Ema: Pfizerjevo cepivo se lahko en mesec shranjuje v hladilniku

V članku povzemamo relevantne informacije ob obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Ciro De Luca/Reuters



20.52  Nemčija namerava junija odpraviti prednostne skupine za cepljenje

V Nemčiji nameravajo 7. junija odpraviti prednostne skupine za cepljenje proti covidu-19, so se danes dogovorili nemški zdravstveni minister Jens Spahn in ministri za zdravje nemških zveznih dežel. A to po Spahnovih besedah še ne pomeni, da se bodo lahko vsi, ki bodo želeli, cepili junija. »Dogovorili smo se, da 7. junija odpravimo sistem prednostnih skupin,« je povedal Spahn po srečanju z ministri za zdravje 16 zveznih dežel. »Tudi ko bodo prednostne skupine odpravljene, to še ne pomeni, da bo vsak, ki bo to želel, cepljen junija,« je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Cepljenje bodo lahko vsakomur ponudili do konca poletja, je zapisal na twitterju in pozval k potrpežljivosti.

20.06 Janša z Merklovo o pandemiji in predsedovanju EU

Premier Janez Janša je danes prek videokonference z nemško kanclerko Angelo Merkel govoril o pandemiji covida-19 in cepljenju proti tej bolezni. Spregovorila sta tudi o slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije, konferenci o prihodnosti Evrope in Zahodnem Balkanu, so navedli v kabinetih obeh predsednikov vlad. Predsednika vlad Slovenije in Nemčije sta razpravljala o epidemioloških razmerah, ki se v obeh državah izboljšujejo, in poteku cepljenja proti covidu-19. Govorila sta tudi o prihodnjih izzivih. Kot so zapisali v Janševem kabinetu, sta med njimi še posebej pomembna spopad z novimi mutacijami koronavirusa ter logistični izziv distribucije cepiv in izvedbe cepljenja v manj razvitih državah, ko bo cepiv dovolj. To je pričakovati proti koncu letošnjega leta.

image_alt
Janša z Merklovo o pandemiji in predsedovanju Svetu EU


19.09 Ema: Pfizerjevo cepivo se lahko en mesec shranjuje v hladilniku

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da je mogoče cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, v običajnem hladilniku hraniti tudi en mesec. Doslej so ga lahko na temperaturi od dve do osem stopinj Celzija hranili samo pet dni. Ta odločitev bo močno vplivala na načrtovanje cepljenja, so zapisali. Neodprto vialo cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech bo tako mogoče, potem ko jih bodo vzeli iz shranjevanja pri zelo nizkih temperaturah, hraniti 31 dni namesto pet, je Ema zapisala na svoji spletni strani. Večja fleksibilnost pri shranjevanju in ravnanju s cepivom bo po pričakovanjih močno vplivala na načrtovanje in logistiko pri cepljenju v Evropski uniji, so dodali. Pojasnili so, da je Emin odbor za človeška zdravila odločitev sprejel na podlagi dodatnih študij o stabilnosti cepiva, ki sta jih predložili podjetji.

17.52 Ameriška podjetja odpravljajo obvezno nošenje mask za cepljene stranke in zaposlene

Ameriška podjetja so začela odpravljati zahtevo po nošenju mask v zaprtih prostorih za stranke in zaposlene, ki so bili cepljeni proti covidu-19, potem ko je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi prejšnji četrtek sprejel odločitev, da maske za cepljene tako kot tudi varnostna razdalja niso več potrebne.

17.09 Poljski najstniki se lahko prijavijo na cepljenje proti covidu

Na Poljskem se lahko od danes na cepljenje proti covidu-19 prijavijo tudi 16- in 17-letniki, a je zanimanje med njimi precej manjše kot med drugimi prebivalci. Doslej se jih je od okoli 500.000, ki so prejeli poziv k cepljenju, prijavilo nekaj več več kot 40.000. »Trenutno je zanimanje nizko,« je glede cepljenja mladostnikov povedal Michal Dworczyk, ki je v poljski vladi pristojen za cepljenje proti covidu-19. Dodal je, da nameravajo to okrepiti s kampanjo za promocijo cepljenja, v kateri sodelujejo poljski športniki in igralci. Zagnali so jo v petek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Doslej so na Poljskem, ki ima okoli 38 milijonov prebivalcev, porabili približno 15,9 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Skoraj 4,6 milijona ljudi je v celoti cepljenih.

16.53 Ministrstvo predlaga podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo do konca junija

Ministrstvo za delo predlaga, da se ukrep delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo, ki trenutno velja do konca maja, podaljša do konca junija. Ocenjuje, da je ukrep doslej omejil rast brezposelnosti, da pa epidemiološke razmere, stanje na trgu dela in pozitivni odzivi delodajalcev kažejo na to, da je ukrep še vedno potreben. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je podaljšanje napovedal v petek, ko je ocenil, da je trend na trgu dela od februarja »izjemno ugoden«, ter da se je Slovenija na krizo odzvala pravočasno in ustrezno, brez ukrepov pa da bi število brezposelnih naraslo mnogo bolj, kot je. Dejal je, da sta ključna ukrepa čakanje na delo in skrajšani delovni čas, ki se bosta predvidoma iztekla s koncem junija.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


16.00 V Singapurju zaradi okužb z indijsko različico koronavirusa zapirajo šole

Singapur in Tajvan, ki sta bila doslej med pandemijo covida-19 manj prizadeta, sta zaradi povečanja lokalnih okužb z novim koronavirusom napovedala oziroma uvedla zaprtje šol. V Singapurju so se za to odločili zaradi porasta okužb z indijsko različico virusa pri otrocih. Preložili so tudi vzpostavitev potovalnega mehurčka s Hongkongom. Singapur bo osnovne in srednje šole zaprl od srede do konca meseca, saj se je po besedah ministra za zdravje Ong Ye Kunga z indijsko različico virusa okužilo več otrok. Minister za šolstvo Chan Chun Sing je dejal, da so nekatere mutacije virusa bolj kužne.

14.52 V Turčiji deloma sprostili ustavitev javnega življenja

V Turčiji se deloma sproščajo ukrepi, ki so jih z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedli konec aprila. Med drugim so lahko znova odprti trgovski centri. Ponoči ob delavnikih ter ves konec tedna bo še naprej v veljavi omejitev gibanja.

14.48 Epidemiološke razmere v BiH so se stabilizirale

Epidemiološke razmere v Bosni in Hercegovini so se stabilizirale, zato so zdravstvene oblasti Federacije BiH priporočile dodatno odpravo omejitvenih ukrepov, potem ko je bilo že dva dni zapored v BiH število novih dnevnih okužb z novim koronavirusom pod sto. V nedeljo so po 2400 testih poročali o 71 novih okužbah, umrlo je 25 covidnih bolnikov.

14.19 Na Češkem odprli terase restavracij in lokalov

Na Češkem se danes nadaljuje sproščanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med drugim so lahko restavracije in lokali odprli terase, na prostem pa lahko znova potekajo kulturne prireditve. Za obisk gostinskih lokalov ljudje potrebujejo negativen izvid testa na novi koronavirus, potrdilo o cepljenju ali o tem, da so covid-19 preboleli pred največ 90 dnevi. Potrdila naključno preverjajo policisti in uslužbenci sanitarne službe. Za mizo lahko sedijo največ štirje ljudje, pri čemer mora biti razdalja med mizami najmanj 1,5 metra, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

FOTO: David W Cerny/Reuters
FOTO: David W Cerny/Reuters


14.10 Teden ljubiteljske kulture letos za vrnitev in ohranitev kulturnega ustvarjanja

Med Tednom ljubiteljske kulture, ki ga pripravlja Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in bo potekal med 21. in 30. majem, se bodo zavzeli za vrnitev in ohranitev kulturnega ustvarjanja. V tem covidnem obdobju je usmerjen v vnovično aktivacijo ustvarjalcev, je poudarila vršilka dolžnosti direktorice tega javnega sklada Metka Šošterič.

14.09 Na Bledu zmerno optimistični glede letošnje turistične sezone

Predstavniki Občine Bled in Turizma Bled so glede prihajajoče turistične sezone zmerni optimisti. Upajo, da bo boljša od lanske in pri tem stavijo na promocijo Bleda kot zelene in varne destinacije. Računajo zlasti na goste iz Slovenije in bližnjih evropskih držav, so povedali na današnji novinarski konferenci na Bledu. »Z optimizmom nas navdihuje to, da si ljudje želijo potovati in da si želijo počitnice ter, da ima pri njihovi izbiri destinacije Bled dobre karte,« je dejal direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Pojasnil je, da bodo Bled promovirali kot zeleno in varno destinacijo, na kateri se lahko gostje ukvarjajo s številnimi aktivnostmi na prostem.

Posebej na Bledu dajejo poudarek kolesarskemu turizmu, zato označujejo in urejajo kolesarske poti, poudarek pa je tudi na pohodniških poteh. Pri promociji se osredotočajo na slovenski trg in na bližnje tuje države, iz katerih je v Slovenijo mogoče priti z avtom. To so zlasti Madžarska, Avstrija, Italija, Nemčija in države Beneluksa. Številni blejski hoteli so trenutno še vedno zaprti, med prvimi, ki je ponovno odprl svoja vrata pa je Hotel Triglav Bled, ki je bil tudi gostitelj današnje novinarske konference. Kot je povedala izvršna direktorica hotela Sonja Primožič, so po skoraj sedemmesečnem zaprtju hotel ponovno odprli ta petek.

Na vsak način pa Bled ostaja zavezan zelenemu, je zagotovil direktor Infrastrukture Bled Janez Resman. Blejsko grajsko kopališče se je letos kot prvo v državi pridružilo zeleni shemi slovenskega turizma. Veliko vlagajo tudi v vzdrževanje parkov in urejanje obale jezera. FOTO: Blaž Samec/Delo
Na vsak način pa Bled ostaja zavezan zelenemu, je zagotovil direktor Infrastrukture Bled Janez Resman. Blejsko grajsko kopališče se je letos kot prvo v državi pridružilo zeleni shemi slovenskega turizma. Veliko vlagajo tudi v vzdrževanje parkov in urejanje obale jezera. FOTO: Blaž Samec/Delo


13.11 V tretji fazi razvoja 24 cepiv

V tretji fazi razvoja je trenutno 24 cepiv proti covidu-19. Po oceni Boruta Štruklja z ljubljanske fakultete za farmacijo je med naslednjimi, ki lahko pričakujejo dovoljenje za uporabo v EU, rusko cepivo Sputnik V. Prva učinkovita zdravila proti covidu-19 pa bi lahko bila na voljo v začetku prihodnjega leta.

FOTO: David W Cerny/Reuters
FOTO: David W Cerny/Reuters


image_alt
Na intenzivni negi večinoma osebe, ki bi že lahko bile cepljene


12.55 Hrvaški policisti ustavili devet Slovencev s ponarejenimi potrdili o testu PCR

Hrvaška policija je minuli konec tedna med nadzorom prometa na mejnem prehodu Dragonja na meji s Slovenijo ustavila devet slovenskih državljanov, ki so s ponarejenimi potrdili o testu PCR skušali vstopiti na Hrvaško, je danes sporočila policijska uprava hrvaške Istre. Postopke proti slovenskim državljanom je prevzela slovenska policija.

12.50 V Italiji prvič po oktobru manj kot sto žrtev

Celotna Italija z izjemo Doline Aoste je danes v rumenem območju z zmernim tveganjem za okužbe z novim koronavirusom, potem ko sta v rumenem tudi Sardinija in Sicilija. V državi so v nedeljo potrdili 5700 novih okužb, prvič od oktobra pa je umrlo manj kot sto bolnikov s covidom-19. Pristojna skupina bo danes odločala o dodatnem rahljanju omejitev.

11.35 Umrli trije bolniki s covidom-19

Vlada je sporočila, da so umrli trije bolniki s covidom-19, v domačo oskrbo so odpustili osem oseb. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je padlo na 444.



11.19 Pandemija zaustavila trend naraščanja števila križark v slovenskih pristaniščih

Panogo pomorstva je lani močno zaznamovala pandemija covida-19. Na državnem statističnem uradu so pred evropskim dnevom pomorstva, 20. majem, izpostavili, da po več letih naraščanja števila ladij za križarjenje v slovenskih pristaniščih lani zaradi koronavirusa v Slovenijo ni priplula niti ena.

10.50 V Veliki Britaniji omilili ukrepe kljub širjenju indijske različice

Po skoraj celotni Veliki Britaniji so danes naredili velik korak k normalnosti z rahljanjem epidemioloških ukrepov, kljub skrbem zaradi širjenja bolj nalezljive indijske različice novega koronavirusa. V Angliji, Walesu in večjem delu Škotske lahko v lokalih in restavracijah znova strežejo v notranjosti, po več mesecih bodo znova odprli kinodvorane, muzeje in športne dvorane. Na Severnem Irskem bodo ukrepe omilili 24. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.20 V nedeljo 113 novih okužb

Po podatkih sledilnika Covid-19 so v nedeljo opravili 1504 PCR testov, od tega je bilo 113 pozitivnih. Hitrih testov so opravili 7399. Hospitaliziranih je 408 ljudi, od tega na intenzivni negi 120.

10.05 Ryanair po globoki letni izgubi pričakuje preobrat

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je v minulem finančnem letu, ki se za podjetje konča z marcem, zabeležil 815 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je leto prej sklenil nekaj več kot milijardo evrov dobička. V podjetju računajo na preobrat, za katerega naj bi bilo zaslužno predvsem cepljenje proti covidu-19.

Učenci med poukom matematike na gimnaziji Jožeta Plečnika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Učenci med poukom matematike na gimnaziji Jožeta Plečnika. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


8.00 V šolske klopi znova vsi srednješolci in študenti

Danes so v šolske klopi znova sedli vsi srednješolci, tudi študenti lahko predavanja poslušajo v živo. Glede na aktualizirani vladni semafor sproščanja epidemioloških ukrepov se v rumeni fazi namreč spet v celoti odpirajo srednje šole in fakultete.

6.00 Gostinski lokali so lahko odprti do 22. ure

Gostinski lokali po vsej državi so lahko od danes naprej odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure. V zaprtih javnih prostorih je dovoljenih več strank naenkrat kot doslej, kampi lahko sprejmejo več gostov, odprejo se lahko igralnice. Poleg podaljšanja dovoljenega obratovalnega časa gostinskih lokalov je vlada na seji minulo sredo tudi spremenila pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Ponudba za mizami je dovoljena za največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Razdalja med osebami za mizo ni več določena, pogoj omejitve števila oseb za eno mizo pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki.

Komentarji: