Sosežig blizu, okoljevarstveniki ogorčeni

Dosedanji rezultati ocene vplivov na okolje so po navedbah iz termoelektrarne spodbudni, občina in tudi ministrstvo pa predlagata sosežig le v bloku 6.
Fotografija: Poskusno bi sosežig goriva iz nenevarnih odpadkov lahko začeli konec leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Poskusno bi sosežig goriva iz nenevarnih odpadkov lahko začeli konec leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Šoštanj – »Dosedanje analize in študije potrjujejo, da sosežig alternativnega goriva ne bo imel dodatnih negativnih vplivov na okolje in zdravje, še več, določeni vplivi se bodo celo zmanjšali,« razlagajo v Termoelektrarni Šoštanj. Poročilo o vplivih na okolje naj bi končali v nekaj tednih in ga uradno vložili v postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja. V Šaleškem EKO gibanju napovedujejo, da se ne bodo vdali, saj sosežiga v Šoštanju nočejo.

Izdelavo presoje vplivov na okolje je Tešu, če želijo skupaj s premogom sežigati nenevarne, v gorivo predelane odpadke, naložila agencija za okolje v začetku aprila. Dosedanje rezultate je vodstvo Teša in Holdinga Slovenske elektrarne prejšnji teden predstavilo županom šaleških občin. Kot so zapisali v Tešu, so predstavniki občine Šoštanj opozorili, da bi bil za tovrstno dejavnost primernejši le blok 6, ki ima sodobnejše filtre in čistilne sisteme. Da bi bila primernejša uporaba le bloka 6, ne pa tudi bloka 5, je opozorilo tudi ministrstvo za okolje in prostor.

FOTO: osebni arhiv
FOTO: osebni arhiv



Teš zdaj preučuje možnosti za sosežig le v bloku 6, v prihodnjih tednih bo znano, kateri blok naj bi bil za to uporabljen. Uradne številke še niso znane, a presoja vplivov na okolje naj bi bila Tešu in sosežigu naklonjena. V velenjski občini so pojasnili, da jim je generalni direktor Teša Viktor Vračar na sestanku razložil, da naj »mejni kriteriji po nobenem kazalniku ne bi bili preseženi, simulacija pa je bila izvedena na blokih 5 in 6 ter v obsegu 15 kilometrov oddaljenosti od elektrarne. Generalni direktor Teša je ob koncu predstavitve poudaril, da projekt po njihovem mnenju upravičuje odločitev za sosežig alternativnih goriv, da je ekonomsko sprejemljiv in ga zato želijo nadaljevati.«


 

Je sosežig že dejstvo?


Velenjski podžupan Peter Dermol je že na sestanku s predstavniki HSE in Teša dejal, da se bodo do projekta opredelili le na podlagi »strokovnih analiz, preverjenih dejstev in večinskega mnenja naših občank in občanov«. V Velenju tako pričakujejo javne predstavitve, na katerih bo možno aktivno sodelovanje javnosti. V Tešu so pred časom povedali, da sosežiga ne bo, potem so dejali, da je vse odvisno od presoje vplivov na okolje, in pri tem vztrajajo: »Če bo presoja pokazala, da projekt ne poslabšuje sedanje okoljske slike, ga bomo nadaljevali. Verjamemo, da bodo po predstavitvi dejstev in vseh vidikov sosežiga v Tešu lokalne skupnosti in tudi večina vseh občanov to sprejeli.« Sosežig bi lahko začeli konec leta 2021.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo



Za zdaj kaže, da tega zagotovo ne bo sprejelo Šaleško EKO gibanje, kot je razumeti Uršo Menih Dokl: »Vsekakor bomo študijo, ko jo bomo dobili, natančno preučili. Pozvali bomo občino Šoštanj, ki nam je še prejšnji teden zagotavljala, da v zvezi s sosežigom ne vodi nobenih postopkov, naj študijo in svojo vlogo javno predstavi ter v dobro prebivalcev zahteva vključitev zdravstvene stroke in specialistov za druga področja.« Šaleško EKO gibanje se sestankov s Tešem ne udeležuje, zavrnili so tudi vsa vabila iz Teša za nadzor nad projektom v monitoring skupini. Menih Doklova je jasna: »Tam se pogajajo o pogojih za sosežig. Mi pa smo brezpogojno proti sosežigu. Torej je nesmiselno, da smo tam le zato, da bodo rekli, da je javnost vključena v monitoring.«

Preberite še:

Komentarji: