V javnih vrtcih odslej le še cepljeni otroci

Čez dva tedna začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih.
Fotografija: Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je pogoj za vpis v javni vrtec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam je pogoj za vpis v javni vrtec. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Čez dva tedna začne veljati novela zakona o nalezljivih boleznih, ki je v zadnjih mesecih zaradi predpisanega obveznega cepljenja otrok proti ošpicam, mumpsu in rdečkam dvigovala toliko prahu. Necepljenih otrok namreč ne bo mogoče vpisati v javni vrtec in tudi ne v zdravstvene srednje šole in visokošolske ter univerzitetne programe.
 
Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev iz SMC, SDS in DeSUS, je bila včeraj objavljena v uradnem listu.
 
Največ črnila je bilo prelitega zaradi dveh členov, ki predpisujeta, da se otrok, ki ne bo cepljen, ne bo mogel vključiti v javni oziroma v javno sofinanciran zasebni vrtec in da se tudi necepljeni mladostniki ne bodo mogli vpisati v programe srednjih in visokošolskih zavodov ter fakultet s področja zdravstva, vzgoje in izobraževanja ter socialnega varstva - razen v primeru, da za to obstajajo medicinski razlogi. Če iz potrdila pediatra o zdravstvenem stanju otroka izhaja, da otrok, kot rečeno, ni bil cepljen proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, pa za to iz odločbe o opustitvi cepljenja ne bodo razvidni medicinski razlogi, bodo vrtci vlogo za vpis zavrnili. V postopku pridobivanja odločbe o opustitvi cepljenja bo otroka vseeno mogoče vključiti v vrtec.

Necepljeni tudi na »javna« letovanja ne bodo več mogli. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Necepljeni tudi na »javna« letovanja ne bodo več mogli. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
In kateri so medicinski razlogi, zaradi katerih je dovoljeno opustiti cepljenje? Po zakonu so to alergija na sestavine cepiva, z zdravstveno dokumentacijo dokazani resni neželeni učinki ali pa dokaz za bolezen, ki je nezdružljiva s cepljenjem.
 
Omenjene določbe so bile v času razprave deležne največ pomislekov, med drugim, da posegajo v pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja. A četudi naj bi predlog novele posegal v ustavno varovane pravice, kot so v pozivu k javni obravnavi zapisali pri Zdravniški zbornici Slovenije, je »skladno s sodno prakso ustavnega sodišča tak poseg z vidika varstva javnega zdravja najverjetneje upravičen« .
 
Pravno osebo, ki bo prekršila določbe zakona o vpisu v javne vrtce oziroma šole, čaka globa od 400 do 40.000 evrov.
 

Komentarji: