Šolarka z Jesenic okužena, cel razred v karanteni

Okužbo so zaznali pri zaposleni v jeseniški bolnišnici, okužena tudi oseba, ki je pripotovala iz tujine.
Fotografija: Splošna bolnišnica Jesenice FOTO: Blaž Račič/Delo
Odpri galerijo
Splošna bolnišnica Jesenice FOTO: Blaž Račič/Delo

V Splošni bolnišnici Jesenice so potrdili okužbo s koronavirusom pri medicinski sestri. Vsem, ki so bili z njo v stiku, so odvzeli brise. Šest zaposlenih je v karanteni, odvzeli so tudi brise okoli 20 pacientom, so za Delo povedali v bolnišnici. Iz Splošne bolnišnice Jesenice, kjer dela mama deklice, pri kateri je test pozitiven, so medtem sporočili, da so izidi testov vseh 40 zaposlenih in 18 bolnikov, ki so jih testirali danes dopoldan, negativni. Vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Miran Rems je zvečer v Odmevih povedal, da so bili negativni tudi testi osem zaposlenih, ki so jih testirali popoldan, povzema STA.

Okužena medicinska sestra je včeraj povedala, da se slabo počuti, zato so preverili okužbo, zdaj je v domači oskrbi. Kot je povedal Rems, se zaposlena ni okužila od bolnika, temveč je sodelavka zbolela doma, pri čemer še ni jasno, od kod izvira okužba.  

Posledično v jeseniški bolnišnici znova velja prepoved obiskov na vseh oddelkih. Dovoljena pa je prisotnost zdravega starša ali skrbnika na pediatričnem oddelku. Pri porodnicah je dovoljena samo prisotnost zdravega partnerja ali ene zdrave osebe. Prepoved velja do preklica. Ponovno so uvedli tudi nekoliko strožje ukrepe glede uporabe zaščitne opreme pri zaposlenih.
 

Okužena učenka v osnovni šoli


Z okužbo v bolnišnici je povezan tudi primer na eni izmed jeseniških osnovnih šol. Zaradi povezave in morebitne okužbe ene izmed učenk so deklico, ki ni kazala znakov okužbe, testirali. Test je bil pozitiven, zaradi česar bo šel celoten razred v 14-dnevno karanteno. Pouk drugih razredov poteka nemoteno.


Primer tudi v Ljubljani: družina pripotovala iz tujine 


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pojasnili, da so potrdili okužbo pri eni osebi, ki je z družino pripotovala iz tujine. Zdaj so testirali tudi člane družine. Rezultate še čakajo. Dva otroka te družine obiskujeta dve različni šoli v Ljubljani, kjer so že včeraj sprejeli potrebne ukrepe. Učenci oddelkov so danes ostali doma, a testa sta bila negativna, tako da bodo lahko učenci nadaljevali s poukom. 

Od kod je oseba pripotovala, niso povedali. 

Komentarji: