Število okužb v svetu upada sedmi teden, a nevarnosti še ni konec

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

20.15 New York julija pripravlja veliko parado za borce proti koronavirusu

Župan mesta New York Bill de Blasio je naznanil, da bodo 7. julija v tako imenovanem Kanjonu herojev na jugu Manhattna po aveniji Broadway pripravili veliko parado v čast zdravstvenim delavcem in drugim, ki so bili v prvih bojnih vrstah proti pandemiji koronavirusa. »Herojem smo obljubili praznovanje, kakršnega naše mesto še ni doživelo. To leto dni, ki smo ga prestali, je bilo dobesedno največja kriza v zgodovini New Yorka. Padli smo na tla, ampak smo se pobrali in to je nekaj, kar je treba praznovati,« je dejal župan ob napovedi prve velike parade v mestu po izbruhu pandemije koronavirusa marca lani. Parada bo polna splavov, na katerih bodo zdravstveni delavci, gasilci, policisti, učitelji, mestni uslužbenci, delavci v transportu, trgovinah in dostavljavci hrane.

19.30 WHO: Število okužb v svetu upada sedmi teden, a nevarnosti še ni konec

Število okužb z novim koronavirusom na svetovni ravni pada že sedmi teden zapored, kar je najdaljše obdobje upada od začetka pandemije, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), a opozorila, da nevarnosti še ni konec.
»Globalni upad prikriva zaskrbljujoče povečanje števila primerov okužb in smrti v številnih državah. Še posebej zaskrbljujoč je strm porast v Afriki, saj je to regija, kjer so cepiva, diagnostika in kisik najmanj dostopni,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav G7 so minuli konec tedna neposredno obljubili več kot 870 milijonov odmerkov cepiva najrevnejšim državam, polovico bi skušali s pomočjo platforme Covax dobaviti do konca leta.

14.57 Cepivo Novavax več kot 90-odstotno učinkovito

Cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Novavax je več kot 90-odstotno učinkovito, in sicer tudi proti različicam novega koronavirusa, so danes sporočili iz podjetja po zaključeni fazi kliničnih preizkusov na skoraj 30.000 ljudeh v ZDA in Mehiki. Cepivo je 93-odstotno učinkovito proti najbolj razširjenim različicam novega koronavirusa in 91-odstotno učinkovito pri populaciji z visokim tveganjem, je v izjavi navedlo ameriško biotehnološko podjetje, ki namerava v ZDA zaprositi za uradno dovoljenje za promet do konca letošnjega tretjega četrtletja. Novavax ocenjuje, da bo po odobritvi cepiva proizvedel sto milijonov odmerkov na mesec, nato do konca leta sto petdeset milijonov odmerkov. Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer tekoči pregled cepiva Novavax proti covidu-19 začela februarja.

14.40 Podpisana uredba o evropskem digitalnem covidnem potrdilu

Predsedniki treh glavnih institucij EU, evropske komisije Ursula von der Leyen, evropskega parlamenta David Sassoli in evropskega sveta Charles Michel so se danes udeležili slovesnosti ob podpisu uredbe o evropskem digitalnem potrdilu, so sporočili v Bruslju. Uredba bo začela veljati 1. julija in bo v pandemiji covida olajšala potovanja v Uniji. Imetniki digitalnih covidnih potrdil bodo z njimi dokazovali, da so preboleli covid oziroma so cepljeni proti covidu-19 ali pa imajo negativni test na okužbo z novim koronavirusom. Potrdilo bo brezplačno in na voljo v vseh uradnih jezikih v EU, na voljo bo v digitalni in papirnati obliki, vsebovalo pa bo QR-kodo. Pravico do prostega gibanja imajo tudi vsi Evropejci brez potrdila, vendar bo potrdilo olajšalo potovanja, poudarjajo v Bruslju.

12.19 Na Danskem maske obvezne le še na javnem prevozu, za postopno odpravljanje tudi Nemčija

Na Danskem so danes pretežno odpravili obveznost nošenja zaščitnih mask na javnih krajih. Te so po novem obvezne le še na javnem prevozu za potnike, ko ne sedijo. Na Danskem omejitvene ukrepe, namenjene zajezitvi širjenja novega koronavirusa, postopoma odpravljajo od pomladi. Ponovno je odprto tako rekoč vse javno življenje, izjema so nočni klubi, ki naj bi vrata znova odprli septembra. Do takrat naj bi popolnoma ukinili tudi obvezne maske, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V državi so ob začetku sproščanja ukrepov številke novih primerov nekoliko narasle, ni pa bilo dramatičnega povišanja. V zadnjih dneh incidenca primerov znova upada. V nedeljo so potrdili le 315 novih okužb, najmanj od februarja. Glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) ima sicer Danska v zadnjih 14 dneh incidenco 215 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je največ med zajetimi državami.

FOTO: Christof Stache/AFP
FOTO: Christof Stache/AFP


Da bi lahko kmalu začeli opuščati pravila glede mask, je v danes objavljenem pogovoru za medijsko skupino Funke dejal tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn. »Ob vedno nižji incidenci okužb bi lahko napredovali po stopnjah. Prva stopnja bi bila opustitev obveznih mask zunaj,« je dejal. Na območjih z zelo nizkimi številkami okužb in visoko ravnjo precepljenosti pa bi nato lahko po njegovih besedah postopoma prešli na opuščanje v notranjih prostorih. V Nemčiji so maske obvezne v zaprtih javnih prostorih, pa tudi na javnem prevozu, v trgovinah, šolah in na nekaterih ulicah, kjer je veliko ljudi.

image_alt
Po Krekovi oceni navala na cepilne centre ne kaže več pričakovati


10.16 Ema zatrjuje, da koristi AstraZenece pretehtajo tveganja

Tako Evropska agencija za zdravila (Ema) kot njen vodja strategije za cepljenje Marco Cavaleri sta po intervjuju zadnjega v nedeljski Stampi poudarila, da koristi cepiva proti covidu-19 AstraZenece pretehtajo tveganja pri vse starostnih skupinah, zlasti pa pri starejših od 60 let. Njegovih besed naj pri časniku ne bi pravilno interpretirali. Glede na prvotno poročanje italijanskega časnika je Cavaleri menda dejal, da bi se morda morale države v luči tveganja za nastanek redke oblike krvnih strdkov in ob dostopnosti drugih cepiv izogibati cepljenju z AstraZeneco tako pri mlajših kot tudi pri starejših od 60 let.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: A vial of AstraZeneca coronavirus vaccine is seen at a vaccination centre in Westfield Stratford City shopping centre, amid the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), in London, Britain, February 18, 2021. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo Foto Henry Nicholls Reuters
FILE PHOTO: FILE PHOTO: A vial of AstraZeneca coronavirus vaccine is seen at a vaccination centre in Westfield Stratford City shopping centre, amid the outbreak of coronavirus disease (COVID-19), in London, Britain, February 18, 2021. REUTERS/Henry Nicholls/File Photo Foto Henry Nicholls Reuters


»Žal moje besede v nedavnem intervjuju za Stampo niso bile pravilno interpretirane,« je nato dejal v kasnejši izjavi za agencijo Reuters. Cepivo AstraZenece ohranja ugoden profil koristi in tveganj pri vseh starostih, še posebej pa pri starejših od 60 let,« je dejal. Tudi Ema je po objavi intervjuja na twitterju objavila kratko izjavo, češ da krožijo napačne informacije. »Situacija je taka: razmerje koristi in tveganj cepiva proti covidu-19 AstraZenece je pozitivno in cepivo ostaja odobreno za vse populacije,« so zapisali.

10.15 S pozivom za cepljenje tudi organizacijski odbor Shoda za znanost

Organizacijski odbor Shoda za znanost se zavzema za čim hitrejšo in čim večjo cepljenost prebivalcev Slovenije. Kot so poudarili, je cepljenje tako znanstveni kot civilizacijski dosežek, pa tudi dejanje solidarnosti in odgovornosti do tistih, ki zaradi svojih osebnih okoliščin ne morejo biti cepljeni ali pa še nimajo dostopa do cepiva. Mednarodna mreža March for Science je v letošnjem letu opozorila na pomembnost cepljenja in pozvala k čim večjemu odzivu na cepljenje proti covidu-19, kar podpirajo tudi v organizacijskem odboru Shoda za znanost. »S tem, ko se cepimo, ne varujemo le sebe, ampak tudi ostale, ki se ne morejo ali ne smejo cepiti,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Cepljenje je ukrep, ki znanstveno dokazano in bistveno pripomore k zajezitvi pandemije ter prispeva k zmanjševanju prenosa okužb. Rezultati dosedanjega cepljenja so, kot so poudarili, zelo spodbudni, saj kažejo na precejšnje izboljšanje stanja pandemije. Dokaz za to so predvsem države, kjer so že dosegli veliko precepljenost prebivalstva, posledično pa tudi zajezili epidemijo.

10.09 V nedeljo potrdili 24 novih okužb

V nedeljo so ob 1023 PCR-testih potrdili 24 novih okužb s koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Delež pozitivnih je 2,3-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih tudi 6953​ hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje okuženih znaša 147,4​. V bolnišnični oskrbi je 134 oseb, od tega 42 na intenzivni negi. V nedeljo sta umrla dva bolnika s covidom-19.09.39  Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 768.080 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 768.080 prebivalcev oziroma 36,6 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Z drugim odmerkom, ki pomeni popolno zaščito, je cepljenih 547.495 prebivalcev oziroma 26,1 odstotka vseh. Regija Zasavje je prva presegla 40 odstotkov cepljenih s prvim odmerkom. Cepiva je dovolj, zato bo po napovedih ta teden število cepljenih s prvim odmerkom preseglo 800.000, cepljenih z drugim odmerkom pa 600.000. J. T.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


08.09 V Severni Makedoniji prvič po desetih mesecih covid-19 ni zahteval življenj

Iz Severne Makedonije so v nedeljo sporočili, da covid-19 prvič po desetih mesecih ni zahteval življenj. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da v zadnjih 24 urah ni umrl noben covidni bolnik, kar se je zgodilo prvič po 2. septembru lani, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Po 3068 testih pa so v zadnjih 24 urah potrdili osem novih okužb z novim koronavirusom, so sporočili v nedeljo. Na ministrstvu so pri tem poudarili, da virus še zdaleč ni premagan, da pa gre za majhno zmago in da upajo, da so blizu konca te preizkušnje. Izpostavili so pomen nadaljnjega spoštovanja ukrepov in množičnega cepljenja kot edinega načina za zmanjšanje števila smrtnih žrtev.

07.45 Angležem se obeta podaljšanje ukrepov

Visoki ministri so podpisali sklep o odložitvi odprave vseh omejitev za preprečevanje širjenja koronavirusa v Angliji po 21. juniju, poroča BBC. Kot so vladni viri povedali BBCu, bodo najnovejša pravila ostala veljavna še štiri tedne po tem datumu (do 19. julija). Predvidevajo, da bo Boris Johnson te informacije kasneje potrdil na novinarski konferenci.  O podaljšanju ukrepov bo ta mesec glasoval spodnji dom parlamenta, to pa bi lahko sprožilo precejšen upor konservativcev. V realnosti to pomeni, da bodo nočni klubi ostali zaprti, ljudi pa naj bi še vedno spodbujali, da delajo od doma – kjer je to mogoče. Podaljšanje teh ukrepov predstavlja veliko oviro za številna podjetja – zlasti v močno prizadetem gostinskem sektorju, ki je namreč svoje upe polagal v popolno odprtje poleti, da bi si s tem povrnili nekatere izgube v preteklem letu, navaja Guardian.

Premier Johnson je menda napovedal, da se bo konec ukrepov, ki je bil predviden za 21. junij, odložil za štiri tedne do 19. julija. FOTO: Hollie Adams/AFP
Premier Johnson je menda napovedal, da se bo konec ukrepov, ki je bil predviden za 21. junij, odložil za štiri tedne do 19. julija. FOTO: Hollie Adams/AFP


07.40 Indija z najmanj dnevnimi okužbami od marca letos

V Indiji so v ponedeljek potrdili 70.421 novih primerov okužbe s koronavirusom v zadnjih štiriindvajsetih urah, kar je najmanj od 31. marca letos, kažejo podatki indijskega zdravstvenega ministrstva. Skupno je bilo v tej azijski državi okuženih 29,51 milijona ljudi, skupno pa je umrlo 374.305 oseb, danes ponoči so se te številke zvišale še za 3921, navaja britanski Guardian.

FOTO: Money Sharma/AFP
FOTO: Money Sharma/AFP


05.00 Bolonjski knjižni sejem tudi letos na spletu

Sejem otroške in mladinske literature v Bologni tudi v letošnji izdaji, ki se pričenja danes, poteka na spletu. Ker je sejem v fizični obliki odpadel že drugo leto zapored, je ponovno preloženo tudi slovensko častno gostovanje v Bologni, ki bo tako najverjetneje izvedeno v letu 2024, so za STA pojasnili na Javni agenciji za knjigo (Jak). Bolonjski knjižni sejem bo potekal do 17. junija in bo po napovedih organizatorjev ponudil pester program konferenc, razglasitev nagrad, delavnic, razstav, pogovorov, forumov in srečanj. »Do ponovnega snidenja v živo od 21. do 24. marca 2022 smo za drugo spletno izdajo sejma pripravili odličen program dogodkov,« so zapisali na spletni strani sejma.

Kot napovedujejo, bodo v sklopu sejma v živo organizirana srečanja z vrsto izjemnih gostov, ki se bodo posvetili pomembnim vprašanjem sektorja. Med novostmi letošnje izdaje pa je po njihovih navedbah program dogodkov, ki jih neposredno organizirajo razstavljavci na sejmu. Spletna izdaja sejma bo ponudila skupaj približno 60 dogodkov. V virtualni galeriji bo na ogled deset razstav, med njimi bo 55. razstava ilustracij in samostojna razstava švicarske ilustratorke Albertine, 700. obletnico smrti Danteja Alighierija pa bodo obeležili z mednarodno razstavo del ilustratorjev, ki mladim bralcem predstavljajo življenje slovitega italijanskega pesnika.

Preberite še:

Komentarji: