril pred nevarnostjo posilstev, Janša pa je spomnil (na sicer večkrat zanikan podatek), da vsak ilegalen migrant Slovenijo stane 1930 evrov na mesec. Gre za fiktivne strahove, je ugovarjal predsednik Solidarnosti Uroš Lubej. Skrajna radikalna stališča so zagovarjali Zmago Jelinčič (SNS), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) – prvi je trdil, da je na poti več kot 100.000 migrantov, zato je treba na mejo poslati policijo in vojsko, ker da v Sloveniji nočemo nobenega migranta več. Drugi pa je dejal, da Slovenijo vodijo veleizdajalci, da je Slovenija le navidezno varna država, saj ne policija ne vojska nista več sposobni ukrepati. Bojan Dobovšek je menil, da je Slovenija zaradi migrantske krize izgubila ugled v Evropi, žica na meji da ni odgovor, prave pregrade so varnostne narave, ki rešujejo probleme pri njihovem izvoru.

Cerarja so navedbe nastopajočih očitno spodbudile k ponavljanju zagotovil, da je Slovenija varna država, da varnostni organi delujejo, zaposlili so 107 novih policistov za delo na meji, spomnil pa je na pobudo, ki je zaprla begunski tok v Makedoniji.

Komentarji: