V petek potrdili 3162 novih okužb s koronavirusom

V primerjavi z minulim petkom je bilo ta petek število potrjenih okužb večje za 905.
Fotografija: V primerjavi z minulim petkom je bilo ta petek število potrjenih okužb večje za 905. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V primerjavi z minulim petkom je bilo ta petek število potrjenih okužb večje za 905. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

V petek so v Sloveniji potrdili 3162 okužb z novim koronavirusom. Podatkov o opravljenih PCR in hitrih antigenskih testih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes ni objavil. Število aktivnih primerov okužb pa je po oceni NIJZ doseglo 32.397, kar je 1316 več kot dan prej.

V primerjavi z minulim petkom je bilo ta petek število potrjenih okužb večje za 905. Sicer pa so v tem tednu beležili nekoliko višje številke dnevno potrjenih okužb kot teden prej, največ so jih potrdili v ponedeljek, in sicer 4202.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 2618, kar je 126 več kot dan prej. Za 63 pa se je zvišalo število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki zdaj znaša 1529.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.398 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.219.712.

Na Kitajskem prvi smrtni žrtvi covida po več kot letu dni

Na Kitajskem so danes prvič po več kot letu dni zabeležili smrtni žrtvi covida-19. Kot so sporočile kitajske oblasti, sta osebi umrli v pokrajini Jilin na severovzhodu države. Iz Kitajske sicer v zadnjih dneh poročajo o naraščanju števila okuženih. Gre za prvi žrtvi covida po 26. januarju lani v celinski Kitajski, torej brez Hongkonga in Macaa. Skupno je doslej po uradnih podatkih na Kitajskem za covidom umrlo 4638 ljudi. Število okuženih na Kitajskem medtem narašča. Danes so zabeležili 4051 primerov okužbe.

Na Kitajskem, kjer je epidemija izbruhnila, so imeli razmere zahvaljujoč zelo strogim ukrepom dolgo časa pod nadzorom, vendar hitro nalezljiva različica omikron kitajsko strategijo ničelnega števila okužb ogroža. Predsednik Xi Jinping je sicer ta teden dejal, da Peking vztraja pri dosedanji strategiji hitrega in odločnega preprečevanja širjenja bolezni s strogimi karantenami.

V državi je tako v karanteni na desetine milijonov ljudi, med drugim so zaprtje odredili za 17-milijonsko mesto Shenzhen v neposredni bližini Hongkonga.

Preberite še:

Komentarji: