Žbogar in Margon jadrata v politične vode

Kapljajo nove napovedi kandidatur. Gibanje Svoboda za zdaj najbliže ankaranski županski kandidatki.
Fotografija: Vasilij Žbogar jadra v politične vode. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Vasilij Žbogar jadra v politične vode. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na jesenskih lokalnih volitvah so od sedanjih istrskih županov ponovno kandidaturo do zdaj napovedali piranski župan Đenio Zadković, ki bo imel podporo Zveze za Primorsko, koprski župan Aleš Bržan, ki bo predvidoma nastopil s svojo listo, in ankaranski župan Gregor Strmčnik z listo Radi imamo Ankaran. Da ima županske ambicije, je pred dnevi dokončno potrdil izolski olimpijec Vasilij Žbogar, njegov piranski jadralski kolega Mitja Margon pa o tem zelo resno razmišlja.

»Po tehtnem premisleku sem se z vsem srcem odločil, da na letošnjih lokalnih volitvah kandidiram za župana občine Izola,« je sporočil jadralec in nekdanji olimpijec Vasilij Žbogar. Nastopil bo kot neodvisni kandidat in bo za ta namen zbiral podpise med občani, čeprav ima tudi podporo Liste Evgenija Komljanca – Ponosni na Izolo. Želi pa si čim širše podpore. Žbogar trenutno sodeluje z več jadralskimi reprezentancami pri pripravah na olimpijske igre. Odkar je bil pred štirimi leti izvoljen v izolski občinski svet, pa ima ambicije tudi na področju lokalne politike. »Menim, da imam mednarodne izkušnje, ki jih lahko izkoristim v dobro Izole,« je navedel priljubljeni jadralec.

Med istrskimi župani okleva le izolski

Zdajšnji izolski župan Danilo Markočič je pojasnil, da je močno obremenjen z delom, da bi zaključil zastavljene projekte in da dokončno odločitve o kandidaturi še ni sprejel. Zagotovo pa ne bo nastopil kot kandidat Desusa, s katerim se je razšel. V igri za izolskega župana naj bi bil še občinski svetnik Marko Treskavica (Lista Izola prihodnosti in vodja izolske navijaške skupine Ribari), a tega prav tako ni dokončno potrdil.

V SD se o nobenem izmed svojih županskih kandidatov še niso uskladili, slišati pa je o Romini Kralj v izolski občini, Jadranki Šturm Kocjan v koprski in Dušanu Olaju v piranski. Hitrejši so v SDS, kjer so v Kopru napovedali kandidaturo Igorja Colje, v Izoli Mojce Mahajnc, v Piranu pa Vojka Jevševarja. Mitja Kobal, nekdanji član izolske SDS, namerava nastopiti kot samostojni kandidat. V Kopru so poleg Bržana kandidaturo že napovedali nekdanji župan Boris Popovič, skladatelj in dirigent Patrik Greblo, podjetnik Peter Bolčič in glasbenik Igor Mikolič.

Koga podpira Gibanje Svoboda?

V vladajoči stranki Gibanje Svoboda razmišljajo o podpori več kandidatov za župana (med katerimi naj bi bil tudi Aleš Bržan), a za zdaj so menda najbliže podpori Bredi Krašna, generalni sekretarki Zveze prijateljev mladine Slovenije, za ankaransko županjo. Ali bi se preizkusila kot županska kandidatka, pa še tehta koprska odvetnica Maja Prodan Jurič.

Med kandidati za župansko funkcijo v Piranu bo po vsej verjetnosti tudi jadralec Mitja Margon; kot je dejal, se je o podpori pogovarjal tudi z Gibanjem Svoboda, vendar bo, kot kaže, nastopil samostojno. Z lastno listo bo nastopil tudi piranski občinski svetnik in podjetnik Andrej Korenika. Aktualna podžupanja Manuela Rojec o svojih prihodnjih političnih načrtih še molči, enako tudi v Gibanju za Občino Piran, ki je na zadnjih lokalnih volitvah podprlo Zadkovića, a se je ta kmalu po prevzemu županske funkcije z njimi razšel. Direktor Okolja Piran in nepremičninski podjetnik Gašpar Gašpar Mišič pa je dejal, da se za kandidaturo trenutno ne ogreva.

Preberite še:

Komentarji: