Začasno ukinjene nenujne zdravstvene storitve

Ob 7025 opravljenih testih so našteli 1961 novih primerov okužbe.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V petek so v Sloveniji potrdili 1961 novih primerov okužbe in opravili 7025 testiranj. Umrlo je 19 s koronavirusom okuženih oseb, je na twitterju sporočila Vlada RS. V bolnišnicah se zdravi 449 oseb s covidom-19, intenzivno nego pa jih potrebuje 63. Delež pozitivnih testov je v petek znašal 27,9 odstotka (torej skoraj 28 odstotkov). Po podatkih Sledilnika covid-19 je v Sloveniji trenutno 13.021 aktivno okuženih oseb. 
 

Odredba ministrstva za zdravje


Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za pacienta. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa, piše v danes objavljeni odredbi.

Kot je zapisano, se prekine izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante).

V Sloveniji v petek znova rekordno število novih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V Sloveniji v petek znova rekordno število novih okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta, piše v odredbi, ki je danes objavljena v uradnem listu.

Bolnišnice bodo prilagajale število specialističnih pregledov ter prekinile izvajanje operativnih posegov, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev.

Odredba predvideva tudi, da se koncesionarji lahko vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju katerega koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost.

Izvajalci zdravstvene dejavnosti na primarni ravni morajo medtem še vedno zagotavljati zadostne zmogljivosti za pravočasno obravnavo obolelih s covidom-19, vključno z vstopno točko za odvzem brisov za ugotavljanje okužbe z novim koronavirusom. Če tega ne morejo, se lahko povežejo med seboj ali z drugim izvajalcem zdravstvene dejavnosti. Enako velja za koncesionarje, ki se vključujejo v delo zdravstvenega doma.

Minister je sprejel tudi odredbo, ki določa, da se sekundariji, pripravniki in specializanti vključijo v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje in preprečevanje širjenja covida-19. Delo opravljajo pod nadzorom in odgovornostjo neposrednega mentorja.

Če ne bodo opravljali dela, ki bi bilo po vsebini ustrezno programu usposabljanja, se bo njihovo usposabljanje ustrezno podaljšalo.

Odredbi začneta veljati v nedeljo. Strokovno utemeljenost ukrepov iz teh odredb minister za zdravje ugotavlja vsakih 14 dni.

Preberite še:

Komentarji: