Shod nasprotnikov vladnih ukrepov v več slovenskih mestih

Nasprotniki uvedbe pogoja PCT in vlade so se ponovno zbrali v mestnem jedru Ljubljane.
Fotografija: Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Kakor že več tednov zaporedoma, so se tudi to sredo v mestnem jedru prestolnice zbrali številni protestniki, ki nasprotujejo vladi in vladnim ukrepom za zajezitev epidemije covida-19.

Na Trgu republike se je ob štirih popoldne že nabrala pisana množica protestnikov. Izražali so nezadovoljstvo s protikoronskimi ukrepi. Med drugim so bili kritični do posameznih vladnih ukrepov, ob tem pa so vlado zaradi aktualnih razmer v državi ponovno pozvali k odstopu in predčasnim volitvam. Nezadovoljstvo so izražali tudi nad pozivi k cepljenju. Ob tem so opozarjali tudi na pomen svobodnega izražanja mnenja, saj se po njihovem mnenju sooča s cenzuro informacij.

Malo po 18. uri se je del protestnikov v Ljubljani s Trga republike premaknil proti centru mesta, nato pa so shod znova nadaljevali po ljubljanskih ulicah.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

V Mariboru se je na Trgu svobode zbralo okoli 80 ljudi. Nekaj protestnikov je nosilo transparente in žvižgalo, nekateri so tudi bobnali, opaziti je bilo tudi vihranje s slovensko zastavo. Malo po začetku shoda je policist prek megafona pozval zbrane, naj spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, in jih opozoril, da se dogajanje snema. Nato so se policisti umaknili na rob trga in od daleč spremljali dogajanje.

Udeleženci shoda so se po dveh urah na premaknili s Trga svobode in se sprehodili skozi staro mestno jedro. Ob vrnitvi na začetno mesto shoda je vztrajalo še približno 20 udeležencev.

Protestniki v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protestniki v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Na Trgu celjskih knezov v Celju se je na mirnem protestu zbralo približno 70 protestnikov. Nekateri so prišli s transparenti, med razlogi za udeležbo na shodu pa so med drugim izpostavili aktualno dogajanje v državi in številne pozive k cepljenju. Kot je povedala ena izmed protestnic, ta vlada ne dela tako, kot so si predstavljali, zato je po 30 letih osamosvajanja država v zelo slabem stanju.

image_alt
Zaplinjenje Ljubljane

V Kopru pa zbralo med 60 in 70 ljudi. Posebnega programa ali govorcev ni bilo. Protest je z razdalje spremljalo tudi manjše število policistov. 

Protest v Kopru. FOTO: Nataša Čepar
Protest v Kopru. FOTO: Nataša Čepar

Policija spremlja dogajanje

Tudi danes so shodi neprijavljeni. Policisti vse udeležence shodov v Ljubljani in po drugih mestih pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo 
Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo 

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostorih, kjer bodo potekali javni shodi, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem, so zapisali. Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Območja shodov bodo videonadzorovana.

Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Protest v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Policija poroča ...

Z Generalne policijske uprave so pozno zvečer sporočili podrobnosti o današnjih protestih, ki so bili istočasno napovedani na 12 lokacijah po državi.

Za koordinirano delovanje policijskih enot na vseh policijskih upravah so bili ustanovljeni operativni štabi na policijskih upravah in na Generalni policijski upravi ter angažiranih večje število policistov za varovanje shodov, vzdrževanje javnega reda in miru ter zagotavljanje varnosti v prometu, poročajo z Uprave. Shodi so potekali mirno. Policija na shodih ni uporabila prisilnih sredstev zoper množico, je pa z usmerjanjem množice, aktivnim pozivanjem in ukazovanjem, izvedbo nekaterih policijskih pooblastil ter uvedbo prekrškovnih postopkov zagotovila javni red in mir. Zoper organizatorje neprijavljenih shodov, ki shoda niso prijavili oz. na shodu niso zagotavljali reda, bo policija uvedla prekrškovne postopke. Vsi javni shodi so se zaključili do 19.20, ko se je zaključil shod v Ljubljani z okrog 400 udeleženci.

Na shodu so do sedaj zaznali pet kršitev zakona o javnih zbiranjih, dve kršitvi cestnoprometne zakonodaje in kršitev s pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki bo o tem obveščen.

V Kočevju se je na neprijavljenem shodu nekaj po 15. uri zbralo okoli 70 oseb. Shod se je zaključil nekaj po 17. uri. Do sedaj so policisti na tem shodu zaznali kršitev Zakona o javnih zbiranjih in tri kršitve cestno prometne zakonodaje.

V Trbovljah do neprijavljenega shoda ni prišlo. 

Današnji javni shod v Kranju ni bil prijavljen, kot to zahteva zakon o javnih zbiranjih. Za udeležence shoda je to pomenilo, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe in jih je zato morala izvesti policija. Shoda se je udeležilo okoli 100 oseb. Policisti zbirajo obvestila zoper organizatorja shoda zaradi kršitve predpisov o javnih zbiranjih in zoper osebo, ki je pozivala k oviranju prometa. V dveh primerih je bilo izrečeno še opozorilo zaradi hupanja z osebnim avtomobilom. 

Na območju Policijske uprave Koper sta bila neprijavljena shoda v Kopru in Postojni. V Kopru se je na Titovem trgu zbralo približno 50 oseb, v Postojni na Titovem trgu pa okoli 30 oseb. V Kopru so policisti ugotovili dve kršitvi po Zakonu o varstvu javnega reda in miru in zakonu o osebni izkaznici ter zoper dve osebi uporabili prisilno sredstvo – fizično silo, pri čemer nihče ni bil poškodovan.

V Celju se je shoda udeležilo okoli 50 protestnikov, ki so hodili po mestu.

V Velenju se je zbralo manjše število oseb, ki so protestirali mirno.

Na shodu v Mariboru se je zbralo okoli 50 protestnikov, tudi ta shod ni bil organiziran po določbah zakona o javnih zbiranjih. Minil je mirno in se zaključil okoli 18.15.

Na neprijavljenem protestnem shodu na Trgu zmage v Murski Soboti, ki je potekal od 15. do 18. ure, se je zbralo do 50 ljudi. Shod je minil mirno in brez oviranja prometa.

V Novi Gorici se je na Bevkovem trgu zbralo do 130 oseb na neprijavljenem protestnem shodu, ki so se okoli 16.45 razšli.

V Novem mestu se je zbrali okoli 50 protestnikov, ki so med 17.15 in 17.40 hodili po središču mesta.

Preberite še:

Komentarji: