Vlada brez konkretnih številk za pomoč Črnomaljcem

Lastnikom stavb: rok za oddajo vlog je 26. junij
Fotografija: V soboto so za prekrivanje porabili 16 ton folije. Foto Simona Fajfar
Odpri galerijo
V soboto so za prekrivanje porabili 16 ton folije. Foto Simona Fajfar

Črnomelj – Čeprav je predsednik vlade Miro Cerar kmalu po katastrofalni toči obiskal Črnomelj in obljubil pomoč, na včerajšnji seji vlade niso dodelili finančne pomoči krajem, kjer je prerešetana vsaka četrta streha. Občina Črnomelj bo morala, tako kot še vrsta drugih občin, zbrati ustrezne formularje, s katerimi bodo prebivalci dokazovali višino škode.

Do seje vlade so v Črnomlju pripravili grobo oceno škode, ki jo je v petek popoldne povzročila neverjetno uničevalna toča: poškodovala je 1944 streh hiš, 50 industrijskih objektov, 12 javnih zavodov, 2723 gospodarskih objektov, devet objektov kulturne dediščine.

Ocenjujejo, da se je škoda povzpela na 18,5 milijona evrov, od tega je 1,2 milijona evrov škode na javnih zavodih, med katerimi je najbolj poškodovan stari del OŠ Loka Črnomelj. Tam je ocenjena škoda 200.000 evrov, vendar pa bi – to se je na včerajšnji seji strinjala tudi vlada – bilo neracionalno, če bi streho na objektu, ki ga je potrebno porušiti, obnavljali. Zato bo ministrstvo za šolstvo z občino Črnomelj poiskalo celovito rešitev, saj je smiseln večji poseg v šolo. Koliko denarja bo zagotovila država za to naložbo šolska ministrica Maja Makovec ni povedala, podobno kot ni bila konkretna za ostale poškodovane šole in vrtce.

Občina Črnomelj bo pri zagotavljanju finančne pomoči po tej nesreči obravnavana v skupini 27 občin, ki sta jih 8. junija prizadela toča in poplave. Uprava za zaščito in reševanje jih je pozvala, da bodo začeli z zbiranjem vlog oškodovancev, ki so utrpeli škodo na stavbah. Lastniki stavb morajo izpolniti obrazec št. 4, ki ga je mogoče dobiti na internetni strani uprave za zaščito in reševanje ter na občini Črnomelj. »Na občini bomo pomagali vsem, ki rabijo pomoč, prosimo le, da naj ne zamujajo z roki za oddajo vloge,« pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Podatke je potrebno oddati do 26. junija.

»Prijava škode se šteje kot vloga za izplačilo sredstev za odpravo posledic naravne nesreče, če bo Vlada RS za naravno nesrečo, za katero je bila ta ocena škode narejena, odločila, da se uporabijo sredstva za odpravo posledic škode in sprejela predpisan program odprave posledic škode,« so zapisali na strani uprave za zaščito in reševanje.

Mojca Čemas Stjepanovič o sklepu vlade, ki ne prinaša konkretne pomoči krajem, ki to pomoč nujno potrebujejo – s plastičnimi folijami, skozi katero lahko pronica voda, je v Črnomlju pokritih 1110 stavb -, pravi: »Razumem, da se je potrebno držati postopkov, a vendar naj bi bila interventna sredstva za to, da jih je mogoče koristiti hitro. Takojšnja pomoč je najboljša pomoč.«

Komentarji: