Tudi SD vstopa v predsedniško tekmo

Neuradno: Še en preobrat pet pred dvanajsto – tudi Socialni demokrati vstopajo v predsedniško tekmo.
Fotografija: V SD pod vodstvom Tanje Fajon h kandidaturi za predsedniške volitve že dlje časa nagovarjajo evropskega poslanca Milana Brgleza. Zdaj je menda v to privolil. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V SD pod vodstvom Tanje Fajon h kandidaturi za predsedniške volitve že dlje časa nagovarjajo evropskega poslanca Milana Brgleza. Zdaj je menda v to privolil. FOTO: Jure Eržen/Delo

Po izstopu Marte Kos iz predsedniške tekme se bodo po NSi in Levici vanjo po naših informacijah s svojim kandidatom spustili tudi v SD. V kandidaturo je privolil evropski poslanec Milan Brglez, ki je to možnost do zdaj zavračal, a zdaj, kot kaže, ocenil, da so se okoliščine spremenile. Njegovega komentarja nismo dobili, iz SD pa skrivnostno odgovarjajo, da »se o tem še dogovarjajo«.

Po klavzuri SD je na možnost, da bi še vstopili v predsedniško tekmo, namigovala že predsednica stranke Tanja Fajon, ko je dejala, da so govorili tudi o predsedniških volitvah, na katerih si marsikateri član želi socialdemokratskega kandidata. Tega tudi ni izključila, saj so postopki do 28. septembra še odprti.

Milan Brglez si po naših informacijah želi kandidirati s podpisi vseh sedmih poslancev SD, kar pa najverjetneje ne bi smela biti velika težava, saj so v stranki prav njega najpogosteje omenjali kot možnega kandidata za predsedniške volitve. Stranka je sicer evidentirala kar 71 kandidatov, a kandidata z dovolj veliko podporo, ki bi dal soglasje, do zdaj niso našli.

Brglez je bil v preteklosti že potencialni kandidat SMC na predsedniških volitvah, vendar je sam to priložnost zavrnil, saj je menil, da proti Borutu Pahorju nima možnosti. Bil je tudi eden najvplivnejših in ustanovnih članov SMC, ob takratnem prvaku stranke Miru Cerarju pa tudi njen podpredsednik. Prav tako je bil predsednik državnega zbora po strankini zmagi na volitvah leta 2014. Sredi leta 2018 se je s SMC razšel in se pridružil SD, kot je takrat zatrdil sam, je bil »zadnji branik pred odhodom SMC v koalicijo z Janezom Janšo«.

Če bi Milan Brglez pri svoji kandidaturi želel tudi podporo Gibanja Svoboda – svet stranke bo o tem, kako naprej po odstopu njihove kandidatke Marte Kos razpravljal v četrtek –, bi se moral odpovedati članstvu v SD. V največji koalicijski stranki, ki bo, kot vse kaže, edina parlamentarna stranka brez kandidata v predsedniški tekmi, bi namreč podprli le nestrankarskega kandidata. »Sam si želim, da bi bili čim enotnejši pri podpori tistega, ki bo najbolj okrepil demokratično sredino,« je navedel Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda.

V SD do zdaj uradno niso podprli nobenega od kandidatov za predsednika republike, so pa njihovi člani že zagotovili podporo tako Vladimirju Prebiliču kot Nataši Pirc Musar, ki ji je v javnomnenjskih raziskavah kazalo najbolje, a bi se z vstopom novih levih kandidatov njena podpora pred Anžetom Logarjem lahko zmanjšala.

Logarjevo podporo pa bo gotovo načel kandidat NSi Janez Cigler Kralj, ki bo jutri s podpisi poslancev vložil svojo kandidaturo za predsednika republike.

Preberite še:

Komentarji: