Vetra ni bilo, bila pa je vesela družba

Na 55. Barcolano se je prijavilo več kot 1800 jadrnic, a je marsikatera obupala pred ciljem.
Fotografija: Spopad Maxi Jene in Way of Life. FOTO: Barbara Milavec
Odpri galerijo
Spopad Maxi Jene in Way of Life. FOTO: Barbara Milavec

Tržaško nabrežje pred osrednjim Velikim trgom je bilo ves minuli teden zapolnjeno s stojnicami v belih šotorih, jadralci, ki so sobotno noč preživeli na svojih plovilih, so se zjutraj pripravljali na največji letni dogodek v mestu – Barcolano. Ta se je včeraj zaradi pomanjkanja vetra končala pri prvi boji, jadralski praznik pa se je nadaljeval na kopnem.

Jadralci so v brezvetrju kar poležavali na plovilih.
Jadralci so v brezvetrju kar poležavali na plovilih.

Topovi so se oglasili prvič. Pet minut pred startom je množica jadrnic – prijavljenih je bilo 1818 – v morju pred Barkovljami, s pogledom na Miramarski grad, čakalo na odločilni trenutek. Natanko ob 10.30 je vnovič zabobnelo in tekma se je začela – le da so jadrnice obstale na mestu. »Hitrost vetra je en vozel, premikamo se s hitrostjo 0,2 vozla,« je kmalu nemočno oznanil izkušeni krmar jadralnega kluba Čupa iz Sesljana Matija Spinazzola, ki je vodil posadko amaterskega športnega društva (AŠD) Grmada – SeaYou na 14,5-metrski Tequila Night.

Namesto akcije – kozarec vina

Prizor z jadrnicami v zalivu z razgledišč na kopnem deluje slikovito, sredi morja pa so bile razmere vse prej kot podobne akciji: jadralci, ki poležavajo in iščejo senco pod mlahavimi jadri ali pa se kratkočasijo s kozarcem vina in prigrizki. Brez učinka so bili tako menjava jader kot strateški premiki. Nekoliko več vetra se je obetalo uro po začetku regate. Niti ta ni dosti pomagal, vendar smo si počasi utirali pot naprej. Marsikdo je zaradi razmer preprosto obupal in zapustil tekmo. Tisti, ki so ostali, pa so uživali v lepem jesenskem dnevu in nazdravljali posadkam na sosednjih jadrnicah, ki so delile skupno, polžjo usodo.

Posadka Tequila Night, ki jo je vodil Matija Spinazzola. FOTO: Nataša Čepar/Delo
Posadka Tequila Night, ki jo je vodil Matija Spinazzola. FOTO: Nataša Čepar/Delo

»Letos smo se Barcolane udeležili že tretjič. Organizirali smo niz dogodkov že v dneh pred regato, posvečenih ovrednotenju Krasa in njegovi turistični ponudbi,« je pojasnila Francesca Iancig, predstavnica AŠD Grmada – SeaYou. Projekt je namenjen turistični ponudbi, utemeljeni na promociji lokalnega okolja in domačih proizvodov. Pri tem jih podpira vrsta organizacij Slovencev v Italiji – Kmečka zveza z društvom Prosekar, Slovensko deželno gospodarsko združenje (SDGZ), pobuda Okusi Krasa in gostinska šola Ad Formandum.

Tržaški zaliv je preplavilo več kot 1800 jadrnic. Fotografije Barbara Milavec
Tržaški zaliv je preplavilo več kot 1800 jadrnic. Fotografije Barbara Milavec

»Naša tradicija pridelave penečega vina prosekar sega v 16. stoletje in je starejša od vsem znanega prosecca, ki ga pridelujejo v Benečiji, a ima ime po naši vasi Prosek,« je dejal Valentino Juretič iz društva Prosekar. Dodal je, da gre za butično proizvodnjo, vendar si v zadnjih letih zaradi težav z dovoljenjem za prodajo prizadevajo, da bi vino zaščitili pod okriljem prosecca.

Skrajšali regato pri prvi boji

Na morju nas je dosegla novica, da bo regata skrajšana pri prvi od treh boj, pred katero so se borile Way of Life, ki jo je tokrat namesto Gašperja Vinčeca vodil Maurizio Benčič, tržaška Arca SGR krmarja Furia Benussija, črnogorska posadka Maxi Jene z Milošem Radonjićem na čelu, za njimi pa Prosecco Doc Shockwave 3 z Mitjo Kosmino. Omenjene velikanke so v nekem trenutku »napadle« manjše jadrnice, a je bilo nekaj vozlov dodatnega vetra razlog, da so spet zaostale. Medtem ko je naša posadka dosegla približno polovico dolžine do prve boje, je na novo določeno ciljno črto po slabih dveh urah, natančneje uri in 50 minut, prva prečkala Arca SGR, za krmilom je bila 16-letna Marta Benussi. Arca pa je s šestimi zmagami na Barcolani postavila nov rekord. Prosecco Doc je bil drugi, tretja Way of Life. Slavje se je nadaljevalo na kopnem.

Posadka Arce SGR s Furiom Benussijem na čelu se je že šestič razveselila zmage na Barcolani.
Posadka Arce SGR s Furiom Benussijem na čelu se je že šestič razveselila zmage na Barcolani.

Regato si je ogledala tudi lanska zmagovalka, Američanka Wendy Schmidt, vlagateljica in filantropinja, sicer žena milijarderja Erika Schmidta, nekdanjega izvršnega direktorja Googla. Lani je ob zmagi darovala miramarskemu rezervatu sto tisoč evrov. Dan pred regato je priplula v Trst iz Saint-Tropeza in prinesla pokal, ki ga je leto dni hranil jadralni klub New York Yacht Club. Vrnila ga je Mitju Gialuzu, predsedniku jadralnega kluba Società velica Barcola Grignano, sicer organizatorju regate. Do naslednje Barcolane bo tako trofeja spet v matičnem klubu v Barkovljah.

Preberite še:

Komentarji: