Tožilka zaradi nezaupanja v policijo noče varovanja, policija z njim nadaljuje

Tožilka bo sicer uporabila vsa pravna sredstva proti vodilnim v centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.
Fotografija: Mateja Gončin pri odhodu z ljubljanskega okrožnega sodišča. FOTO: Aleksander Brudar
Odpri galerijo
Mateja Gončin pri odhodu z ljubljanskega okrožnega sodišča. FOTO: Aleksander Brudar

Tožilka specializiranega državnega tožilstva (SDT) Mateja Gončin se je včeraj odpovedala osebnemu varovanju, ki so ga devet mesecev opravljali varnostniki centra za varovanje in zaščito (CVZ). Nad delom centra pa na zahtevo notranjega ministra Boštjana Poklukarja zdaj poteka izredni nadzor.

Notranjevarnostni postopek, ki ga je policija uvedla zaradi preveritve nekaterih okoliščin pri izvajanju varovanja ene od varovanih oseb, je pokazal na določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev, so sporočili z generalne policijske uprave. Na policiji pravijo, da so bila ugotovljena tveganja takšne narave, da so zahtevala sprejetje ustreznih ukrepov za njihovo odpravo.

Policija še naprej izvaja ukrepe za zagotavljanje varnosti ogroženi osebi, so zapisali. »Varovanje ogrožene osebe, ki ga je odredil generalni direktor policije in obsega nabor različnih ukrepov, se ni prenehalo, saj za to niso izpolnjeni pogoji,« so pojasnili. 

Čeprav na policiji konkretnega postopka niso razkrili, ker zaradi varnosti ne razkrivajo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, Večer poroča, da gre za primer varovanja tožilke, ki specializirano državno tožilstvo zastopa v najhujših primerih organiziranega kriminala in kriminalnih združb in je bila deležna resnih groženj.

Ker generalni direktor policije Senad Jusić po pisanju časnika po ugotovljenih domnevnih nepravilnostih menda ni ukrepal proti vodstvu centra za varovanje in zaščito, je tožilka na to opozorila ministra Poklukarja. Slednji je 28. februarja direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, naj opravi izredni nadzor nad delom centra in vodstvom policije. Nadzor po poročanju časnika še ni končan.

Na SDT so za Večer povedali, da z ugotovitvami nadzora niso seznanjeni, »bo pa tožilka sama prek svojega pooblaščenca kot prijaviteljica nepravilnosti zahtevala vpogled v poročilo«.

Časniku so na tožilstvu potrdili tudi, da poteka proces tožilkine odpovedi varovanju. Za to se je odločila sama, potem ko ji je vodstvo centra za varovanje in zaščito po opravljeni službeni poti v tujini pred nekaj dnevi zamenjalo celotno ekipo varnostnikov, ki so jo ves čas zelo korektno in strokovno varovali. Nadomestili so jih menda z manj izkušenimi.

Tožilka bo sicer uporabila tudi vsa pravna sredstva proti vodilnim v centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.

Komentarji: