Od ponedeljka možno izbirati cepiva proti covidu-19

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

12.10 Možnost izbire je Janez Janša napovedal na kongresu SDS

Predsednik vlade Janez Janša je na kongresu SDS, ki poteka v Slovenskih Konjicah napovedal, da bodo državljani od ponedeljka dalje lahko izbirali, s katerim cepivom se bodo cepili. Ključni cilj je doseči tak delež precepljenosti, da bo ne samo poleti, ampak tudi jeseni omogočeno normalno življenje, je dejal in pozval k odločitvi za cepljenje.

Z vsemi odmerki je bilo doslej cepljenih 592.156 oseb oz. 28,2 odstotka prebivalcev, kažejo zadnji podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Prvi odmerek pa je doslej prejelo 797.861 ljudi.

V Sloveniji cepijo s cepivi štirih različnih proizvajalcev. Cepivi proizvajalcev Moderna ter Pfizer in BioNTech temeljita na mRNK tehnologiji, cepivi proizvajalcev AstraZenece in Johnson Johnson pa sta vektorski cepivi. Doslej je bilo največ oseb cepljenih s Pfizerjevim cepivom, s katerim so nedavno začeli cepiti tudi otroke.

V zadnjih tednih so cepilni centri omogočili tudi cepljenje brez predhodnega naročanja z napovedanimi termini za posamezna cepiva.


11.55 Izraelci Palestincem poslali cepiva tik pred iztekom roka uporabe

Palestinske oblasti so sporočile, da so odpovedale pogodbo o izmenjavi, na podlagi katere bi jim Izrael zagotovil milijon odmerkov cepiva proti covidu-19, Palestinci pa naj bi jim jih vrnili jeseni. Kot so sporočile palestinske oblasti, prva izraelska pošiljka ni ustrezala dogovorjenemu, saj je cepivo tik pred iztekom roka uporabe. Tiskovni predstavnik palestinskih oblasti Ibrahim Melhem je v petek opozoril, da prvih okoli 90.000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha ni ustrezalo specifikacijam iz dogovora in da je palestinski premier Mohamed Štajeh ministru za zdravje naročil, naj dogovor prekliče.

11.00 V ZDA do 4. julija ne bodo cepili 70 odstotkov Američanov

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek predstavil napredek v boju proti covidu-19, vendar pa cilja, da bodo do dneva neodvisnosti 4. julija najmanj z enim odmerkom cepili 70 odstotkov Američanov, najverjetneje ne bo dosegel. Epidemija je sicer v ZDA večinoma pod nadzorom, razen v zveznih državah, kjer se prebivalci nočejo cepiti.

Doslej se je z novim koronavirusom v ZDA po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 33,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 601.000. Bela hiša je pred Bidnovim nastopom objavila primerjalno statistiko, da je ob Bidnovem nastopu položaja januarja letos umiralo po 3300 covidnih bolnikov na dan, sedaj pa 90 odstotkov manj.

V 150 dneh, odkar je Biden na položaju, so v ZDA opravili 300 milijonov cepljenj. Najmanj z enim odmerkom so cepili 175 milijonov ljudi, povsem cepljenih pa je 45 odstotkov odraslega prebivalstva. ZDA imajo skoraj 330 milijonov prebivalcev.

Cilj 70 odstotkov cepljenih z najmanj enim odmerkom cepiv Pfizerja, Moderne ali Johnson Johnsona je doslej doseglo le 15 zveznih držav in prestolnica Washington. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Cilj 70 odstotkov cepljenih z najmanj enim odmerkom cepiv Pfizerja, Moderne ali Johnson Johnsona je doslej doseglo le 15 zveznih držav in prestolnica Washington. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters


10.40 Hospitaliziran je 101 bolnik

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v državi potrdili 84 primerov novih okužb. Hospitaliziran je 101 bolnik s covidom-19, na oddelkih za intenzivno terapijo se zdravi 37 bolnikov. Umrla je ena oseba, skupaj je v povezavi s covidom-19 umrlo 4412 oseb, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Komentarji: