Predstavitvena informacija

Tudi najmanjši projekti puščajo velike sledi

EU PROJEKT, MOJ PROJEKT z več kot 40 dogodki po Sloveniji
Fotografija: FOTO: Valter Leban
Odpri galerijo
FOTO: Valter Leban

Kampanja EU projekt, moj projekt je tudi letos pokazala, da nosi pravo ime in da tudi najmanjši projekti v naših okoljih in med ljudmi puščajo velike sledi. To smo spoznavali v tednu med 12. in 19. majem v Ajdovščini, Brežicah, Celju, Črnomlju, Grosupljem, Kopru, Krškem, Ljubljani, Logatcu, Mariboru, Martjancih, Metliki, Novi Gorici, Pivki, Planici, Postojni, Radljah ob Dravi, Tolminu, Trbovljah, Velenju, na Vrhniki in v Žalcu. Z zanimivimi delavnicami, interaktivnimi razstavami, lutkovnimi predstavami, pohodi, športnimi igrami in drugim zabavnim oz. izobraževalnim dogajanjem ter obilo dobre glasbe in hrane je več kot 3000 obiskovalcev na 40 dogodkih spoznalo več kot 20 projektov.

FOTO: Svrk
FOTO: Svrk


Najmlajši so se učili improvizacije za pripravo lastne glasbene pravljice, poslušali zgodbe živalskega sveta, uživali v predstavi Fajn Teatra, poiskali svoj idealni bodoči poklic s Trkajem, razpletli lutkovno detektivko na Ljubljanskem gradu, se naučili indijanskega pozdrava z Indijančkom Vikijem, odkrili, kako so živeli v času Ivana Cankarja, se preizkusili v drugačnih športnih igrah v Planici in povsod pojedli veliko palačink.

FOTO: VGC Koroške
FOTO: VGC Koroške


Starejši so se izobraževali o obnovljivih virih energije, zmanjševanju odpadkov v vsakdanjem življenju, turizmu, materialih prihodnosti ali sodelovali pri pripravi boljših predpisov za gospodarstvo, mladi pa so iskali možnosti za zaposlitev ali izobraževanje. Ljubitelji rekreacije in zgodovine so se podali na spomladanski pohod po krožni poti vojaške zgodovine v Pivki, kjer so lahko srečali tudi Martina Krpana in si skovali podkev za srečo.

FOTO: Valter Leban
FOTO: Valter Leban


Tisti z ustvarjalno žilico pa so se lahko udeležili številnih delavnic, od ustvarjanja z glino ali svilo, izdelovanja mil, kuhanja veganskih jedi, izdelovanja razglednic, fotoalbumov z izrezki ipd., ki so jih organizirali večgeneracijski centri.

FOTO: Svrk
FOTO: Svrk


V Sloveniji jih danes deluje 15, vsi pa skozi vse leto pripravljajo številne brezplačne aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa in ponujajo različno pomoč. EU projekt, moj projekt se tako v resnici ne končuje, saj se projekti s svojimi dejavnosti še naprej aktivno izvajajo in vsak dan v svojem okolju prispevajo kakšno dobro zgodbo, podprto z evropskimi sredstvi. Teh je bilo v Sloveniji v zadnjih 15 letih več kot 6000, z dobrimi 3 milijardami evrov pa jih bomo v prihodnjih letih gotovo spisali še več tisoč. Z javnimi razpisi, programi in drugimi naložbami udejanjamo poslovne ideje, spodbujamo inovativnost in ustvarjalnost, vlagamo v znanje ter vseživljenjsko učenje in odpiramo nova delovna mesta. Tu so številne priložnosti tako za mlade, ki prvič iščejo zaposlitev, kot za generacijo starejših, ki si želijo svoje delovne veščine in znanje prilagoditi novim delovnim potrebam in razvoju tehnologij. Poiščite svojo priložnost na www.eu-skladi.si.