Številne spletne strani državnih ustanov nekaj časa niso delovale

Po prvih ocenah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh menda ni šlo za hekerski napad.
Fotografija: Nedostopne so spletne strani različnih ministrstev, pa tudi spletna stran Statističnega urada. FOTO: Posnetek zaslona
Odpri galerijo
Nedostopne so spletne strani različnih ministrstev, pa tudi spletna stran Statističnega urada. FOTO: Posnetek zaslona

Spletne strani državne uprave danes dopoldne okoli 10. ure nekaj časa niso delovale. V Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so bili o tem nemudoma obveščeni. Vzrok za zdaj še ni znan.

Nedostopne so bile spletne strani ministrstev, državnega zbora, statističnega urada, zemljiška knjiga in eDavki. Ob 10.30 zato na spletni strani statističnega urada niso bili objavljeni napovedani podatki o letni in mesečni inflaciji. 

Po informacijah portala N1 je bilo onemogočeno delo tistih javnih uslužbencev, ki delajo od doma.

Na SI-CERT so pojasnili, da zadevo urejajo. Po prvih ocenah ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh menda ni šlo za hekerski napad. Dodala je, da bodo več informacij še posredovali.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zaradi tehničnih težav, ki so prizadele več državnih organov, je bila več ur nedosegljiva tudi telefonska številka 114 klicnega centra za informacije po poplavah, je danes za STA potrdil vodja centra Andrej Šter. Kot je zagotovil, bodo poskušali čim prej vrniti vse neodgovorjene klice.

Več spletnih strani državnih organov, med njimi spletna stran državnega zbora in vlade, so bile danes dopoldne več ur nedosegljive, nekatere so še vedno nedosegljive. Težave so imeli tudi v klicnem centru 114, saj jim niso delovali sistemi. Kot je pojasnil Šter, je težava nastala pri komunikacijskemu omrežju državnih organov HKOM.

Nedosegljivi so bili med 8. in 9. uro ter med 9.10 in 11.10. V tem času je na center poklicalo več deset ljudi, ki so iskali informacije po poplavah, a v centru niso mogli odgovoriti na klice. Šter je zagotovil, da bodo vse poklicali nazaj. Bo pa to verjetno trajalo nekaj časa, saj je zaradi nedelovanja sistem nastal zaostanek.

Telefonska številka 114 sedaj znova obratuje.

Komentarji: