Trump naznanja sankcije proti Turčiji

Ameriški predsednik zahteva takojšnjo prekinitev ognja ter omenja ponovno višanje carin na jeklo in končanje trgovinskih pogajanj.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Saul Loeb/AFP

New York – Ameriški predsednik Donald Trump je z umikom vojakov iz severne Sirije odprl pot turškim napadom na tamkajšnje Kurde, zdaj pa naznanja sankcije »proti sedanjim in nekdanjim uradnikom turške vlade in vsem, ki pomagajo pri turški destabilizaciji na severovzhodu Sirije«. Zahteva takojšnjo prekinitev ognja ter omenja ponovno višanje carin na jeklo in končanje trgovinskih pogajanj.

V Washingtonu z »močnimi dodatnimi sankcijami« grozijo tudi vsem, ki bi kršili človekove pravice in prekinitev ognja, preprečevali vračanje beguncev na svoje domove ali ogrožali mir, varnost in stabilnost v Siriji. Trump v izvršnem ukazu, s katerim za akcijo pooblašča finančno in zunanje ministrstvo, poudarja, da so ZDA in njihovi partnerji osvobodili sto odstotkov ozemlja brezobzirnega kalifata Islamske države. Turčija tega ne sme ogroziti, ampak mora dati prednost zaščiti civilistov ter ranljivih etničnih in verskih manjšin na severovzhodu Sirije.

Predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana je v telefonskem pogovoru opozoril pred odgovornostjo za vojne zločine ter na dolžnost obdržati teroriste Islamske države v zaporih. »Popolnoma sem pripravljen hitro uničiti turško gospodarstvo, če bodo turški voditelji nadaljevali po tej nevarni in uničujoči poti.« Trump sankcije napoveduje med ostrimi kritikami tako republikanskih kot demokratskih kongresnikov, ki v umiku ameriške vojske vidijo izdajo kurdskih sobojevnikov pri obračunavanju z Islamsko državo.
Sirske sile na poti proti meji s Turčijo. AFP PHOTO / HO / SANA
Sirske sile na poti proti meji s Turčijo. AFP PHOTO / HO / SANA


Kurdi se zdaj povezujejo s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, nekateri ameriški zakonodajalci pa bodo v prihodnjih dneh tudi sami predlagali sankcije proti Turčiji. Obisk v partnerici iz vojaške zveze Nato napoveduje ameriška delegacija pod vodstvom podpredsednika Mikea Pencea in predsednikovega svetovalca za nacionalno varnost Roberta O'Briena. Zapletenost položaja med Natovimi zavezniki kaže tudi ameriško jedrsko orožje v turškem vojaškem oporišču Incirlik, od koder vzletajo turška letala za napade v Siriji.

Preberite še:

Komentarji: