Doslej hospitaliziranih 73 cepljenih in 3170 necepljenih bolnikov

V članku povzemamo relavantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Tudi cepljeni lahko potrebujejo bolnišnično zdravljenje. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tudi cepljeni lahko potrebujejo bolnišnično zdravljenje. FOTO: Reuters

15.00 Doslej hospitaliziranih 73 cepljenih bolnikov

V slovenskih bolnišnicah se je zaradi okužbe z novim koronavirusom doslej zdravilo 73 bolnikov, ki so bili cepljeni proti covidu-19. Necepljenih bolnikov pa je bilo doslej 3170, je zapisano na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). NIJZ podatke zbira tudi po posameznih tednih. Zadnji podatki so na voljo za obdobje od 9. do 15. avgusta. Takrat je bilo z resno akutno okužbo dihal hospitaliziranih 27 necepljenih covidnih bolnikov in trije cepljeni.

V bolnišnicah se po podatkih Sledilnika za covid-19 danes zdravi 86 bolnikov. Od tega 52 v UKC Ljubljana, 24 v UKC Maribor, šest v bolnišnici Celje in štiri na Kliniki Golnik. V UKC Maribor se na akutnem oddelku zdravi 16 bolnikov, njihova povprečna starost je 62,6 leta. Intenzivno zdravljenje potrebuje osem pacientov, ki so v povprečju stari 63,1 leta, so sporočili iz UKC Maribor.

13.49 V četrtem valu za oskrbo covidnih bolnikov predvidenih do 926 bolniških postelj

Po strategiji ministrstva za zdravje je za zdravljenje covidnih bolnikov v četrtem valu epidemije predvidenih skupno 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 za intenzivno nego. Določenih je šest faz in merila za prehod v vsako izmed njih. Od ponedeljka sicer velja peta faza.Ministrstvo za zdravje je v strategiji za zdravljenje covidnih bolnikov, ki jo je pridobila STA, določilo načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah. Določenih je šest faz. V šesti fazi, ki se je v Sloveniji sicer že zaključila, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. V UKC Ljubljana morajo v tej fazi zagotoviti 42 postelj, od tega 30 navadnih in 12 intenzivnih. Mariborski UKC pa mora zagotoviti 23 postelj, od tega 15 navadnih in osem intenzivnih. Šesta faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 pacientov.

Od 13. avgustom so na ministrstvu za zdravje ponovno vzpostavili tedenske avdio-videokonference s covidnimi bolnišnicami. Iz navodil, ki so jih z ministrstva posredovali STA, je razvidno, da dnevno spreminjanje zmogljivosti v bolnišnicah ni dopustno. Spremembe so možne le med posameznimi fazami oz. s soglasjem nacionalnega koordinatorja.

13.36 Sprejeli noveliran načrt pripravljenosti novomeške bolnišnice na epidemijo covida-19

Svet zavoda Splošne bolnišnice Novo mesto je v ponedeljek sprejel noveliran načrt pripravljenosti ob izbruhu nalezljive oz. karantenske bolezni kot pripravo na četrti val epidemije covida-19. V najvišji fazi epidemije bodo v Novem mestu zdravili 43 bolnikov s covidom-19 in 12 bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Omenjeni načrt so pripravili v skladu s strategijo ministrstva za zdravje, po kateri se bo novomeško bolnišnico vključilo v fazi, ko bo v Sloveniji 150 hospitaliziranih bolnikov, to je v naslednji fazi. Trenutno smo v predhodni fazi, kjer se poleg ljubljanskega in mariborskega kliničnega centra vključujeta še bolnišnici Golnik in Celje, so v današnjem sporočilu za javnost spomnili v Splošni bolnišnici Novo mesto. Glede na faze in potek epidemije bodo skladno z višanjem števila hospitaliziranih postopno zmanjševali redne programe z zapiranjem operacijskih dvoran in zmanjševanjem specialističnih pregledov. Pri zmanjševanju rednega delovnega programa bodo sledili stopnji nujnosti in številu čakajočih pacientov.

12.30 Okužba s koronavirusom po vrnitvi z Grčije potrjena že pri 64 maturantih

Število okuženih z novim koronavirusom med maturanti, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji, se je z 42 povečalo na 64, so za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Udeležence izleta obravnavajo kot visokorizične kontakte, okužbe pa naj bi sicer potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku. Kot so še sporočili z NIJZ, obravnava maturantov in njihovih kontaktov zaradi visokega števila novo potrjenih okužb s koronavirusom »poteka v najkrajšem možnem času po potrjeni okužbi glede na zmožnost kapacitet epidemiološke službe«.

Iz maturantskega izleta na Krfu se je sicer 17. in 18. avgusta vrnilo 645 mladih, med katerimi so bili tudi spremljevalci. NIJZ je vse udeležence izleta, tudi spremljevalno osebje, opredelil kot visokorizične kontakte in jim preko elektronske pošte predlagal karanteno. Pred tem se je sicer po ponedeljkovih navedbah direktorja NIJZ Milana Kreka 28 dijakov že samoprijavilo. Na današnje vprašanje o tem, koliko dijakov je izpolnilo izjavo o seznanitvi s karanteno, pa so na NIJZ odgovorili, da s tem podatkom ne razpolagajo. Kot so še odgovorili na poizvedovanja o izvajanju karanten, so nadaljnji postopki glede izdajanja karantenskih odločb v pristojnosti ministrstva za zdravje, nadzor nad njihovim izvajanjem pa v pristojnosti zdravstvene inšpekcije.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


11.44 Med analiziranimi vzorci NLZOH 99,3 odstotkov različice delta

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so med 8. in 15. avgustom sekvencirali 533 vzorcev novega koronavirusa. Različico delta so potrdili v 529 primerih, s čimer predstavlja 99,3 odstotka sekvenciranih vzorcev, največ okužb z delto pa je prisotnih v Podravju. Med vzorci so potrdili tudi en primer različice alfa.

Med statističnimi regijami je različice delta največ v Podravju (125), sledijo gorenjska (110), obalno-kraška (87) in savinjska (84). V drugih regijah je bilo vzorcev te različice manj, tako so jih v jugovzhodni regiji potrdili 41, na Koroškem 18, v pomurski regiji 14, v osrednjeslovenski pa 13. Ostale statistične regije imajo manj kot deset primerov. Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato v NLZOH pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Zadnje poročilo NLZOH sledenja različicam novega koronavirusa med drugim še kaže, da so med 11.566 vzorci iz letošnjega leta zaznali 72 različic koronavirusa. Alfa različico so tako do sedaj zaznali v 5104 vzorcih, beta različico v šestih. V prav toliko vzorcih so zaznali tudi gama različico. Delta različico so pri NLZOH doslej potrdili pri 1815 osebah. Kapa različico so do sedaj potrdili v enem primeru, eta pa se je pojavila v 25 primerih.

10.30 Selitev cepilnega centra v Celju v dvorano Zlatorog

Množično cepljenje bo od torka, 31. avgusta, v Celju vse do preklica potekalo v celjski dvorani Zlatorog (na glavnem vhodu), so sporočili iz njihove službe za odnose z javnostmi. Kot dodajajo, bo ekipa ZD Celje na tej lokaciji izvajala tudi hitro testiranje. Cepljenje je možno ob dokazilu osebnega dokumentra s fotografijio in kartico zdravstvenega zavarovanja. V primeru, da oseba nima s seboj zahtevanih dokumentov, cepljenje ni možno, opozarjajo.  V cepilnem centru ZD Celje je možnost nenaročenega cepljenja s cepivi, ki so objavljeni na posamezni dan cepljenja, naročeni pacienti pa imajo prednost pred nenaročenimi, še dodajajo.

09.50 V ponedeljek potrdili 477 novih okužb, delež pozitivnih 19,2-odstoten

V ponedeljek so ob 2489 PCR testih potrdili 477 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih je 19,2-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Trenutno je v državi aktivni 3757 primerov, sedemdnevna incidenca je 332,1, 14-dnevna incidenca pa 178,1. V bolnišnični oskrbi je 86 oseb, od tega 19 na intenzivni negi. Zaradi covida-19 je včeraj umrl en bolnik, skupno število smrtnih žrtev covida-19 je 4442. 08.11 V Avstriji se približujejo obveznemu cepljenju v nekaterih dejavnosti

Po tem, ko je včeraj cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech danes v ZDA dobilo dokončno dovoljenje za uporabo, je ameriška vojska sporočila, da bo cepljenje obvezno za vse njene pripadnike, vključno z rezervno sestavo. V mestu New York pa je cepljenje obvezno za učitelje. O obveznem cepljenju v nekaterih dejavnostih pa so vse bližje tudi v Avstriji, poroča MMC. Tam bodo prebivalci teste za samotestiranje na novi koronavirus dobili brezplačno le še do konca oktobra, razburjenje pa povzroča razprava, ali bo jeseni za nekatere dejavnosti obvezno cepljenje; zdaj je sicer že v večini dejavnosti oziroma panogah obvezen pogoj PCT, torej v gostinstvu, hotelirstvu in kulturi. V nekaterih avstrijskih zveznih deželah so najprej predlagali, da bi to veljalo le za nočne lokale, kulturne prireditve in športne dejavnosti. A gostinci in hotelirji se bojijo, da se že pripravlja tudi predlog, da bi to zahtevo uvedli tudi za hotele, gostilne in prostočasne dejavnosti. V hotelirstvu je sicer, kot navaja cepljenih 72 odstotkov zaposlenih in skoraj dve tretjini gostov.

07.50 Izrael: Med starostniki, ki so prejeli že tretji odmerek, se število okužb zmanjšuje

Izrael, država, ki je med najbolj precepljenimi na svetu, beleži širok porast okužb zaradi različice delta. Konec julija je sicer ta država začela s cepljenjem s tretjim odmerkom, in sicer starejših od 60 let, v četrtek pa so začeli cepiti že skupino nad 40 let, ki je drugi odmerek prejeli vsaj pet mesec pred tem, in napovedali, da bodo verjetno starostno mejo za tretji odmerek kmalu znižali, navaja Guardian. V zadnjih dneh se je število okužb med prvo skupino, ki je prejela tretji odmerek – teh je več kot milijon – začela umirjati, kažejo podatki izraelskega ministrstva za zdravje. Stopnja širjenja bolezni med cepljenimi, starimi 60 let in več – znana kot stopnja razmnoževanja – je začela vztrajno padati okoli 13. avgusta in se je znižala pod 1, kar kaže, da vsaka okužena oseba virus prenaša na manj kot eno osebo.

07.30 Število okuženih na Novi Zelandiji raste

Nova Zelandija se pripravlja na največji izbruh izbruh koronavirusa, saj se število primerov povečuje, v torek je država zabeležila 41 novih primerov okužb, s čimer se je skupno številom okuženih povzpelo na 148, število bližnjih stikov je več kot 15.700,  poroča britanski Guardian. Največ primerov je med Samoani, povezano pa je s skupino, ki se je pred zaprtjem zbrala v cerkvi v Mengerju pri Aucklandu. Strokovnjaki pravijo, da bi lahko število okužb v štiri do šestih tednih naraslo na tisoč primerov.  Zaprtje na ravni države – in sicer na stopnji štiri, kar je najvišja – so podaljšali vsaj do konca tedna, saj se država bori, da bi zajezila hitreje nalezljivo delta različico. Auckland, največje mesto v državi, kjer so tudi zabeležili največje število okužb, bo v zaprtju do konca meseca. Generalni direktor urada za javno zdravje dr. Ashley Bloomfield je dejal, da je obravnava delte podobna obravnavi povsem novega virusa. »Je zelo hitro nalezljiv in prenosljiv, videli smo, kako hitro se širi,« zato je ljudi pozval, kako pomembno je, da upoštevajo vsa priporočila in pravila v zvezi z zaprtjem.

00.30 PCT vendarle ne bo obvezen za tiste, ki najmlajše pripeljejo v vrtec ali šolo 

Vlada je na včerajšnji dopisni seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju in tako umaknila zahtevo za izpolnjevanje pogoja PCT za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole. Dopolnitev odloka je že objavljena v uradnem listu in začenja veljati v torek.

image_alt
Starši vendarle v vrtce in osnovne šole tudi brez pogoja PCT


FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


Odlok je sprva določal, da morajo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) poleg vseh oseb, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let. Kot pojasnjujejo v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), je dopolnitev odloka posledica »posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb, in traja le kratek čas«.

Preberite še:

Komentarji: