Uršič: Vse več zaposlenih v domovih se odloča za cepljenje

Po oceni državnega sekretarja na ministrstvu za delo Cveta Uršiča se situacija v domovih starostnikov po državi bistveno izboljšuje.
Fotografija: V Domu Petra Uzarja Tržič je delež tistih, ki so covid-19 preboleli ali pa so bili cepljeni, približno 90-odstoten (fotografija je simbolična). FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V Domu Petra Uzarja Tržič je delež tistih, ki so covid-19 preboleli ali pa so bili cepljeni, približno 90-odstoten (fotografija je simbolična). FOTO: Leon Vidic/Delo

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je ob današnjem obisku Doma Petra Uzarja Tržič povedal, da se situacija v domovih starostnikov po državi bistveno izboljšuje. Vse boljši je tudi odziv na cepljenje. Ob tem je pohvalil pristop tržiškega doma pri osveščanju o prednostih cepljenja.

V Domu Petra Uzarja Tržič se je cepilo med 30 in 40 odstotkov zaposlenih, tako da je tistih, ki so covid-19 preboleli ali pa so bili cepljeni, približno 80 odstotkov. Še višji pa je ta delež pri stanovalcih doma, in sicer približno 90-odstoten. »Mislim, da smo na kar dobrih številkah in da v našem domu ne bo težav glede precepljenosti,« je povedal v. d. direktorja tržiškega doma Urban Bole.

image_alt
Zakaj zamuda pri dobavi cepiva ne preseneča


Medtem ko se tudi po drugih domovih v državi velik delež stanovalcev odloča za cepljenje, pa je situacija pri zaposlenih nekoliko drugačna. Med njimi je namreč več pomislekov glede cepljenja. Uršiča je zato zanimalo, kako so v Tržiču uspeli doseči tako visok delež, saj gre za recept, ki bi ga lahko uporabili tudi drugod.

Državni sekretar Cveto Uršič verjame, da se bo, ko bodo stanovalci in zaposleni v domovih starostnikov precepljeni, situacija res umirila, bistveno izboljšanje pa je opazno že sedaj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Državni sekretar Cveto Uršič verjame, da se bo, ko bodo stanovalci in zaposleni v domovih starostnikov precepljeni, situacija res umirila, bistveno izboljšanje pa je opazno že sedaj. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Pomisleke odpravilo osveščanje


»Na začetku je bilo med zaposlenimi nekaj pomislekov glede cepljenja, na katere smo hoteli čim bolj strokovno in pošteno odgovoriti,« je povedal Bole. Zato so v dom povabili zdravnika s Klinike Golnik, zaposleni in stanovalci pa so imeli možnost iz prve roke od strokovnjaka izvedeti vse o prednostih cepljenja in morebitnih težavah ob cepljenju ali po njem. Število zainteresiranih za cepljenje se je tako povečalo.

Prav osveščanje o cepljenju je ključ do uspeha, je prepričan Uršič. »Ljudje seveda slišijo različne, tudi lažne novice in lahko razumemo njihovo zaskrbljenost. S primernih osveščanjem in informiranjem pa verjamem, da se bo na cepljenje odzvalo še več ljudi,« je povedal Uršič. Kot je dodal, že narašča število zaposlenih, ki se odločajo za cepljenje, po tem ko so se na primeren način seznanili o njegovih prednostih.

Uršič verjame, da se bo, ko bodo stanovalci in zaposleni v domovih starostnikov precepljeni, situacija res umirila, bistveno izboljšanje pa je opazno že sedaj. V tržiškem domu so v rdeči coni trenutno štirje stanovalci. Od tega sta dva nova stanovalca, pri katerih so okužbo z novim koronavirsuom odkrili, ko so ju ob sprejemu v dom namestili v sivo cono. Zaradi okužbe sta trenutno odsotna še dva zaposlena.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Tržiški dom prevzel enoto v Naklem


Uršič je Dom Petra Uzarja Tržič danes obiskal tudi, kjer je omenjeni dom s 1. januarjem od preddvorskega doma prevzel domsko enoto v Naklem. Kot je povedal Bole, pri prenosu, v katerem je tržiški dom prevzel 53 stanovalcev in 25 zaposlenih, ni bilo nobenih večjih težav.

En izmed Uršičevih razlogov za obisk tržiškega doma pa je tudi njegov direktor. Tržiški dom namreč kot vršilec dolžnosti vodi en izmed najmlajših direktorjev v Sloveniji. »Želel sem slišati, kaj mlada generacija meni o lanskoletnih aktivnosti in ukrepih obeh ministrstev pri preprečevanju vnosa in širjenja okužb v domovih ter tudi, kako mlad direktor razmišlja o prihodnosti domov za starejše v Sloveniji,« je pojasnil Uršič.

Bole pa je izpostavil, da jim je lani, ko so se zaradi epidemije znašli v povsem novi situaciji, pomoč ministrstev prišla zelo prav. Oddahnili pa si bodo po Boletovem mnenju lahko šele ob zadostni precepljenosti med stanovalci in zaposlenimi.

Preberite še:

Komentarji: