Tonin nestrpno pričakuje vsebinska koalicijska pogajanja

»Preden vemo, ali smo vsebinsko kompatibilni ali ne, NSi ne more povedati, ali gremo lahko v vlado s to ali ono stranko,« je dejal.
Fotografija: Po Toninovih besedah so v torek dobili bolj vsebinsko iniciativo, ne sicer predloga koalicijske pogodbe, pač pa so jih v LMŠ pozvali, da predlagajo ključne vsebinske točke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Po Toninovih besedah so v torek dobili bolj vsebinsko iniciativo, ne sicer predloga koalicijske pogodbe, pač pa so jih v LMŠ pozvali, da predlagajo ključne vsebinske točke. FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

Ljubljana - Matej Tonin, predsednik DZ in NSi, na četrtkovem nadaljevanju pogovorov predstavnikov šestih strank pod okriljem prvaka LMŠ Marjana Šarca o oblikovanju vladne koalicije nestrpno pričakuje resna vsebinska pogajanja. »Preden vemo, ali smo vsebinsko kompatibilni ali ne, NSi ne more povedati, ali gremo lahko v vlado s to ali ono stranko,« je dejal.

V pogovorih med petimi strankami z leve sredine, v katerih NSi večinoma ni sodelovala, je bilo po Toninovih besedah do zdaj »kar nekaj energije posvečene temu, da se je našlo kandidata za predsednika državnega zbora«. »Poleg tega pa je bil do sedaj že opravljen prvi krog pogovorov, kjer se je preverjala osnovna pripravljenost za vstop v koalicijo,« je v pogovoru za STA pojasnil Tonin.
 

Ne izključuje možnost koalicije s Šarcem


Dejal je, da se je tudi sam sestal s Šarcem, katerega je vprašal o možnostih za sodelovanje v koaliciji. »Odgovoril sem mu tako kot vsakemu in kar sem govoril že pred volitvami: če se bomo programsko uskladili in če bomo vzpostavili neko zaupanje, je to možno,« je pojasnil.

Po Toninovih besedah so v torek dobili bolj vsebinsko iniciativo, ne sicer predloga koalicijske pogodbe, pač pa so jih v LMŠ pozvali, da predlagajo ključne vsebinske točke. To so že storili, o njih pa naj bi spregovorili na četrtkovem srečanju, »ko bo tudi bolj jasno, ali je vsebinske razlike mogoče zmanjšati ali pa so te nepremostljive«, je ocenil.
 

Trd oreh pogajanj bo zagotovo zdravstvo


Vseh pogajalskih izhodišč NSi Tonin ni želel razkriti, je pa med ključnimi programskimi točkami navedel realizacijo odločb ustavnega sodišča, dvig splošne dohodninske olajšave in odpravo čakalnih vrst v zdravstvu. Zdravstvo bo sicer po njegovem mnenju trd oreh pri pogajanjih.

Medtem ko s Šarcem z vsebinskimi programskimi usklajevanji še niso začeli, pa so v NSi že imeli programske pogovore z relativno zmagovalko volitev SDS. »Tam je bil vendarle narejen nek korak dlje kot pri Šarcu. V obeh primerih pa smo še daleč od tega, da bi lahko rekli 'ja, smo programsko usklajeni in lahko prispevamo glasove',« je poudaril Tonin.

Pričakuje, da se bodo pogovori v prihodnjem tednu dodatno intenzivirali. V NSi so sicer že formalno oblikovali pogajalsko skupino, ki jo bo vodil podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak.


 

Komentarji: