V Ljubljani znova protesti, za ogrevanje rumena maškarada

Za uvod v dvanajsti protest na Prešernovem trgu soočenje provladnih rumenih jopičev in pustnih šem, prav tako v rumenih jopičih.
Fotografija: Protestniki s kolesarjenjem v središču mesta izkazujejo nestrinjanje z aktualno vladno politiko. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Protestniki s kolesarjenjem v središču mesta izkazujejo nestrinjanje z aktualno vladno politiko. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Ljubljani je potekal že dvanajsti protivladni protest, za katerega si tisoče ljudi rezervira petkove večere. Uvod v tokratnega se je zgodil na Prešernovem trgu, ki je bil znova prizorišče soočenja protestnikov in provladne skupine t. i. rumenih jopičev. Te je znova varovala policija.



Skupina protestnikov jih je pričakala, našemljena v pustne maske, čez katere so si nadeli še rumene jopiče. Zaradi aktualne situacije z novimi okužbami so sicer udeležencem na protestu znova priporočali predvsem prihod na kolesih, ohranjanje fizične distance in uporabo mask.

Protestnik s štirimi tačkami in dvignjenimi ušesi v košarici. FOTO: Jure Eržen/Delo
Protestnik s štirimi tačkami in dvignjenimi ušesi v košarici. FOTO: Jure Eržen/Delo


Protivladni kolesarji so zopet kolesarili po mestnem jedru in se nato zbrali na Trgu republike, ki je bil tudi tokrat neograjen, a močno okrepljen s policijskimi ekipami. Na vmesnih postajah pa so obiskali še sedeže nekaterih koalicijskih strank in jih »nagradili«. NSi so razglasili za najbolj dvolično stranko, Desus za najsmrtonosnejšo, SMC za najbolj prodano.



Predstavniki pro vladnih podpornikov ob policistih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predstavniki pro vladnih podpornikov ob policistih. FOTO: Jure Eržen/Delo


Policija je tudi nocoj poskrbela, da do bližnjih srečanj med pripadniki obeh skupin ni prišlo. T. i. rumeni jopiči so namreč prav tako prišli na Trg republike, kjer so ostali v varstvu mož postave. Vabilu protivladnih protestnikov k besedi se niso odzvali. Povabili so jih, naj se pridružijo in povedo, zakaj so prišli, saj so tokratni protest zasnovali v obliki odprtega mikrofona, ki je omogočal, da je vsak izrazil svoje mnenje.

Govorci so se med drugim zavzeli za svobodo gibanja, odločanja, združevanja in govora. Nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja, odnosu vlade do nevladnih organizacij in danes, po objavi predlogov več medijskih novel, tudi do medijev. Kritični so bili tudi do razmislekov o obvezni aplikaciji za sledenje stikov z okuženimi.

Prostor in čas za ljubezen. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prostor in čas za ljubezen. FOTO: Jure Eržen/Delo


Protestniki s Primorske pa so bili ostri predvsem do domnevnega zgodovinskega revizionizma in polaganja vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi, ki mu očitajo izdajstvo. Protestniki so povedali, da so prišli tudi iz Trsta, Čedada, Gorice in Trbiža.



20.56 Jenull: »Poštenost, solidarnost, resnica, pravica. To so naša orožja.« Prihodnji petek naj bi sledila naslednja stopnja protestov: ljudska skupščina.

20.52 Protest se počasi končuje.

Predstavniki pro vladnih podpornikov ob policistih. FOTO: Jure Eržen/Delo
Predstavniki pro vladnih podpornikov ob policistih. FOTO: Jure Eržen/Delo


20.48 Zbor je zapel himno, za njim pa vsi na Trgu republike.

20.47 Provladni rumeni jopiči so v spremstvu policije zapustili Trg republike. 

20.42 Domnevno so na trgu razkropljeni pevci partizanskega pevskega zbora Pinka Tomažiča, tu so tudi Kombinatke.

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


20.41 Po Trgu republike je znova zaokrožil velik prečrtan kljukast križ.

20.36 Jerca Mrzel recitira Prešernove sonete.

20.35 Protestniki na odru pri spomeniku: »Počasi bomo potrebovali svoj medijski kanal. Vlada prevzema medije.«

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


20.34 Protestniki so zaploskali rumenim jopičem. Povabili so jih k besedi. A od rumenih jopičev ni bilo odziva na povabilo, da bi povedali, zakaj so prišli.

20.18 Rumeni jopiči so na sredi med policisti, veliko prostora imajo in niso videti zadovoljni.

20.12 »Kaj vse je doživel Prešeren na Prešernovem trgu. A še nikoli ni bilo pod njim pretepaške sodrge v rumenih jopičih,« je povedal Boris A. Novak.



20.09 Policisti so protestnike prosili, da se držijo distance. Vsi so iztegnili roke.

19.52 SMC je prejela nagrado za najbolj prodano stranko.

19.49 Desusu so podelili nagrado za najbolj smrtonosno stranko. Ker naj bi po njihovem prepričanju pustila umirati starostnike v domovih za ostarele.

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


19.39. Najprej so prišli pred sedež NSi. Podelili so ji nagrado za najbolj dvolično stranko, ker po njihovem prepričanju nekritično sodeluje v vladi SDS.

19.31 Jenull je napovedal pot do sedežev strank, kjer bodo podelitve nagrad, sledil bo odhod do Trga republike.

19.17 Pred predsedniško palačo se tokrat niso ustavili, nadaljujejo po Prešernovi cesti.

18.54 Protestniki se po Čopovi in Slovenski odpravljajo proti poslopju vlade.

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


18.49 Prešernov spomenik so zavzeli Primorci, ki so proti predsedniku Borutu Pahorju in njegovemu poklonu fojbi na Bazovici. Opozarjajo, da v Trstu Slovenci izginjajo.

18.28 Policisti niso vedeli, od kod bodo prišli pravi rumeni jopiči. Ti se zbirajo pred cerkvijo. »Mi smo za vojsko na mejah in adijo, RTV SLO«.



Maškara je na plakat pravih rumenih jopičev odvrgla rumeni jopič. Obe skupini sicer obdajajo policisti. Na Prešernovem trgu je že oglušujoč hrup.

18.02 »Nismo volk, lisica, zajec, smo ljudje, ki nismo plačani, da smo tu,« je povedal eden izmed protestnikov. »Popolnoma normalni državljani, ki podpirajo odstop velikega vodje. Nismo v isti stranki, ostro zanikamo, da smo bili skupaj na bordanju.«

»Piščalk je prejšnjič v trgovinah zmanjkalo, rumenih jopičev ne. Nihče nam jih ni financiral,« je dodal protestnik, našemljen v pirata.

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


»Rad bi pozdravil 500 zbranih rumenih jopičev,« je ironično izjavil Jaša Jenull. »Še naprej imamo najboljšega predsednika vlade, najboljše ministre, prvi smo premagali virus. Tako dobro, da odpoveduje zdravstveni sistem in smo korak od kaosa.«

17.44 Petki so v središču Ljubljane rezervirani za protivladne proteste in tokratni ni izjema. Zvečer kaže na ulicah in trgih v prestolnici ponovno pričakovati reko ljudi. Že dvanajstič, tokrat najverjetneje znova predvsem na kolesih.
 

Prvo dejanje: shod rumenih mask


Danes so v redosledu dogajanja pozornost namenili tudi posameznikom z drugega političnega brega, tako imenovanim rumenim jopičem oziroma nekaj desetim podpornikom vlade, ki so se prvič pojavili na alternativni proslavi ob dnevu državnosti pred dvema tednoma in na Prešernovem trgu zaposlili prisotne policiste. Ti so jih morali ločiti od protestnikov.

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


Današnji uvod v proteste so si zamislili tako, da so ti posamezniki, označeni za provokatorje, ustvarili vtis pustnih šem. Običajne protestnike so namreč povabili, da se našemijo in se ob zberejo na rumeni maškaradi na Prešernovem trgu, na rumeni maškaradi na Prešernovem trgu.

Udeležence so pozvali k prihodu v maskah, preko katerih bi si nadeli rumene jopiče. Zaradi aktualne situacije z novimi okužbami so udeležencem na večernem protestu priporočali prihod na kolesih, ohranjanje fizične distance in uporabo mask.

Komentarji: