V Odboru v podporo katalonskim zapornikom tudi Kučan, Vajgl, Hribarjeva …

Skrbi jih, ker španske oblasti že dve leti v priporu zadržujejo devet katalonskih civilnodružbenih in političnih voditeljev.
Fotografija: Člane iniciativne skupine skrbi, ker španske oblasti že dve leti v priporu zadržujejo devet katalonskih civilnodružbenih in političnih voditeljev. FOTO: Pau Barrena/AFP
Odpri galerijo
Člane iniciativne skupine skrbi, ker španske oblasti že dve leti v priporu zadržujejo devet katalonskih civilnodružbenih in političnih voditeljev. FOTO: Pau Barrena/AFP

Ljubljana – Danes so v Ljubljani ustanovili iniciativno skupino za oblikovanje Odbora v podporo katalonskim političnim zapornikom v Španiji, v kateri so med drugim nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, bivši zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, sociolog in politolog Rudi Rizman.

Člane iniciativne skupine skrbi, ker španske oblasti že dve leti v priporu zadržujejo devet katalonskih civilnodružbenih in političnih voditeljev. Špansko tožilstvo jih bremeni upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi s predlanskim referendumom o katalonski neodvisnosti in zanje zahteva od 17 do 25 let zapora. Izrek sodb je pričakovati že ta mesec.

»Zaskrbljen sem, da v članici EU ljudje sedijo v zaporih zgolj zato, ker so omogočili in vodili miroljubno in demokratično izražanje pripadnikov svojega naroda o odprtih vprašanjih njegove prihodnosti. Naš odbor bo skrbel, da politični zaporniki v Španiji ne bodo pozabljeni in da v Evropi zaradi velikodržavnih interesov posameznih vplivnih držav ne bi dopustili omejevanja demokratičnih pravic,« je poudaril Kučan.

Komentarji: