Vlada menjala predstavnike v svetu zavoda

Margareta Guček Zakošek, ki zaradi sodbe višjega sodišča ni več direktorica, je zdaj pomočnica vršilca dolžnosti direktorja Dragana Kovačića.
Fotografija: V Splošni bolnišnici Celje je zaradi imenovanj direktorjev drama že skoraj tri leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V Splošni bolnišnici Celje je zaradi imenovanj direktorjev drama že skoraj tri leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Celje – Potem ko je svet zavoda nekdanji direktorici Splošne bolnišnice Celje (SBC) Margareti Guček Zakošek prejšnji teden odpovedal pogodbo o zaposlitvi, jo je v. d. direktorja Dragan Kovačić s sklepom imenoval za svojo pomočnico. Vzrok za vse kadrovske menjave je sodba višjega delovnega in socialnega sodišča, ki je razsodilo, da je bil sklep sveta zavoda o imenovanju Guček Zakoškove nezakonit. Svet zavoda bo moral o kandidatih za direktorja iz zadnjega razpisa spet glasovati. Vlada je svoje predstavnike v svetu zavoda ta teden zamenjala.

Edina predstavnica vlade, ki ostaja v svetu zavoda Splošne bolnišnice Celje, je Hedvika Stanič Igličar. Stanič Igličarjeva je že bila predsednica sveta zavoda, ko je nastal nezakonit sklep o imenovanju Margarete Guček Zakošek (SMC). Z nezakonitim sklepom pa dosedanja predstavnika sveta zavoda Polona Rifelj, ki jo je v svet zavoda predlagal SMC, in Damir Ivančič (SD) nista imela popolnoma nič. Čeprav nobenega od njiju takrat v svetu zavoda ni bilo, ju je vlada zamenjala.

image_alt
Celjska bolnišnica po več glasovanjih do vodstva


Iz sveta zavoda sta se s sklepom vlade poslovila še Jožef Zimšek (Desus) in Barbara Tiselj (SMC). Oba sta bila v svetu zavoda v času spornega imenovanja in tudi v razpisni komisiji, ki je iz razpisa za direktorja izločila Branka Gabrovca (SD), češ da ni izpolnjeval pogojev. Gabrovec je vložil tožbo in dokazal svoj prav. Višje sodišče je naložilo, da mora svet zavoda ponovno izbirati med istimi kandidati, ki so bili že takrat prijavljeni. V svetu zavoda ostajajo isti predstavniki ZZZS, Mestne občine Celje in zaposlenih, štirje predstavniki vlade bodo drugi.
 

Novi člani o istih kandidatih


Vlada je v svet zavoda SBC imenovala dva člana SDS iz Dravinjske doline. Peter Mauc je direktor vitanjske komunale, Irena Vozlič Stjepčević pa direktorica Lambrechtovega doma v Slovenskih Konjicah. Iz kvote SMC v svet zavoda prihaja Peter Požun, direktor ljubljanske ginekološke klinike in državni svetnik, iz kvote NSi pa bo v svetu zavoda SBC od zdaj Federico Victor Potočnik. Potočnik je nekdanji predsednik Mlade Slovenije in nekdanji mednarodni tajnik NSi, sicer pa specializant infektologije in zaposlen v celjski bolnišnici na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

image_alt
Celjska bolnišnica ostala brez direktorice


Svet zavoda bo ponovno odločal med Margareto Guček Zakošek, Brankom Gabrovcem, Ireno Nunčič (SDS), ki je zdaj vršilka dolžnosti Fursa, in nekdanjim županom občine Dobrepolje Janezom Pavlinom. Za koga, če sploh za koga, se bodo odločili, se bo morala dogovoriti koalicija. Kdaj naj bi se svet zavoda sestal, ni znano. Predsednica Stanič Igličarjeva je dejala, da imajo časa eno leto, za kolikor so imenovali vršilca dolžnosti direktorja, kardiologa Dragana Kovačića: »Glede na trenutno situacijo z epidemijo koronavirusa, bomo videli, kako bo. Prav mudi se ne.«

V. d. direktorja Kovačić je Guček Zakoškovo v tem času imenoval za svojo pomočnico, so odgovorili iz bolnišnice: »SBC ji je takoj po sklepu sveta zavoda pogodbo o zaposlitvi odpovedala, začeli so teči odpovedni roki, ki se še niso iztekli. Na podlagi statuta SBC jo je v. d. direktorja s sklepom imenoval za svojo pomočnico. Položaj v bolnišnici zahteva nemoteno delo na številnih pomembnih področjih, še posebno v tej epidemičnih razmerah.«

Komentarji: