Zaposleni: selitev v prostore v lasti župana je nesprejemljiva

Večer naj bi bil z novim letom že najemnik novih prostorov. Za novinarski kolektiv je to nepopravljiv udarec za neodvisnost in kredibilnost.
Fotografija: Stavba Večera pred dobrim desetletjem. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Stavba Večera pred dobrim desetletjem. FOTO: Tadej Regent/Delo

Na Večeru je danes v zvezi s selitvijo v nove prostore, ki naj bi se zgodila okrog novega leta, potekal zbor delavcev, po njem pa so zaposleni stopili pred javnost.

»Selitev je nesprejemljiva, ključni argument soglasnega nestrinjanja pa je trdno prepričanje, da bodo posledice za Večer večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov,« so po zboru delavcev dejali zaposleni v Večeru. Selitev v prostore Galerije Gosposke je po prepričanju delavcev dvojno nedopustna: ker je stavba, v kateri deluje Večer, neločljivo povezana z mariborsko medijsko krajino in ker so prostori v lasti župana Arsenoviča. Sicer pa je po njihovem nesprejemljiva selitev v prostore katerega koli nosilca lokalne ali nacionalne oblasti.

Zbor zaposlenih od lastnika in poslovodstva pričakuje, da še enkrat premislita o svoji odločitvi glede selitve. V nasprotnem bodo zaposleni pritisk stopnjevali. Kot odgovoren politik bi se moral tudi župan Arsenovič zavedati, kaj tovrstna selitev pomeni in se za take poslovne prakse ne odločati, pravijo in dodajajo, da bi moral pri tovrstnih odločitvah kdor koli, ki vstopa v »kakršne koli poslovne odnose, presojati bistveno širše posledice kot le videti predvsem morebitno cenovno ugodnost«.

Izvirni greh je gotovo prodaja stavbe, v kateri je Večer, menijo zaposleni. Stavbo sta leta 2021 prodala lastnika Uroš Hakl in Saša Todorovič.

Popoldne se bodo zaposleni sestali še z direktorjem podjetja.

Kot smo že poročali, predstavniki zaposlenih v medijski hiši Večer nasprotujejo selitvi iz stavbe na Ulici slovenske osamosvojitve v prostore, ki so v lasti mariborskega župana Saše Arsenoviča. Medtem ko vodstvo medijske hiše meni, da lastništvo prostorov na uredništvo nima vpliva, gre po mnenju zaposlenih za nepopravljiv udarec za neodvisnost in kredibilnost.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, nameri o selitvi iz stavbe simbolnega pomena v središču Maribora nasprotujejo uredniški odbor Večera, svet delavcev, Večerov aktiv Društva novinarjev Slovenije, zastopstvo uredništva Večera, sindikat novinarjev Večera in sindikat Pergam. Prepričani so, da bodo »negativne posledice in s tem cena selitve za medijsko hišo Večer bistveno večje od pričakovanega prihranka in zmanjšanja stroškov, čemur sta pri svoji končni odločitvi izključno sledila lastnik in poslovodstvo«. »Razumemo položaj podjetja v vse težjih pogojih poslovanja, a hkrati pričakujemo širši uvid ob razumevanju pomena ohranjanja verodostojnosti, zaupanja javnosti in s tem vloge in pomena medijev in novinarstva,« so navedli.

Po njihovem mnenju bi bila potrebna strateška vlaganja v izboljšanje delovnih pogojev vseh zaposlenih, krepitev novinarske redakcije in medija nasploh, ne pa nadaljnje slabljenje ob krčenju stroškov, »ki s selitvijo gotovo ne bo zadnji ukrep racionalizacije v medijski hiši in celotni skupini lastnika«.

image_alt
Sindikat novinarjev ob združitvi dnevnikov opozarja na tveganje za javni interes

Zaposleni na Večeru so prepričani, da je selitev v poslovne prostore Galerije Gosposka vsaj dvojno negativna in nedopustna, in sicer prvič zato, ker je zgradba, v kateri zdaj deluje uredništvo Večera, »prepoznana kot neločljiv del medijske identitete, kot del dolgo grajene tradicije in temelj integritete medija, ki ostaja verodostojen, profesionalen in zaupanja vreden kljub zaostrenim razmeram na medijskem trgu«. Drugi razlog pa vidijo v tem, da so prostori, v katere nameravajo kot najemnika vseliti Večer, v lasti aktualnega župana Mestne občine Maribor Saše Arsenoviča. »Menimo, da bi pri tovrstnih odločitvah, ne glede na to, kdo konkretno je ali bo župan, pri vstopanju v kakršnekoli poslovne odnose morali presojati bistveno širše posledice kot videti predvsem morebitno cenovno ugodnost,« so pojasnili.

Pri tem so navedli, da sta uprava in lastnik sicer za optimizacijo previsokih stroškov iskala še druge možnosti in »do neke mere resda prisluhnila izraženim pomislekom in pričakovanjem zaposlenih, da ne izbereta najslabše, a tudi predstavljene alternative so bile po naši oceni slabe«. »Selitev v prostore aktualnega nosilca lokalne politične oblasti je po naši oceni nepopravljiv udarec za uredniško neodvisnost in kredibilnost, ki bi lahko z enim zamahom zamajal ugled Večera. Prepričani smo, da neodvisna medijska hiša ne more in ne sme biti v ničemer odvisna od katerekoli oblasti, še posebej to velja za še bolj občutljivo lokalno okolje,« so poudarili.

Spomnili so, da se na Večeru že dlje časa soočajo z racionalizacijami in optimizacijami, ki niso v prid ne zaposlenim ne podjetju, a so jih sprejemali in razumeli, ker so hoteli »konstruktivno soprispevati k ohranjanju in razvoju medija« in ker so prepričani, da še vedno delajo dobro.

image_alt
Tudi novinarska sindikata proti odpuščanju na Večeru

»Več kot jasno je sicer tudi, da so k sedanjemu položaju prispevale poteze preteklih nestrateških lastnikov Uroša Hakla in Saše Todoroviča, ki sta v mediju videla zgolj sredstvo za dosego drugih poslovnih interesov in dobiček ter ga izžela, tako da je v celoti ostal brez nepremičnega premoženja. Med drugim sta tik pred prodajo Večera leta 2021 prodala tudi stavbo Večera, v kateri je časopis od leta 1962,« so pojasnili.

Danes zbor delavcev

V časniku Večer so danes objavili tudi izjavo Mihe Klančarja, ki vodi poslovodstvo Večera, da je vodstvo medijske hiše pred selitvijo podjetja s tradicionalne lokacije izvedlo temeljita pogajanja z lastniki poslovnih zgradb v Mariboru. »Vodilo je bilo, da za vzdržno in najboljšo ceno ostanemo v centru mesta, blizu bralcem, in da pospešeno razvijamo podjetje na digitalnem področju,« je pojasnil Klančar. Po njegovih navedbah bodo namesto vlaganja sredstev v nepremičnino razvijali vsebino in še bolj kakovostno opravljali delo za javnost.

»Kdo je lastnik prostorov, ki jih najema podjetje, na uredništvo nima prav nobenega vpliva, saj je slednje pri svojem delu popolnoma avtonomno in neodvisno, kar je bila in ostaja zaveza vodstva in kar smo in bomo vsak dan dokazovali z vsebino našega časnika,« je zatrdil Klančar. Tudi mnenja o poslovni škodi, ki jo bo to povzročilo, so po njegovih besedah popolnoma neutemeljena. Večer bo namreč, kot je navedel, z racionalizacijo stroškov bolj finančno stabilen, kar samo dodatno podpira oziroma je največja garancija za uredniško neodvisnost, hkrati pa bo s tem sprostil sredstva za vlaganja, ki so želena in potrebna.

»V teh za medijsko industrijo težkih časih, ko je potrebna celovita transformacija naših poslovnih modelov, ni recept za uspeh pogled nazaj, ampak pogled naprej. Tega nam novi prostori omogočajo. Sicer pa Večer ni zgradba, Večer smo ljudje, ustvarjalci in bralci, je medij, ki ostaja srce Maribora, regije in je simbol neodvisnega novinarstva. To je zaveza vseh nas in sedež podjetja tega ne bo spremenil,« je še navedel Klančar.

Preberite še:

Komentarji: