Število letos evidentiranih okužb z ošpicami v Sloveniji naraslo na sedem

Sinoči so okužbo ugotovili še pri dveh ljudeh. Prišla sta iz tujine in nista bila v stiku s tistimi v Sloveniji, okuženimi pred tem.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Število ljudi, pri katerih so letos v Sloveniji ugotovili okužbo z virusom ošpic, se je zvišalo na sedem, so danes potrdili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

O dveh bolnikih so bili obveščeni že med prvomajskimi prazniki, pred tem so konec aprila virus odkrili pri treh ljudeh, sinoči pa je njihova epidemiološka služba dobila obvestilo o še dveh laboratorijsko potrjenih primerih. Bolnika sta prišla iz tujine in nista bila v stiku s tistimi v Sloveniji, okuženimi pred tem.

Na inštitutu konkretnejših podatkov o območju, s katerega sta prišla, niso posredovali. Kot so nam povedali, so bili o okužbah obveščeni včeraj zvečer. Okužena nista kakor koli hospitalizirana, ustrezen ukrep je izolacija, opustitev kontaktov.


 

Dosedanji slovenski primeri okužb niso povezani


Za vznemirjenje ni razloga, dodajajo. Gre za običajno situacijo v obdobju, ko mnogi potujejo. Kot dodajajo, dosedanji slovenski primeri okužb med seboj niso povezani. Stopnja precepljenosti v Sloveniji je še vedno dovolj visoka, izjemno pomembno pa je, da ljudje pred potovanji preverijo svoj cepini status in ukrepajo, da bodo res zaščiteni. Na določenih območjih v tujini status precepljenosti ni ustrezen.

Tudi morebitne širitve okužbe na podlagi primerov, ugotovljenih aprila, niso ugotovili. Maksimalna inkubacijska doba virusa ošpic je sicer 21 dni, običajno je krajša.

V velikonočnem času je veliko vznemirjenja in bojazni povzročilo obravnavanje dveh primerov ošpic v dežurni enoti ZD Ljubljana, ki deluje v urgentnem bloku ljubljanskega kliničnega centra. Tedaj se je na območju čakalnice nahajalo tudi več sto čakajočih na obravnavo in njihovih svojcev, ki so se lahko okužili. Po neuradnih podatkih je eden od obolelih pripotoval iz Moskve, a so pri njem hitro posumili na ošpice, zato so ga še pravočasno izolirali.

Pri drugem bolniku, ki se je vrnil iz Nemčije, pa znaki bolezni niso bili jasni, zato so ga po pregledu poslali domov. Vrnil se je v naslednji dan, ko je dobil izpuščaje. »Obolela sta nosila maski, glede na klinične laboratorijske izvide verjetno nista bila izjemno kužna,« je pisalo v sporočilu, ki je zakrožilo v kliničnem centru.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so nekaj dni zatem potrdili, da so zaradi suma ošpic na infekcijski kliniki hospitalizirali še eno osebo, tujega državljana, ki se je vrnil iz tujine, njegov primer pa ni bil povezan s primeroma konec prejšnjega tedna.

Komentarji: