Utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani

Za Slovence, nameščene v karanteno v Postojni, bosta skrbela po dva pripadnika civilne zaščite in Rdečega križa, prav tako so v ta namen najeli tudi varnostnika.
Fotografija: V Postojno so namestili 40 Slovencev, ki so se vrnili iz Madrida. Zanje velja popolna karantena. FOTO: Škrinjar Klara
Odpri galerijo
V Postojno so namestili 40 Slovencev, ki so se vrnili iz Madrida. Zanje velja popolna karantena. FOTO: Škrinjar Klara

Skupino 40 Slovencev, ki so ponoči s posebnim letom iz Madrida prispeli v Slovenijo, so že namestili v karanteno v hotel Epic v Postojni. Testirati jih še niso utegnili, nameravajo pa za to poskrbeti danes oz. v prihodnjih dneh. Kot je pojasnil postojnski župan Igor Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani.

Takoj po prihodu na brniško letališče so skupino namestili v dva vojaška avtobusa, tako da nista bila polna. V Postojni, kamor so prispeli nekaj po polnoči, so jih pričakali predstavniki civilne zaščite in Rdečega križa. Evidenco prispelih so uskladili s seznamom zunanjega ministrstva, nato pa jih posamično spuščali v hotel. Postopek je trajal več ur.

Kot je dejal Marentič, so bili prispeli zelo utrujeni, a tudi izjemno disciplinirani. »Pričakovali smo malo več nervoze, a ni bilo nobenega problema,« je pojasnil.Zdaj bosta zanje skrbela po dva pripadnika civilne zaščite in Rdečega križa, prav tako so v ta namen najeli tudi varnostnika. Če bo le mogoče jih bodo že danes tudi testirali na prisotnost novega koronavirusa, sicer pa v prihodnjih dneh.

Marentič se zaveda, da nameščenim v hotelu ne bo ravno prijetno, sploh ob dejstvu, da so bili že v Španiji v 14-dnevni karanteni. Tudi tu bodo zaprti v hotelskih sobah - vsaka ima kopalnico in sanitarije, prav tako je v vsaki sobo okno, medtem ko balkonov ni.Varen prihod iz Španije slovenskih državljanov je ponoči preko Twitterja naznanil tudi uradni vladni govorec Jelko Kacin. »Svet je res velik in lep, a doma je najlepše. To je še posebej res, ko je hudo, zato se sedaj kar množično vračajo. Dobrodošli naši, pa čeprav najprej v karanteni,« je navedel Kacin.Da so bili slovenski državljani že pred odhodom iz Španije v karanteni, so sicer v soboto potrdili tudi na regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko. »Vsi so bili že nekajkrat testirani in nihče med njimi ni okužen z novim virusom,« so navedli na facebooku.V Postojni pa za namen morebitne karantene pripravljajo še en hotel v neposredni bližini zasebnega doma starejših občanov Talita kum. V soboto so s pomočjo terenske ekipe iz Ljubljane testirali 45 stanovalcev tega doma. Po prvih podatkih naj bi bili sicer testi negativni, a če se bo pozneje morda izkazalo drugače, nameravajo zdrave namestiti v omenjeni hotel.

Komentarji: