V letošnjem šolskem letu le eno ocenjevalno obdobje

Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, bodo šolarji prejeli manj ocen, ocenjevalno obdobje pa bo raztegnjeno na celotno šolsko leto.
Fotografija: Prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prvi šolski dan na Osnovni šoli Koseze. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je danes podpisala sklepe o ukrepih za nemoteno izvajanje pouka v letošnjem šolskem letu. Ti namesto trenutnih dveh določajo eno ocenjevalno obdobje, ki je raztegnjeno skozi celotno šolsko leto, v praksi pa pomeni tudi manjše število ocen.

Po sklepu ministrice ocenjevalno obdobje v osnovnih, srednjih in glasbenih šolah v letošnjem šolskem letu traja od 1. septembra letos do 24. junija 2021, za učence 9. razredov v osnovni šoli pa do 15. junija 2021.

image_alt
Strokovni svet za možnost brez ocenjevanja


V tem času se bo v osnovnih šolah ocenjevanje znanja izvajalo v razredu, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno. »Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje oceni najmanj dvakrat v šolskem letu. Če se predmet, za katerega sta s predmetnikom določeni manj kot dve uri tedensko, izvaja po fleksibilnem predmetniku, se znanje oceni najmanj enkrat. Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni več kot dve uri tedensko, pa se znanje ocenjuje najmanj trikrat v šolskem letu,« določa sklep.

Ocenjevanja bo nekoliiko manj. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ocenjevanja bo nekoliiko manj. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pri nauku o glasbi in solfeggiu v glasbeni šoli se po sklepu ministrice znanje »oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri čemer ne smejo biti vse ocene pridobljene na podlagi pisnih izdelkov.« »Pri pouku instrumenta in petja se znanje oceni najmanj trikrat v ocenjevalnem obdobju, pri pouku plesa, komorne igre in orkestra pa vsaj dvakrat,« je sporočilo ministrstvo.

Tudi v srednjih šolah bo pouk organiziran le v enem ocenjevalnem obdobju. Srednje šole morajo pri tem uskladiti šolska pravila ocenjevanja znanja, kot so načini in roki izpolnjevanja obveznosti, določeni z učnim načrtom oziroma katalogom znanja in načrtom ocenjevanja znanja. Prav tako morajo določiti potrebno število ocen pri posameznem predmetu oziroma strokovnem modulu v posameznem ocenjevalnem obdobju. Učitelji oziroma strokovni aktivi morajo načrte ocenjevanja znanja uskladiti in dijake seznanili z roki za ocenjevanje, je zapisano v sporočilu ministrstva.

Ker je trenutni epidemiološki položaj slabši od pričakovanega, je vlada danes odločila, da bo v prihodnjem tednu izobraževanje na vseh ravneh še naprej potekalo na daljavo, vrtci pa bodo tudi v tem tednu zagotavljali le nujno varstvo otrok.

Preberite še:

Komentarji: