Onkološki inštitut bolnike z rakom ponovno poziva k odločitvi za cepljenje

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

21.50 LeBron James se je cepil, a drugih ne bo prepričeval

Ameriški košarkarski zvezdnik LeBron James je na medijskem dnevu moštva Los Angeles Lakers dejal, da je bil cepljen, ob tem pa dodal, da ni njegova naloga o tem prepričevati druge igralce, poroča francoska tiskovna agencija AFP. James je odločitev sprejel tako zaradi družine, sorodnikov, soigralcev in franšize Los Angeles Lakers. Ta želi vse svoje igralce in člane strokovnega osebja cepiti, da bi se izognilo kasnejšim težavam kar se tiče karanten, testiranj in drugih postopkov.

19.30 Beovićeva: Osebno sem za začasen umik cepiva Janssen

Strokovna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bi lahko že danes zvečer obravnavala sum na zaplet po cepljenju z vektorskim cepivom. Vodja skupine Bojana Beović pa osebno meni, da je pametno, da se cepivo ta hip umakne in se situacija analizira, je pojasnila za POP TV. V urgentni ambulanti nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v ponedeljek v zgodnjih jutranjih urah sprejeli mlajšo bolnico, katere stanje je kljub zdravljenju zelo resno. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je bil primer kot možen stranski učinek prijavljen na NIJZ, so sporočili iz UKC.

18.05 Na Hrvaškem preložili uvedbo pogoja PCT za zdravstvo na 4. oktober

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je danes potrdil, da bodo na Hrvaškem pogoj PCT za zdravstveni sektor uvedli 4. in ne 1. oktobra, kot je to doslej večkrat napovedal. Od naslednjega ponedeljka bo pogoj PCT veljal tudi za nekatere bolnike v bolnišnicah in za zaposlene v socialni oskrbi. Beroš danes ni pojasnil, zakaj je prišlo do preložitve. Zatrdil je, da je doslej v napovedih govoril o začetku oktobra, čeprav je večkrat eksplicitno povedal in tudi zapisal v pismu zdravstvenim delavcem, da bodo nova pravila v zdravstvenem sektorju uveljavili 1. oktobra.

15.40 Vse več hospitaliziranih otrok zaradi covida in respiratornih obolenj

Svet UKC Ljubljana se je v ponedeljek seznanil z razmerami glede covida-19. V. d. generalnega direktorja Jože Golobič je dejal, da na pediatrični kliniki raste število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. S tem raste potreba po več kadra, zato bodo že kmalu razmišljali o omejitvi elektivnih programov.

Namestnik predstojnika Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Homan je v izjavi za medije povedal, da so danes zjutraj na kliniki zdravili 99 otrok, še 45 otrok pa je bilo naročenih za sprejem. »Za zdaj poskušamo z obstoječim kadrom ohranjati ves program,« je pojasnil Homan.

Na intenzivni enoti pediatrične klinike po Homanovih besedah zdravijo devet otrok. Kapaciteta intenzivnega oddelka je 14 hospitaliziranih, skupna kapaciteta na navadnih oddelkih pa je 170 bolnikov. Nekaj rezerv je še, a večji problem kot v številu postelj je v kadru, ki ga primanjkuje, saj ga prerazporejajo na druga delovišča, je povedal Homan.

14.50 Swiss necepljenemu kabinskemu osebju postavil ultimat

Švicarski letalski prevoznik Swiss je kabinskemu osebju postavil ultimat – cepite se ali pa se pripravite na odpuščanja. Podjetje je zaposlene k cepljenju proti covidu-19 pozvalo že avgusta, vsi pa naj bi bili polno cepljeni do 1. decembra. Številne države so sklenile, da v državo ne bodo spustile članov kabinskega osebja, ki niso cepljeni, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Po podatkih Swissa je polno cepljenih že več kot polovica njihovih zaposlenih.

13.38 V Komisiji pravičnost in mir v podporo prizadevanjem za čim širše cepljenje proti covidu-19

V Komisiji pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci so prepričani, da je cepljenje eden od najbolj učinkovitih ukrepov za omejitev in izkoreninjenje pandemije covida-19. Zato podpirajo spodbujanja državljanov k cepljenju. Odgovornost vsakega državljana je, da zaščiti svoje zdravje in življenje ter zdravje svojih bližnjih, so zapisali. V komisiji menijo, da moramo zaupati strokovnjakom in ustreznim državnim službam, ki dokazujejo, da je cepljenje proti covidu-19 varno in koristno. Prav tako menijo, da mora biti cepljenje brezplačno. Po njihovem mnenju je prav, da imajo državljani pravico do izbire cepiv različnih proizvajalcev. »Odločitev za cepljenje je seveda svobodna, vendar ne poljubna, saj človeka k temu zavezuje odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. Nihče nima pravice v imenu svoje svobode ogrožati življenja svojih bližnjih,« so zapisali.

Ob tem izražajo zdravstvenim delavcem in vsem drugim priznanje in zahvalo za prizadevanje, da se cepi čim večji delež populacije in tako zmanjša število okužb ter posledična obremenjenost zdravstvenega sistema. Glede protestov proti obveznosti pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za določene dejavnosti v komisiji poudarjajo, da imajo vsi državljani pravico do svobodnega izražanja mnenj in da zaradi svojega mnenja, zdravstvenega stanja oziroma (ne)cepljenja ne sme biti nihče diskriminiran. Hkrati pa menijo, da lahko državljani izražajo stališča na spoštljiv in miren način ter da osebna stališča ne smejo biti razlog za vzpostavljanje nezdravih napetosti in izključevanja znotraj družin in družbe.

12.54 Na Japonskem se končujejo izredne razmere zaradi covida-19

Izredne razmere zaradi covida-19 se bodo ta teden na Japonskem končale, saj je število okužb z novim koronavirusom po vsej državi začelo upadati, je danes dejal japonski premier Jošihide Suga. Zajezitveni ukrepi, ki so omejevali nočno življenje v Tokiu in drugih regijah, se bodo končali s četrtkom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrepi so precej omejevali prodajo alkohola, obratovalni čas restavracij in število obiskovalcev na velikih prireditvah. Veljali so večino leta, tudi med olimpijskimi igrami. Predvidoma bodo prenehali veljati konec septembra, Suga pa je danes napovedal, da jih pristojne oblasti ne bodo podaljšale, saj se epidemiološko stanje na Japonskem izboljšuje. »Zahvaljujoč trdemu delu vseh se je število dnevnih novih okužb, ki je bilo sredi avgusta nad 25.000, včeraj zmanjšalo na 1128,« je Suga dejal na ministrskem srečanju. Stopnja zasedenosti bolniških postelj v vseh regijah je padla pod 50 odstotkov, število hudo bolnih pa je doseglo vrhunec v začetku septembra in še naprej pada, je še sporočil.

11.45 V Rusiji znova rekordno število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu

V Rusiji je v zadnjem dnevu umrlo 852 bolnikov s covidom, kar je nov dnevni rekord od začetka epidemije. Število smrtnih žrtev v Rusiji narašča, saj se v državi širi nalezljiva različica novega koronavirusa delta, medtem ko cepljenje proti covidu-19 napreduje zelo počasi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je po številu okužb z novim koronavirusom peta najbolj prizadeta država na svetu in ima najvišje število covidnih smrti v Evropi. Doslej je v Rusiji zaradi posledic covida-19 umrlo 205.531 ljudi. Statistična agencija Rosstat je konec avgusta poročala, da je dejansko število smrtnih žrtev covida-19 v Rusiji še veliko višje. Po širši opredelitvi naj bi v državi zaradi covida umrlo več kot 350.000 ljudi. Ruske oblasti so bile večkrat obtožene, da ne prikazujejo celotne razsežnosti epidemije v državi, poroča AFP.

FOTO: Tatjana Makejeva/Reuters
FOTO: Tatjana Makejeva/Reuters


11.33 Onkološki inštitut bolnike z rakom in njihove svojce ponovno poziva k odločitvi za cepljenje

Onkološki inštitut Ljubljana (OI) je izdal knjižico za bolnike z rakom o cepljenju proti covidu-19. V njej so strokovnjaki zbrali najpogostejša vprašanja in odgovore glede cepljenja, in sicer: zakaj se cepljenje priporoča in kdaj, kako je s cepljenjem v različnih fazah onkološkega zdravljenja, kakšni sta učinkovitost in varnost cepljenja, kateri so možni neželeni učinki in druga pogosta vprašanja glede cepiv, so sporočili iz službe za odnose z javnostjo OI. »Onkološki inštitut priporoča cepljenje proti covidu-19 bolnikom z rakom, saj imajo lahko večje tveganje tako za okužbo s covidom-19 kot težji potek in izhod bolezni, zato ponovno poziva bolnike in tudi njihove svojce, da se odločijo za cepljenje.«

Strokovna direktorica onkološkega inštituta Irena Oblak je pojasnila, da pri onkoloških bolnikih okužba z novim koronavirusom praviloma pomeni prekinitev in zamik onkološkega zdravljenja, kar lahko vpliva na izid bolezni, zato je izjemno pomembno, da se cepijo proti covidu-19.

10.00 Ustavno sodišče v četrtek o pogoju PC v državni upravi

Ustavno sodišče bo na seji v četrtek obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), je razvidno iz dnevnega reda seje, objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča. Sindikat policistov Slovenije je ob tem na twitterju zapisal, da bo ustavno sodišče odločalo o začasnem zadržanju odloka.

Ker bo seja javna, za odločitev začne veljati z javno objavo na seji in ni treba čakati na objavo v uradnem listu, so dodali v sindikatu. A so na ustavnem sodišču za STA pojasnili, da seje ustavnega sodišča niso nikoli javne, sklepe pa objavijo v Uradnem listu oziroma jih vročijo strankam. Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo sicer vloženih več ustavnih pobud.

image_alt
Ni povsem jasno, kako naprej, ko T odpade


09.37 V ponedeljek potrdili 1037 novih okužb

Ob 4785 PCR-testih so včeraj potrdili 1037 novih okužb, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih je 21,7-odstoten. V ponedeljek so opravili še 37.051 hitrih antigenskih testov, število aktivnih primerov okužb znaša 13.124, 14-dnevna incidenca 619, sedemdnevno povprečje pa 839. Z enim odmerkom je pri nas cepljenih 1.118.320 ljudi, z obema pa 991.679. V bolnišnicah zdravijo 419 bolnikov s covidom-19, 107 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši hospitalizirani bolnik ima 18 let, najmlajši bolnik na intenzivni negi pa 27 let, je objavila vlada.

Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 63 odstotkov oseb, z vsemi potrebnimi odmerki pa 56 odstotkov oseb. Med starejšimi od 50 let jih je s prvim odmerkom cepljenih 74 odstotkov, z vsemi pa 68 odstotkov. Po podatkih vlade so v ponedeljek cepili 4817 oseb.



08.06 Tiskovni predstavnik State Departmenta po vrnitvi z GS ZN pozitiven na koronavirus

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price je bil po tednu dni, ki ga je z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom preživel na zasedanju generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Price, ki je sicer cepljen proti covidu-19, je bil na testiranju pozitiven v ponedeljek. Povedal je, da ima blage simptome bolezni. »Potem ko sem začutil simptome, sem šel na test, ki je bil pozitiven, in zaradi tega grem za deset dni v samoizolacijo. Ne počutim se najbolje, vendar pa sem hvaležen za zaščito pred resno boleznijo, ki mi jo daje varno in učinkovito cepivo,« je sporočil.

07.07 Viktorija prehitela število okuženih v Novem Južnem Walesu

Avstralska zvezna država Victoria je po številu okuženih prehitela Novi Južni Wales, saj so v enem dnevu potrdili 867 novih primerov, poroča britanski Guardian. Oblasti razkrivajo, da zaradi napake skoraj 150 primerov okuženih ni bilo upoštevanih. Victoria naj bi s koncem današnjega dne dosegla 80-odstotno cepljenost s prvim odmerkom med starimi 16 let in več, prav tako se bodo sprostile nekatere omejitve. Med njimi dovoljenje brezkontaktnih športov, kot so tenis in golf. »Vem, da gre za vrsto skromnih sprememb, vendar bo ljudi spravilo nazaj na prosto, da bodo lahko počeli stvari, ki jih imajo radi,« je dejal premier Daniel Andrews.

06.53 Biden prejel poživitveni odmerek cepiva Pfizer

Ameriški predsednik Joe Biden se je v ponedeljek pred kamerami cepil s poživitvenim tretjim odmerkom cepiva Pfizer, potem ko je prvega prejel decembra lani, drugega pa januarja letos. 78-letni Biden spada med tiste, ki so po odločitvi ameriških zdravstvenih oblasti upravičeni do poživitvenega odmerka. Poživitveni odmerek je za tiste, ki so bili v ZDA doslej cepljeni s cepivom Pfizerja, prejšnji teden najprej odobrila Uprava za hrano in zdravila (FDA), nato pa še Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Za zdaj so do njega upravičeni le starejši od 65 let, starejši od 18 let, ki jim grozi resno obolenje s covidom-19, in tisti, ki so zaradi svojega dela bolj izpostavljeni možnosti okužbe, kot so zdravstveni delavci, učitelji, delavci v trgovinah in drugi.
Panel strokovnjakov CDC sicer za zadnjo kategorijo prebivalstva poživitvenega odmerka ni priporočil, vendar je direktorica CDC Rochelle Walensky skupino preglasovala in sklenila, da se lahko cepijo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je sicer izrekla proti poživitvenim odmerkom v bogatih državah, ker številne nerazvite države nimajo cepiv. Vendar pa je Biden zatrdil, da ZDA pošiljajo velike količine cepiva v svet in lahko začnejo cepiti s poživitvenimi odmerki.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


06.00 V UKC Ljubljana zaznavajo porast zaradi covida in respiratornih obolenj hospitaliziranih otrok

Svet UKC Ljubljana se je v ponedeljek seznanil z razmerami glede covida-19. V. d. generalnega direktorja Jože Golobič je dejal, da na pediatrični kliniki raste število otrok, ki zaradi covida in drugih respiratornih obolenj potrebujejo intenzivno nego. S tem raste potreba po več kadra, zato bodo že kmalu razmišljali o omejitvi elektivnih programov.

image_alt
Jože Golobič potrjen, Gordana Kalan Živčec ni skrivala razočaranja


Po Golobičevih besedah je za oskrbo teh bolnikov potrebnega več zdravstvenega kadra, katerega že začenja zmanjkovati pri izvajanju rednih zdravstvenih programov. »V prihodnjih dneh bomo zato pred dilemo, v kolikšni meri začasno omejiti elektivne programe, da bomo lahko pokrili vsa delovišča,« je napovedal Golobič, ki ga je svet na ponedeljkovi seji sicer imenoval za novega direktorja največje slovenske bolnišnice. Pred nastopom mandata sicer potrebuje še soglasje vlade.

Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters


Golobič v ponedeljek še ni imel podatkov, ali bo za zdravljenje covidnih bolnikov treba odpirati dodatne oddelke. Je pa pojasnil, da je za danes sklican redni sestanek z ministrstvom za zdravje, kjer bodo bolnišnice uskladile svoje potrebe. »Po sklepu ministrstva za zdravje UKC Ljubljana zagotavlja v tej fazi epidemije sto akutnih (25 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet) in 45 intenzivnih postelj (38 odstotkov vseh slovenskih posteljnih kapacitet),« so v ponedeljek navedli v UKC Ljubljana. Kljub prerazporeditvam kadra na delo v covidnih oddelkih pa elektivni program deluje, a v manjšem obsegu, ko bi si želeli, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Preberite še:

Komentarji: