Sosežig v Tešu: Borba za in proti

Dva tisoč podpisov proti sosežigu odpadkov.
Fotografija: Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Roman Šipić/Delo

Velenje, Šoštanj – Predstavniki Teša bodo danes velenjskim svetnikom predstavili možnost sosežiga nenevarnih odpadkov v termoelektrarni. Na leto bi v Tešu skupaj z lignitom sežgali okoli 160.000 ton odpadkov.

Poskusno naj bi začeli oktobra prihodnje leto, prej morajo pridobiti okoljevarstveno soglasje in spremembe okoljevarstvenega dovoljenja. Občani nad idejo niso navdušeni.



Šaleško EKO gibanje nocoj v Kulturnem domu Šoštanj pripravlja okroglo mizo o sosežigu, na katerem pričakujejo okoljevarstvenike, predstavnike ministrstva za okolje in Teša. Peticijo proti sosežigu je podpisalo že okoli dva tisoč ljudi.

V organizaciji Šaleškega EKO gibanja je Bojana Žnider, ki živi pod dimniki Teša, v imenu 106 sopodpisnikov na zagovornika načela enakosti naslovila predlog za obravnavo diskriminacije, na varuha človekovih pravic pa pobudo za vložitev ustavne presoje uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig zaradi kršitve ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja in diskriminacije po osebni okoliščini, kraja bivanja.

Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Preberite še:

Komentarji: